Tiroit kanserine bağlı ölümler azalıyor
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Sezer, güncel tedavi yaklaşımlarının tiroit kanserine bağlı ölüm oranlarını düşürdüğünü belirterek, "Tiroit kanseri iyi tedavi edildiğinde atlatılabilen bir hastalıktır." dedi.
Prof. Dr. Atakan Sezer, AA muhabirine tiroit kanserinin dünya genelinde yaygın bir şekilde görüldüğünü söyledi.
Tiroit kanserinde yaş ve cinsiyet faktörünün önemli olduğunu ifade eden Sezer, "Tiroit nodüllerinin gelişmesi, yani kansere giden yolda birçok faktör var. İyot yetersizliği, boyun bölgesine alınan radyasyon, yaş ve cinsiyet gibi durumlar bunların başında geliyor.
Tiroit hastalıkları kadınlarda erkeklere göre daha çok görülüyor. Nodüler guatr ve tiroit kanseri riski kadınlarda 4 ile 10 kat daha yüksek. Neredeyse toplumun yarısında tiroit nodüllerinin olduğunu görüyoruz. Çünkü yaş ve cinsiyet gibi etki edilemeyen durumlar var." diye konuştu.
Sezer, tiroit kanserinde erken tanı ve sonrasındaki tedavi sürecinin hasta sağlığı açısından önemine işaret ederek, yutkunmadaki problemlerin ve dışarıdan bakıldığında hastanın boynunda görülen şişliklerin, hastalığın önemli belirtilerinden olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de de dünyada olduğu gibi hastaya en az zararı verecek ve en az doku kaybına neden olacak cerrahi işlemlerin yapıldığını anlatan Sezer, şunları kaydetti:
"Hastanın tiroit bezinin tamamı alınması gerekiyorsa alınıyor ancak güncel cerrahi çalışmalarla doku ve organ kaybı en aza indirgenmiş durumda. En güncel cerrahi yaklaşım; meme başından, koltuk altından, kulak arkasından endoskopik yöntemlerle girilerek izsiz tiroit ameliyatlarıdır. Bu şekilde yapıldığında boyunda herhangi bir iz kalmıyor. Güncel tedavi yaklaşımları tiroit kanserinde ölüm oranlarını düşürdü. Tiroit kanseri iyi tedavi edildiğinde atlatılabilen bir hastalıktır."