Dr. Hülya İskenderoğlu: Toplumda bireyler arasındaki mesafe giderek artıyor

30 Ekim 2024 Çarşamba

 “Hikayelerle Hayat Terapisi” kitabının Penguen Kitabevi’nde gerçekleştirilen ilk imza günü ve şöylesinde okurları ile buluşan İskenderoğlu, "Türk toplumunun köklü kültürel mirasında, bilgi ve deneyim paylaşımına dayalı sıcak ilişkiler her zaman önemli bir yer tutmuştur. Ancak günümüzde bireyler arasındaki mesafe giderek artarken bu durum toplumsal psikolojiyi de olumsuz etkilemektedir. Sanal iletişimin yaygınlaşmasıyla birlikte, insanlar gerçek hayattaki ilişkilerden uzaklaşmakta ve yalnızlık duyguları artmaktadır. Oysaki, aile ve arkadaşlarla kurulan sıcak bağlar, psikolojik sağlığımız için hayati öneme sahiptir. Farklı deneyimlere sahip insanların hikayeleri, bizlere şifa olabilecek önemli dersler sunabilir" dedi. 

Sanal iletişimin yaygınlaşmasıyla birlikte, insanların gerçek hayattaki ilişkilerden uzaklaştığını ve yalnızlık duygularının arttığını ifade eden Yazar Dr. Hülya İskenderoğlu Bahat, “Bu durum psikolojik sağlığımız için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Dijital dünya, hayatımıza birçok kolaylık getirse de insan ilişkilerini zayıflatıyor. Ekranların ardında yaşamak yerine, gerçek hayatta insanlarla etkileşim kurmak ve sosyal bağlarımızı güçlendirmek çok önemli. Hikayeler, geçmişten günümüze insanları birbirine bağlayan en güçlü köprülerden biri olmuştur. Bu kitapta yer alan hikayelerle, okurların kendi hayatlarına dair yeni anlamlar çıkarmalarını amaçladım” dedi 

“Empati Kurabilmenin Azalması Bireysel ve Toplum Sorunlara Yol Açabilir” 

Empati kurabilme becerimizin azalmasının bireysel ve toplumsal birçok soruna yol açabileceğini belirten Yazar Dr. İskenderoğlu Bahat, sözlerine şöyle devam etti: ”Yalnızlık, depresyon, şiddet ve toplumsal huzursuzluk gibi sorunlar, empati eksikliğinin sonuçları arasında sayılabilir. Bu durumu tersine çevirmek için bireysel ve toplumsal çabaların bir araya gelmesi gerekmektedir. Sosyal medyayı daha bilinçli kullanmak, yüz yüze iletişimi önemsemek, farklı görüşlere açık olmak ve empati eğitimi almak, bu konuda atılabilecek ilk adımlardır.”