Ölümsüzlük meyvesi hünnap Türkiye'de yaygınlaştırılacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce (OGM) uygulamaya konulacak "Hünnap Eylem Planı" ile 3 bin 250 dekar alana "ölümsüzlük mevyesi" olarak bilinen hünnap fidanı dikilecek.
AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, ormanlardan özellikle köylülerin ekonomik gelir elde etmesi için çeşitli projeler geliştiren Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan Hünnap Eylem Planı hayata geçiriliyor. 2017-2019 yıllarını kapsayan eylem planıyla 3 bin 250 dekar alanda 300 bin hünnap fidanı toprakla buluşacak.
Planla hünnabın orman rejimi dahilindeki sahalarda yayılışları envantere dayalı olarak tespit edilecek, hünnap yetiştirmeye elverişli yerler belirlenecek, ağaçlandırma ve rehabilitasyon alanlarında dikimler gerçekleştirilecek.
Eylem planıyla hünnabın tabii alanlarda geliştirilmesi, sürdürülebilir kullanımının sağlanması, uygun yetişme ortamına sahip orman alanlarında hünnap ağaçlandırmaları yapılması ve geçimini ziraattan sağlayan mahalli halkın ürün çeşitliliği ile gelir seviyesinin artırılması hedefleniyor.
- "Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtik"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı değerlendirmede, teşkilat olarak devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtiklerini belirtti.
"Bakanlık olarak sadece orman varlığımızı artırmayı değil, başta kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımıza istihdam alanları oluşturmayı ve ekonomik gelirlerinde de artış sağlamayı hedefliyoruz." diyen Eroğlu, bu doğrultuda farklı eylem planlarını hazırlayarak, uygulamaya koyduklarını anlattı.
Eroğlu, "Hünnap Eylem Planı ile coğrafya ve iklim açısından uygun olan alanları hünnap ağaçlarıyla bezeyeceğiz. Böylece hem ülke ekonomimize katkı sağlayacağız hem de insanlarımızın sağlık açısından yaşadıkları sıkıntılara derman olacağız." ifadesini kullandı.
- Hünnap, "ölümsüzlük meyvesi" olarak biliniyor
Anavatanı olan Çin'de 4 bin yıldan beri yetiştirilen ve "ölümsüzlük meyvesi" olarak anılan hünnabın, yaklaşık 56 cins ve 900 türü bulunuyor.
Anadolu'nun yanı sıra Rusya, Hindistan, Ortadoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da da yetiştirilen hünnap, yüksek C vitamini, B1, B2 ve B6 vitaminleri, mineraller ile organik ve inorganik madde içeriği zenginliğiyle beslenme açısından büyük önem taşıyor.
Yüksek miktarda potasyum, bakır, kalsiyum, fosfor, demir ve manganez gibi mineralleri içeren hünnabın, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, kan dolaşımının geliştirilmesi, yüksek kan basıncının düşürülmesi, kuru, kaşıntılı deri, yara ve ülser gibi yaygın hastalıkların tedavisinde ciddi fayda sağladığı ifade ediliyor. Hünnap aynı zamanda stresi azaltmaya ve içerdiği antioksidan sayesinde karaciğerin korunmasına da yardımcı oluyor.