C vitamini yeterince alınmazsa vücutta neler olur?
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu; “Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenme alışkanlıklarının önemi göz ardı edilmemelidir. 4 Nisan Dünya C Vitamini Günü, sağlıklı yaşamı desteklemek ve toplumun beslenme konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamak adına bir fırsattır. Unutmayın, sağlıklı beslenmek geleceğinizi şekillendirir ve daha mutlu bir yaşam sürmenize yardımcı olur.” diyerek her mevsim, sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri olan doğru beslenmenin önemini vurguladı ve C vitamini hakkında şu bilgileri verdi:
C vitamini bünye için olmazsa olmazdır: C vitamini, vücut için zorunlu bir vitamindir ve çeşitli besinlerde bulunur. Portakal, limon, mandalina gibi turunçgiller; kivi, çilek gibi meyveler; domates, biber gibi sebzeler C vitamini bakımından zengin kaynaklardır. Bunların yanı sıra, lahana, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler de C vitamini içerir.
C vitamini bağışıklık sistemininin en önemli muhafızıdır: C vitamini, vücudun bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücreleri korur ve hastalıklara karşı direnci artırır.
Kolajen üretiminde C vitamininin rolü oldukça önemlidir: Ayrıca, C vitamini kolajen üretiminde önemli bir rol oynar. Kolajen, cildin sağlamlığını koruyan ve genç kalmasını sağlayan bir proteindir. C vitamini eksikliği ciltte kırışıklıkların ve yaşlanmanın hızlanmasına neden olabilir.
C vitamini doğal besinlerden alınmazsa çok sağlıklı olmaz: Günlük C vitamini ihtiyacı yetişkinler için ortalama 65-90 miligramdır. Ancak hamile ve emziren kadınlar ile sigara içenlerin bu miktarı artırmaları önerilir. Bu miktarı doğal besinlerden almak en sağlıklı yoldur, ancak bazen takviye olarak da alınabilir. Unutulmaması gereken bir nokta ise uzun dönem yüksek düzeyde (örneğin 500 mg veya 1000 mg gibi) C vitamini takviyesi almak böbrek taşı riskini artırabilir. Bu nedenle bu yüksek dozlarda uzun süre kullanılması önerilmemektedir. Fakat solunum enfeksiyonları sırasında (örneğin 1 hafta) yüksek doz C vitamini almanın enfeksiyon süresini kısaltabileceği de bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Ayrıca demir ilacı kullanan kişiler demir ilaçlarını alırlarken beraberinde C vitamini içeren besinler yerse demir emiliminin arttığı ve böylece demir eksikliğinin daha çabuk düzeldiği bilinmektedir.
C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE NELER OLUR?
C vitamini Eksikliğinde ciltte kuruma ve pullanma olur: C vitamini eksikliğinde ciltte kuruma ve pullanma, vücudun çeşitli yerlerinde ödem, kolay morarma, eklem ve kemik ağrıları, yara iyileşmesinde gecikmeler, diş eti kanamaları, bağışıklık sisteminde zayıflama ve bu nedenle çok sık enfeksiyon geçirme görülebilmektedir.
Beslenme düzeninizde C vitamini bakımından zengin gıdalara yer vermek sağlığınızı korumak için önemlidir. Günde en az bir porsiyon meyve ve sebze yenerek vücudunuzun ihtiyacı olan bu önemli vitaminin alımını sağlayabilirsiniz. Birçok besinde kolaylıkla ulaşabileceğimiz C vitamini ısıya karşı hassas olduğundan çiğ meyve ve sebzelerden alınan C vitamini pişirilmiş gıdalardan alınanlara göre çok daha yüksektir.