Akdeniz'de fok balıklarını uzaktan sevin uyarısı
Antalya falezler, Kaleiçi Yat Limanı ile Kekova, Kaş ve Gazipaşa kıyılarında kameralara yansıyan sevimli fokların sosyal medyada yayınlanan görüntüleri ilgi çekerken, fokların doğum yaptıkları alanlara kano veya tekneyle girilmesi uzmanları endişelendiriyor.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine, Akdeniz foklarının endemik bir canlı türü olduğunu söyledi. Bu fok türünün yüzde 75'inin Yunanistan ve Türkiye kıyılarında yaşadığına dikkati çeken Gökoğlu, "Özellikle kayalık ve adalar bölgelerinde, insanın ayak basmadığı yerlerde yaşamlarını sürdüren canlılar. Akdeniz fokları denizin kirlenmediğinin en önemli göstergelerindendir. Çünkü foklar temiz denizlerde yaşar." dedi.
Gökoğlu, fokların insan hareketliğinin olduğu yerlerden uzaklaştığını vurgulayarak şöyle devam etti: "Falezlerde, adalar ve kayalık bölgelerin çevresinde kano sporu yapanlar mağaraların içine kadar giriyorlar. Küçük tekneler turistleri mağaraya kadar sokuyor. Böyle bir durumda anne fok mağarayı terk ediyor. Eğer mağarada yavru varsa açlıktan ölebiliyor. Bölgedeki Akdeniz foku popülasyonu, maalesef bu nedenle azalıyor. Sahil bandında yürüyüş yaparken Akdeniz foku görmek büyük bir ayrıcalık. Bu ayrıcalığı yaşamaya devam etmek istiyorsak onların yaşam alanlarından uzak durmalıyız."
Antalya Körfezi'nde bu yıl bir fok yavrusunun ölü bulunduğunu hatırlatan Gökoğlu, sütten kesilen yavru fokların, avlanmaya başladığı sırada balıkçı ağına takılarak da ölebildiğini kaydetti.
Kaleiçi Yat Limanı'na sürekli giren bir Akdeniz fokunun olduğunu anlatan Gökoğlu, "Fok, Kaleiçi Yat Limanı'ndaki teknecilerin adeta maskotu gibi oldu. Özellikle fırtınalı günlerde yavrusunu korumak için yat limanına getiriyor. Balıkçılar zaman zaman bu fokları balıkla besliyor. Akdeniz fokları kesinlikle insanlar tarafından beslenmemeli. Beslenmeye alıştığı için sürekli teknelerin peşinden gidebiliyor, pervane çarpmasıyla ya da tekneden atılan ağa takılarak ölebiliyorlar." ifadelerini kullandı.