Türkiye'nin gastronomi turizmi raporu açıklandı
Gastronomi Turizmi Derneği ile Xsights araştırma şirketinin "Gastronomi Turistlerine Yönelik Araştırma Sonuçları"na göre, yabancı turistlerin Türkiye'de tatil yapma motivasyonlarının başında tarihi ve kültürel zenginlikler ile binlerce yıllık geleneklerden beslenen mutfak kültürü ve zenginliği yer alıyor.
Gastronomi için Türkiye'ye gelen turistlerin ne kadar harcama yaptığı, gastronomi kültürünün ülke ekonomisine ne kadar katkı sağladığı gibi konularda önemli verilere yer verilen ve 6 aylık çalışma sonucu ortaya çıkarılan araştırmanın sonuçları, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, araştırmanın temel nedeninin, Türkiye'de son zamanlarda daha çok ön plana çıkan gastronomi turizminin ülke ekonomisine katkısını ortaya koymak olduğunu söyledi.
Hedeflerinin, araştırma sonucunda ortaya çıkan verilerin gastronomi turizminin gelişimine ve bu sektörün hızla büyümesine katkı sağlaması olduğunu aktaran Boztepe, "Öte yandan bu turizm çeşidinin mevcut durumunu görmek ve iyileştirebilmek için yeni politikalar üretmek." dedi.
- "Turist başına harcanan paranın arttırılması için gastronomi turizmi iyi bir alternatif"
Xsights Kurucusu Çiğdem Penn de turizm sektöründe önemli bir tecrübeye sahip olduklarını dile getirerek, araştırmada geniş kapsamlı bir masa başı çalışması ve 300 yabancı turist ile yüz yüze görüşmeler yapıldığını kaydetti.
Penn, turist başına harcanan paranın arttırılması için gastronomi turizminin iyi bir alternatif sunduğunu söyledi.
TURİZM ENDÜSTRİSİNİN LİDER ÜLKELERİ
Turizmin, dünya ülkelerinin önemli gelir kaynaklarından biri olmayı sürdürdüğünü anlatan Penn, şöyle devam etti:
"Ulaşım ve konaklama imkanlarının artmasıyla küresel turizmin de yeni bir boyut kazandığı günümüzde, turistlere sunulan hizmetlerin çeşitliliği ve kalitesi artarken, turizm alanında küresel rekabet de artıyor. HowMuch verilerine göre, en büyük turizm endüstrisine sahip ülke 488 milyar dolar ile Amerika Birleşik Devletleri, onu 224 milyar dolar ile Çin, 130,8 milyar dolar ile Almanya izliyor. Almanya'dan sonra sırasıyla Japonya, Birleşik Krallık, Fransa, Meksika, İtalya, İspanya, Brezilya geliyor." .
REKABETTE İSPANYA 1, TÜRKİYE 44. SIRADA
Penn, Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2017 yılında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının yüzde 14,5 artış göstererek 21 milyon 983 bin 873 olduğunu aktararak, "Turizmde rekabet ve Türkiye'nin konumuna bakıldığında, Dünya Ekonomik Forumu'nun her yıl yayınladığı 'Seyahat ve Turizm Rekabet Endeksi' sonuçlarına göre, 2017 yılında İspanya 1. sırada iken, Türkiye 44. sırada kendine yer buluyor." diye konuştu.
- Araştırma sonuçları
Araştırmaya göre, yabancı turistlerin Türkiye'de tatil yapma motivasyonların başında, ülkenin tarihi ve kültürel zenginlikleri ile binlerce yıllık geleneklerden beslenen mutfak kültürü ve zenginliği geliyor.
GASTRONOMİ TURİSTLERİ 1 HAFTA KALIYOR
Araştırmaya katılan yabancı turistler Türkiye'de ortalama 9 gün tatil yaparken, gastronomi ile ilgilenen turistler ortalama 7 gün ülkede kalıyor. Yabancı turistler toplam harcamalarının yüzde 20'sini, gastronomi turistleri ise yüzde 27'sini yeme-içmeye ayırıyor.
Gastronomi turistleri tatilleri boyunca harcadıkları ortalama 945 doların 259'unu yeme-içmeye ayırdıklarını belirtirken, diğer turistler harcadıkları ortalama 837 doların 171'ini bu alanda tükettiklerini bildirdi.
Gastronomi turistleri, yeme-içme amacıyla çıktıkları tatilde öncelikli olarak yerel tatların peşinden gittiklerini ifade etti. Yerel tat arayışını ise kalite ve lezzet takip etti. Her üç gastronomi turistinden biri tatil için gittiği bölgede bulunan restoranları araştırdığını belirtirken, her iki kişiden biri ise bölgenin mutfak kültürü ve zenginliğini araştırdığını dile getirdi.
Araştırmaya katılan gastronomi turistlerinin önem verdiği konuların başında farklı yemek sunumları görmek, farklı lezzetler tatmak ve damak tadına hitap eden yöresel lezzetler denemek geliyor.
Araştırmaya göre, Türkiye yabancı gastronomi turistleri nezdinde yüksek önemle üzerinde durulan "farklı lezzetler tatmak, farklı yemek sunumları görmek ve damak tadına hitap eden yöresel yemekler"” konusunda yabancı turistleri tatmin ediyor.
Yaklaşık 300 çeşit yiyecek içecek ve tatlı çeşidiyle Türkiye ve dünyada ünlenen, UNESCO tarafından dünyadaki dokuz gastronomi şehrinden biri olarak ilan edilen Gaziantep'te tatilini geçiren her üç turistten biri, kentin UNESCO tarafından gastronomi şehri olarak seçildiğini bildiğini kaydetti.