Demre'de 2 bin 400 yıllık kaya mezarı bulundu
Demre'de sera alanı oluşturulması sırasında kaya mezarı bulundu.
Antalya'nın Demre ilçesi Köşkerler Mahallesi'nde sera alanı oluşturmak için inşaat çalışması yapılırken kepçeyle toprak alındığı sırada iş makinesinin kayaya takılması sonucu antik yapı fark edildi. Durum jandarmaya bildirildi. Bölgeye gelen jandarma ekipleri çevre güvenliği alarak müze yetkililerini bilgilendirdi.
3 arkeolog ve 8 işçinin katıldığı arkeoloji tespit kazı çalışması başlatıldı. Kazı sonunda M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'da yapıldığı belirlenen 2 katlı 5x4 metre boyutunda Likya kaya mezarı ortaya çıkarıldı.
Demre Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bulunan kaya mezarının Likya Birliği dönemine ait olduğunu söyledi.
Sezgin, 2 bin 400 yıllık olarak tarihlendirilen ve bölgede çokça bulunan kaya mezarlarının bir örneğine rastlanıldığını belirtti. Sezgin, milattan önce 4. yüzyılda yapıldığı belirlenen Likya kaya mezarının Myra Antik Kenti'ndekilerle aynı döneme ve özelliğe sahip olduğunu ifade etti.
Yapılan ilk arkeolojik incelemede mezarın antik dönemde soyulduğunun belirlendiğini aktaran Sezgin, milattan sonra 6. yüzyılda bölgede yaşanan sel nedeniyle mezarın toprak altında kaldığını söyledi. Sezgin, mezarın açılan bölümünden giren balçık nedeniyle içerisinde çok fazla veriye rastlanılmadığını da belirtti.
En önemli denizcilik yaparak geçinen Likyalılar'a ait mezarın alt tarafı gemici pruvası şeklinde, üst tarafı ise ev tipi inşa edilirken, mezarın ana kayaya oyulduğu belirlendi.
Tek odalı ve 3 kapılı yapılan mezarın M.S. 6'ncı Yüzyıl'da o günkü adı 'Myros' olan bugünkü Demre Çayı'nın taşması sonucu alüvyonlar altında kaldığı tahmin ediliyor.
Mezarın sol tarafında topraktan yaklaşık 50- 60 metre yükseklikteki kayada da bir Likya kaya mezarı yer alıyor. Müze yetkilileri mezarın etrafında kazıya devam edileceğini, başka mezarlar olup olmadığının araştırılacağını belitti.
Antik dönemde insanların öldükten sonra aynı yerde dirileceklerine inandıkları için ev biçiminde mezarlar yaptırdıklarını da vurgulayan Sezgin, bu mezarların Likya uygarlığının en önemli belirtileri olduğunu, kayaya oyulan ve tek odalı mezarın üç kapısının bulunduğunu da ifade etti.
Sit alanı dışında tesadüfen bulunan mezarın kapsamlı bir incelemeden geçirileceğini belirten Sezgin, bölgede buna benzer buluntuların araştırılacağını sözlerine ekledi.