Doğa Taşlardan ile Kadın Hikayeleri 21 Ekim'de Ankara'da
Doğa Taşlardan ile Kadın Hikayeleri ® ANKARA
“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” arefesinde, Ankara Üniversitesi Rektörlüğünde, başkentte hâlâ görülebilen tümülüsleri ile Friglerin, dört ana Galat boyundan Tektosagların, Roma eyaletlerinden Galatia’nın, Moğol istilalarının ardından 13. ve 14. asırlarda Anadolu Ahilerinin kurdukları anti-feodal ve bağımsız şehir devletinin, Millî Mücadele’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kemalist Devrim’in başkenti Ankara’ya damgasını vurmuş kadınlar konuşulacak.
Ankara’nın binlerce yıllık yerleşim tarihini bu kez sadece ve sadece “kadın hikayeleri” üzerinden okuyacağız. Tanrıçalar, "Bacı Erenler", Kuvâ-yi Milliyeciler, vekiller, devrimciler, akademisyenler, müzisyenler, yazarlar, doktorlar, oyuncular ve halktan kadınlar dile gelecek.
Ankara Üniversitesi ile Ankaralılar arasındaki bağları 'toplumsal cinsiyet eşitliği'ne dair farkındalık yaratan eğitimler aracılığıyla güçlendirmeyi hedefleyen Ankara Üniversitesi Kadın Platformu, Anadolu’da kadınlık tarihimizin kadrini kıymetini bilmek ve ondan beslenebilmek adına, arkeoloji, mitoloji, psikoloji ve Akdeniz kültür havzasının ürettiği Ana Tanrıça kültleriyle ilgili heyecan verici sunumlarının yanı sıra “kadın-merkezli bellek tazeleme rotaları”yla da tanınan, Türkiye’nin en büyük ve en çok konuşturan konuşmacı ajansı Speaker Agency’nin profesyonel konuşmacısı, bağımsız araştırmacı Doğa Taşlardan’ı [I-MBA, M.A.] Mayıs ayında “Tarih Öncesi’nden Geç Antik Çağ’a: ANADOLU TANRIÇALARI” başlıklı bir seminer vermek üzere davet etmişti. Ankara Üniversitesi Kadın Platformu'nun önderliğinde, Ekim ayındaki ikinci buluşma da ise Taşlardan bu kez Ankara’da doğmuş, Ankara’da ölmüş ya da bir dönem Ankara’da yaşamış, yani kısaca “Ankara terbiyesi” almış çok özel kadınların başkentin elinde nasıl şekillendiklerini ve Ankara’nın hamuruna çaldıkları mayayı hatırlatacak.
Günümüzde Hacı Bayram Camii’yle sırt sırta vermiş, özellikle de mermer duvarlarına Roma İmparatorluğu’nun kurucusu Augustus’un icraatlarının, “Res Gestae Divi Augusti” (“Tanrılaşmış Augustus’un Yaptığı İşler”) başlıklı bir kitabe nakş olunduğu Augustus ve Tanrıça Roma tapınaklarının temelleri altında kalmış olması muhtemel mâbedi ile Frig Baş Tanrıçası Kubileya’dan, 27 Aralık 1919 günü Milli Mücadele’yi örgütlemek üzere Ankara’ya gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye üyelerini, Dikmen sırtlarında seymenlerle birlikte at üstünde karşılayan ve Bacıyân-ı Rûm (“Anadolu Bacıları Teşkilatı”) geleneğinin devamcıları "Bacı Erenler"e… Ankara Devlet Tiyatrosu’nda yıldızı parlayan Yıldız Kenter’den, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Türk Devrim Tarihi kürsüsünü kuran Prof. Dr. Afet İnan’a kadar başkent kadınlarının keyif, hüzün, aşk, kırgınlık, pişmanlık ama en çok da kararlılık ve mücadele dolu hayatlarından feyz alacağız.
Ankara Üniversitesi ile Ankaralılar arasındaki bağları 'toplumsal cinsiyet eşitliği'ne dair farkındalık yaratan eğitimler aracılığıyla güçlendirmeyi hedefleyen Ankara Üniversitesi Kadın Platformu'nun organizasyonunda; mitoloji, psikoloji, arkeoloji, Anadolu'nun kadim dişil bilgeliği ve Akdeniz kültür havzasının doğurduğu ana tanrıça kültlerine dair sunumları ve "kadın-merkezli bellek tazeleme rotaları"yla tanınan, Speaker Agency'nin profesyonel konuşmacısı Doğa Taşlardan'ın [I-MBA, M.A.] (@doga_taslardan) rehberliğindeki bu ilham dolu “güçlendiren tarih anlatısı”nı kaçırmayın.
Halka açık ve ücretsizdir. Rektörlük binasında salon kapasitemiz sınırlıdır. Detaylı bilgi ve kayıt için Ankara Üniversitesi Kadın Platformu ile iletişime geçebilirsiniz. 0 542 329 55 94
✍️ Doğa Taşlardan ile Kadın Hikayeleri ® ANKARA
📍Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Rektörlük Binası, 100. Yıl Konferans Salonu, Dögol Caddesi, 06100 Beşevler / Ankara
🗓️ 21 Ekim 2024, Pazartesi
⏰ 14:00 - 17:00
#AnkaraÜniversitesi
#AnkaraÜniversitesiKadınPlatformu
#DoğaTaşlardan
#DoğaTaşlardanileKadınHikayeleri