Gökbilimcileri şaşırtan beceriksiz karadelik!
Gökbilimciler, uzayda keşfettikleri süper kütleli bir kara delik oluşumunun, görünüş itibarıyla gçrkemli olsa da beklentileri karşılamadığını ortaya çıkardı. H1821+643 kuasarı, her ne kadar yüksek seviyede radyasyon ve güçlü akım üretse de , çevresindeki gök cisimlerini yutmayı başaramıyor!
Söz konusu uzay cismi ile ilgili araştırma Kraliyet Astronomi Topluluğunun Aylık Bildirimleri dergisinde yayınlandı
Kuasar nedir? H1821+643 kuasarı neden diğerlerinden farklı?
Kuasarlar, yoğun radyasyon ve bazen güçlü jetler üretirken, çok sayıda malzemeyi çeken nadir ve hızla büyüyen süper kütleli kara deliklerdir.
Kuasarlar aşırı derecede parlak gök ada çekirdekleridir. En güçlü kuasarların parlaklığı, içinde kuasar olmayan sıradan bir gök adanınkinin yüzlerce katıdır. Kuasarlar her ne kadar aşırı derecede parlak olsalar da çok uzak oldukları için sıradan teleskoplarla görülmeleri çok zordur.
Yklaşık 3,4 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir gökada kümesinin barındırdığı en yakın kuasar olan H1821+643'ün ise bu özelliklere aykırı bir oluşum olduğu saptandı.
Dünyaya en yakın kuasarın çevresinin alışılmadık biçimde sakin ve soğuk olduğu belirlendi
NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi, kuasar olarak sınıflandırılan süper kütleli bir kara deliğin çevresindeki maddelere etkisinin diğerlerinden daha az ve farklı olduğunu ortaya çıkardı
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), "H1821+643" adı verilen kuasarın çevresindeki gaz yoğunluğunun, benzerlerinden çok daha fazla ve çevresindeki sıcaklığın çok daha düşük olduğunu ortaya koydu.
NASA'dan yapılan açıklamaya göre, Chandra X-ışını Gözlemevi kullanılarak Dünya'ya 3,4 milyar ışık yılı uzaklığıyla en yakın kuasar olan "H1821+643"ün özellikleri incelendi.
Söz konusu araştırmada, bir galaksi kümesi içinde bulunan "H1821+643"ün kütlesine rağmen çevresine etkisinin benzerlerinden daha az olduğu ortaya çıktı.
Helen Russell ve ekibi tarafından yapılan araştırmada, kuasarların normalde çekim güçleriyle merkezinde bulundukları galaksilerden yoğun madde çektikleri ve sonrasında yüksek miktarda radyasyon yayarak güçlü akımlarla madde püskürttüklerinin altı çizilirken "H1821+643"ün bu konuda benzerlerine göre aynı etkileri göstermediği belirtildi.
Diğer süper kütleli kara delikler galaksiler arası gazların soğumasını azaltarak yıldız oluşumuna yardımcı olurken "H1821+643"ün çevresindeki maddelere yakınlığı ve halen aktif olmasına rağmen benzer biçimde davranmadığı belirlendi.
"H1821+643"ün çevresindeki gazın diğer kuasarlar gibi sıcak ve türbülanslı olmadığı kaydedilen araştırmada, söz konusu kuasarın kütlesine rağmen çevresinde sakin koşullar ve düşük sıcaklıkların gözlemlendiği ifade edildi.
Söz konusu kuasarın bulunduğu galaksinin merkezindeki kara deliğin çevresinde bulunan gaz yoğunluğu. alışılmadık biçimde yüksekken gaz sıcaklıklarının merkeze uzak alanlardan bile çok daha düşük olduğu tespit edildi.
Bulgular, "H1821+643"ün, kuasarlar ve içinde bulundukları galaksilerin çekim güçleri hakkında bugüne kadar bilinenlerden farklı özellikler gösterdiğini ortaya çıkardı.
GELECEK İÇİN UMUT VAR MI?
Nottingham Üniversitesi'nden ortak yazar Thomas Braben, "Bu kara delik, çevresine ısı pompalamadığı için başarısız olsa da, mevcut durum muhtemelen sonsuza kadar sürmeyecek" dedi. "Sonunda kara deliğin hızlı yakıt alımı, jetlerinin gücünü artıracak ve gazı güçlü bir şekilde ısıtacaktır. Kara deliğin ve galaksisinin büyümesi o zaman büyük ölçüde yavaşlayacak.”
MİSTİKALEM.COM