Aerobik ile horonun sentezi Türkiye'yi madalyaya taşıdı
Türk sporcular, son dönemde de cimnastikteki başarılarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Erkek Cimnastik Milli Takımı tarihinde ilk defa olimpiyatlar için takım kotası elde etti. Bu başarının ardından da Aerobik Cimnastik Grup Milli Takımı da Dünya Kupası’nda üçüncü oldu ve ilk kez madalya sevinci yaşadı.
Bu başarıyı ise dikkat çekici bir koreografi ile sağladı. Türkiye’nin kültürel mirasları arasında yer alan horon, figürleriyle, ritmiyle ve oynayanların uyum içerisinde ortaya koyduğu performansla, aerobik cimnastiğe ilham kaynağı oldu.
Ayşe Begüm Onbaşı, Mehmet Utku Çırak, Ahmet Meriç Turmamış, Can Sarı ve İsmail Yağız Altıparmak'tan oluşan Milli Takım, "horon" temalı performanslarıyla alkış topladı.
Milli Takım, Kazım Koyuncu'nun "Hayde", "Uy Aha" ve "Ya Ben Anlatamadum" eserleri eşliğinde gösterdikleri performansla 18 bin 900 puanla bronz madalya ile üçüncü oldu ve Türk cimnastiğine Aerobik Cimnastik Dünya Kupası’nda ilk madalyasını kazandırdı.
Sporcular ve antrenörlerin yeni hedefi 17-19 Kasım tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek Aerobik Avrupa Cimansitk Şampiyonası'nda yine madalya kürsüne çıkmak.
Horon ile aerobiğin buluşmasını değerlendiren horon eğitmeni Erol Daldaban, milli sporcuların aerobik cimnastikte kullandıkları horon figürlerinin ne anlama geldiğini, nasıl mesajlar içerdiğini anlattı.
"Horon genelde Karadeniz’in büyük, hırçın dalgalarından esinlenerek yapılmış bir danstır. O bölgenin çabuk ve hareketliliğini, Karadeniz’in hırçın rüzgârını hissederiz. Ve o rüzgârla kalkan kolları, ayakların yere sert sert vurması ve buna benzer bir sürü çevresel etkenlerin dansa yansımasını izleyebiliyoruz. Figürler Karadeniz’in yiğitliğini gösterir. Hamsinin kıpırdaması taklit edilir. Ayakların sert sert vurulması, balıkçıların ayaklarını gemilerin üzerine vurmasında zıplamasından esinlenmiş. Ellerin hareketleri balık duruşunu görüntüsünü verir."
Erol Daldaban, sanat ve sporun bir araya gelmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.
"Bir aerobik koreografisi seyrediyoruz ve içinde Karadeniz müziği, ritmi var ve ona benzer figürler entegre edilmiş. Bu çok önemli, sporla milyonlarca insan bu koreografi ile Türkiye’de, Anadolu’da da böyle bir kültürün olduğunu seyrediyor ve tanıyor."
TRT Haber