İlk başörtülü kadın astronot, uzaya çıkmaya hazırlanıyor
30 yaşındaki Arap asronot Nura el Matruşi, "Dininiz ya da geçmişiniz ne olursa olsun astronot olmanın zor olduğunu düşünüyorum" diyor.
Nura el Matruşi, çocukluk hayalini gerçekleştirerek bu hafta ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) astronot eğitim programından mezun olan ilk Arap kadın oldu. Birleşik Arap Emirlikleri'nden 30 yaşındaki el Matruşi, artık uzaya doğru yola çıkmaya hazır.
Mühendis olan Matruşi, 2021 yılında Birleşik Arap Emirlikleri Uzay Ajansı (UAESA) tarafından NASA ile bir eğitim programına katılmak üzere seçilen iki astronot adayından biriydi.
UZAY GİYSİSİ VE KASKI İLE TESETTÜRÜ KORUMANIN YOLUNU ARIYOR
Euronews'un aktardığına göre, başörtüsü takan el Matruşi NASA'nın, ikonik beyaz uzay giysisi ve kaskını giyerken saçlarını örtmesine imkan tanıyacak bir strateji geliştirdiğini dile getiriyor: "DAÜ'ye (Astronotların uzayda giydiği özel kıyafet) girdiğinizde (mikrofon ve hoparlörlerle donatılmış) bir başlığı takıyorsunuz, bu da... saçınızı kapatıyor" diyor.
Ancak kendisi açısından zorluk, başörtüsünü çıkarıp iletişim kaskını takmadan önce ortaya çıkıyor. Zira uzay kıyafeti içinde yalnızca özel olarak izin verilen malzemeler giyilebiliyor.
"Benim için geçici bir başörtüsü diktiler. Bu şekilde başörtüsünü takıp giysinin içine girebiliyorum, sonra iletişim başlığını takıp çıkarabiliyorum ve saçlarım örtülü oluyor. Benim için bunu yaptıklarından ötürü onlara gerçekten minnettarım" diyor el Matruşi.
Giydiği özel kıyafetiyle, astronot arkadaşlarıyla birlikte uzaya adım atmaya hazır olduğunu ifade ediyor ve ekliyor: "Dininiz ya da geçmişiniz ne olursa olsun astronot olmanın zor olduğunu düşünüyorum."
BAE'NİN UZAY MACERASI
BAE, 2018'de astronotluk eğitimi almaları için Hazza el Mansuri ve Sultan el Neyadi isimli iki BAE vatandaşını Rusya'ya göndermişti. El Mansuri, Rusya'daki 1 yıllık eğitimin ardından 8 günlük uzay yolculuğu görevini başarılıyla tamamlamıştı.
Merkezi Dubai'de yer alan Muhammed bin Raşid Uzay Merkezi ile NASA, 2020'de BAE'li astronotların eğitilmesi için ortak bir anlaşma imzalamıştı.
BAE, Şubat 2021'de Mars'a gönderdiği "Hope (Umut)" adı verilen uydu aracı başarıyla Mars yörüngesine yerleşmesiyle, bunu yapabilen ilk Arap ülkesi olmuştu.