Meğer Titanik'in batığını bulan ekip başka bir batığın peşindeymiş

21 Temmuz 2023 Cuma

Robert Ballard ve Jean-Louis Michel liderliğinde Titanik batığını keşfeden ekibin Titanik batığının keşfini asıl görevlerini gizlemek için kullandıkları anlaşıldı.

Eski bir ABD Donanması subayı olan Ballard ve Michel, 2008’de aslında iki ABD Donanması denizaltısını bulmakla görevlendirildiklerini açıkladılar. USS Thresher ve USS Scorpion Atlantik’te batmıştı. ABD, denizaltıların kaderini ve Scorpion’un Sovyetler tarafından batırılıp batırılmadığını öğrenmek istemenin yanı sıra, gemilere güç sağlayan nükleer reaktörlerin çevreyi etkileyip etkilemediğini de öğrenmek istiyordu.

Ekip her iki denizaltının da yerini tespit etti.  Thresher’ın muhtemelen bir elektrik kesintisinden sonra battığını belirlendi. Scorpion ve 99 kişilik mürettebatının son saatleri ise daha az belirgindi ve teoriler, bir Sovyet torpido saldırısıyla batırılmasından bir patlamaya kadar uzanıyordu. Ballard’ın ekibi, geminin ön tarafında su baskınının meydana geldiğine, arka tarafının ise çok fazla batana kadar su geçirmez kaldığına ve basıncın geminin Titanik’in parçaları gibi patlamasına neden olduğuna dair kanıt buldu.

Ballard, görürürde Titanik’i aramak için fon ararken aslında yalnızca denizaltıları aramak için yola çıktığını söyledi.  Ballard, üstleri tarafından birincil görevinin denizaltıları aramak olduğunu hatırlatılmasına rağmen, kaynak sağlayıcılardan, iki denizaltı arasında yeterli vakti olursa Titanik’i gerçekten aramak için izin alabildi.

Ekip, sürpriz  şekilde Titanik’i buldu ve mazeretlerini oldukça sağlam hale getirdi. İnsanlara Titanik’i aradığınızı söylediğinizde ve sonra onu bulduğunuzda, kimse “gerçekte neyin peşindeydin” diye sormaz. Ancak Donanma o kadar mutlu değildi.

Ballard, 2008’de National Geographic’e görevin gerçek doğasını ifşa ederek, “Donanma, Titanik'i bulmamı asla beklemiyordu ve gerçekten bulduğumuzda, bölgeye çekilen kamu ilgisi nedeniyle erginleştiler” dedi ve ekledi: “Fakat insanlar Titanik efsanesine o kadar odaklanmışlardı ki noktaları asla birleştirmiyorlardı.”

chip.com.tr