Gıda takviyeleri ile 'ilaçlar' arasında hiç fark yok
Sık sık reklamlara aldanmayın ve doktorunuz reçete etmedikçe gıda takviyesi kullanmayın içerikli haberler yapıyoruz.
"Ne kadar insana ulaşabilirsiniz ki?" diyenler olacaktır.
Doğal olarak bizim gibi kapasitesi sınırlı bir kaç yayın organı ve sivil toplum örgütünün çabasının milyarlarca liralık reklam potansiyeline sahip bir sektörün ulaşabildiği insan sayısı arasında uçurum var. Ancak dilimiz döndüğünce gerçekleri yazma vazifemizi yerine getirmeye kararlıyız.
Bu haberimizin özel önemi "Genus Pharma" gibi gıda takviyesi sektörünün dev markalarından birinin Yönetici Sağlık Uzmanı tarafından gerçeklerin dile getirilmesidir:
"Gıda takviyelerinin kesinlikle sağlıklı bir diyetin yerini almaz. Takviyeler, eksikliklerin giderilmesine yardımcı olabilir, ancak tam ve doğru bir beslenme programının sağladığı faydaları tek başına sunamaz" diyerek geçrekleri dile getiren Genus Pharma Medikal Direktörü Uzman Dr. Orkan Karaca, reklamların ve pazarlamacıların kullandığı dili birinci elden yalanlıyor....
Genus Pharma Medikal Direktörü Uzman Dr. Orkan Karaca, "Gıda takviyeleri konusunda pek çok yanlış bilgi ve mit dolaşıyor. Bunlardan biri, gıda takviyelerinin doğal olduğu ve dolayısıyla zararsız olduğu yaygın inancıdır. Ancak, bazı vitamin ve minerallerin aşırı alınması istenmeyen yan etkilere yol açabilir. Gıda takviyelerinin kesinlikle sağlıklı bir diyetin yerini almaz. Takviyeler, eksikliklerin giderilmesine yardımcı olabilir, ancak tam ve doğru bir beslenme programının sağladığı faydaları tek başına sunamaz. Taze meyve, sebze, tam tahıllar ve protein kaynakları gibi doğal gıdalar, birçok besin ögesi ve faydalı bileşikler içerir. Vitamin ve mineral takviyeleri, vücudun enerji seviyesini artırmak için doğrudan bir etkide bulunmaz. Enerji seviyesi, genel olarak dengeli beslenme, yeterli uyku ve düzenli fiziksel aktiviteyle sağlanır. Bilimsel çalışmalar, belirli takviyelerin belirli gruplar için faydalı olduğunu doğrulamıştır. Örneğin, omega-3 yağ asitleri kalp sağlığı için faydalıdır ve balık yağı takviyeleri yoluyla alınabilir. Omega-3'ler, inflamasyonu azaltarak kalp krizi ve felç riskini düşürebilir" açıklamasında bulundu.
Gıda Takviyelerinde Doğru Kullanım Hayati Önem Taşıyor
Her ne kadar gıda takviyeleri tedavi amaçlı kullanımlarda faydalı olabilse de, rastgele ve bilinçsizce kullanımı tehlikelidir. Dr. Karaca, "Takviye kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmanın önemine dikkat çekerek, bu takviyeleri önerilen miktarlarda kullanmak gerekir. Aşırı miktarlarda alınması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Güvenilir markalardan, kalite sertifikalı ürünleri tercih etmek, sahte veya zararlı maddeler içeren takviyelerden korunmak için önemlidir" dedi.
Dr. Karaca, "Takviyelerin etkileri kişiden kişiye değişebilir ve her bireyin ihtiyaçları farklıdır. Bu yüzden, takviye kullanımını bir sağlık uzmanı aracılığıyla değerlendirmek en iyi yaklaşımdır. Gıda takviyeleri konusunda mitler yerine, bilimsel gerçeklere dayalı bilgiye ulaşmak, sağlığınızı korumak için kritik bir adımdır" uyarısını yaptı.