Reklamcılar Dijitalde Güvenli Reklam için elele verdi

23 Kasım 2017 Perşembe

IAB Türkiye (Interactive Advertising Bureau), Reklamcılar Derneği ve Reklamverenler Derneği dijital reklamda sahteciliğin önüne geçmek ve markalar ile dijitale yapılan reklam yatırımlarını korumak amacıyla kurulan Dijitalde Güvenli Reklam Platformu’nun mütabakat metnini imzaladı.

IAB Türkiye Koordinatörü Aygen Tezcan’ın sunumu ve IAB Türkiye Başkanı Mahmut Kurşun, Reklamcılar Derneği Başkanı Nil Bağcıoğlu ve Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura’nın katılımıyla Taksim Divan Otel’de gerçekleştirilen bir basın toplantısında imzalanan metinle hayatına resmen başlayan platform, dijital sektörün küresel sorunlarından reklamda sahteciliğin önüne geçmek için çalışacak.

“Reklamda sahtecilik kriminal olay”

Platform hakkında detayların paylaşıldığı toplantıda konuşan Ahmet Pura 2016 yılında dijital sektörde sahtecilik vakalarının 7,2 milyar dolarlık bir meblağa ulaştığının ve Türkiye’nin tüm reklam yatırımının 2 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde bu rakamın önlem gerektiren bir duruma işaret ettiğinin altını çizdi. Reklamda sahteciliğin kriminal bir olay olduğunu belirten Mahmut Kurşun ise geçersiz trafik, zararlı eklenti / yazılım ve çalıntı içerik olmak üzere üç grup altında toplanabilecek bu sahtecilik türünün ulaştığı sofistike boyutu dünyadan örnek vakalarla anlatarak zararlı yazılımların yasal reklam ağları vesilesiyle yayılmasının bu konudaki en önemli sorunlardan biri olduğunun altını çizdi.-

Marka güvenliği ve reklamda sahteciliğin aynı anlama gelmediğini belirterek sözlerine devam eden Kurşun, denetlenebilir mecrayı denetlettirme maliyetinin reklam verme maliyetiyle eşdeğer seviyeye ulaşmasının Türkiye’de reklam sahtekârlığı yaşanmasının önemli nedenlerinden biri olduğunu söyleyerek üç derneğin bir ara gelme sebebini “hep beraber endüstrinin sağlık kurallarını oluşturmaya çalışmak” olarak tanımladı.

Dijital payının tüm reklam harcamalarında arttığını belirten Nil Bağcıoğlu ise bizatihi dijital mecraların yanı sıra konvansiyonel mecraların da dönüşmekte olduğunun altını çizerek artık her şeyin dijitalleşmekte olduğunu söyledi.

GUR platformunun geç kalınmış değil öngörülü bir hamle olduğunu belirten taraflar, sektörün şeffaflaşmadan büyümesi halinde yaşanacak sorunların çok daha ciddi boyutlara ulaşacağını belirttiler.

Açıklamaların ardından imzaların atıldığı toplantı Kurşun, Pura ve Bağcıoğlu’nun basın mensuplarından gelen soruları kabul etmeleriyle devam etti.