Yapay minyatür insan beyni üretildi!
Beyni geliştiren araştırma ekibi, bu beynin sinir sistemi hastalıklarının kavranışında büyük dönüşümler sağlayabileceğini söyledi. Bezelye büyüklüğünde olan beyinde çok sayıda hücre türü, beynin tüm ana bölümleri ve bir omurilik bulunuyor, ancak beyinin damarsız olduğu belirlenmiş.
Anne karnındaki beş haftalık bir bebeğin beyniyle aynı boyutlarda olan yapay beynin, gelişim döneminde oluşan sinir sistemi hastalıkları üzerine yapılan çalışmalarda faydalı olması umuluyor.
Beynin ayrıca Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisi amacıyla üretilen ilaçların test edilmesinde de kullanılabileceği belirtiliyor.
Yapılan çalışmanın sonucunda hayvan bedeni üzerinde insan beyni üretildi! İnsana benzerliği ile tanınan fareleri kullanarak üretilen bu beyinler, küçük boyutlarda olsalar da zamanla büyüyerek insan beyninin sahip olduğu çoğu işleve sahip olabiliyorlar.
Hatta çeşitli ilaçlara tıpkı insan beyni gibi cevap verebilen bu yapay beyinler 2 ay kadar yaşayabiliyor. Bilimsel açıdan baktığımızda oldukça sevindirici ve umut verici bir gelişme olan bu çalışma, zihinsel hastalıkların tedavisinde büyük rol oynayacak gibi gözüküyor.
Etik olmayan bir şekilde insan beyni üretildi!
Çalışma sonucunda hayvanlar üzerinde insan beyni üretildi fakat bilim dünyasının tartıştığı konu ise bambaşka. Hayvan vücudu üzerinde üretilen insan beyninin etik boyutunu tartışan bilim insanları, Society for Neuroscience toplantısında bu konudaki endişelerini daha net bir şekilde ifade edecek gibi gözüküyor.
Allen Beyin Bilimleri Enstitüsü başkanı Cristof Koch, konuyla ilgili olarak açıklama yaptı. Yaptığı açıklamasında bilimin çok hızlı ilerlediğini ve etik kuralların yenilenme sürecinin bilimin hızına yetişemediğini belirtti.
Bakalım üretilen bu insan beyni bilim dünyasındaki tartışmalara rağmen devam ederek sağlık dünyasında çığır açabilecek mi?