Makineler arası iletişim teknolojisinin lideri Vodafone
Vodafone'dan yapılan açıklamaya göre, şirket, Gartner tarafından ardı ardına dördüncü kez "Dünya Çapında Yönetilen Makineler Arası (M2M) İnternet Hizmetlerinde Magic Quadrant Lideri" olarak nitelendirildi. Şirket, liderler kadranında "uygulama becerisi" ve "vizyon bütünlüğü" ile en üst sırada yer aldı.
Vodafone IoT Direktörü Erik Brenneis, Gartner'ın Vodafone'u arka arkaya 4 yıldır liderler ölçeğine yerleştirmesini, şirketin Nesnelerin İnterneti (IoT) alanındaki vizyonuna bağladığını belirterek, şunları kaydetti:
"IoT yeteneklerimizin sürekli geliştirilmesi ve Darbantta Nesnelerin İnterneti (NB-IoT) gibi yeni teknolojilere geçişin, daha fazla müşterimizin IoT'den en üst düzeyde faydayı elde etmesini sağladığına inanıyoruz. Gitgide daha da rekabetçi bir manzara ile karşı karşıya kalıyor ve bu rapordaki konumumuzu korumuş olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. IoT'nin halihazırda yaşamları ve şirketleri dönüştürdüğü bu ortamda gelecek heyecan verici görünüyor. Barometer raporumuza göre, teknolojiyi benimseyenlerin yüzde 79'u, gelecek 5 yıl içinde IoT'nin ekonominin geneli üzerinde muazzam bir etki yapacağını söylüyor."
- "Dünyanın en büyük IoT hizmet sağlayıcısı konumundayız"
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Şahin ise Vodafone Grubu tarafından yayımlanan son IoT Barometer Report verilerinin, gelecekteki heyecan verici gelişmelerin temelinde IoT teknolojisinin bulunduğunu ortaya koyduğunu bildirdi.
İşletmeler ve müşterilerin 2018'de de yoğun bir şekilde IoT teknolojisinden yararlanmaya devam edeceğini belirten Şahin, şu değerlendirmelerde bulundu:
"2020'ye kadar dünyada tahmini 50 milyar IoT sensörü bulunacağını düşünürsek bu, aynı zamanda eski iş modelleri için yıkıcı bir etkiye sahip olacak. IoT Barometer raporuna göre de IoT kullanım oranı hızla yükseliyor. 2013'ten günümüze IoT teknolojisini kullananların sayısı 2 katından fazla büyüdü, kullanım oranı 2013'te yüzde 12 iken, 2017'de yüzde 29'a yükseldi. 2016'dan bu yana en fazla büyüme gösteren sektörler yüzde 19'dan yüzde 27'ye çıkan ulaşım ve lojistik ile yüzde 20'den yüzde 26'ya çıkan perakende sektörleri oldu. Şirketler IoT'ye yapılan yatırımın geri dönüşünün oldukça yüksek olduğuna değiniyor. Gelirlerinin arttığını ifade eden şirketlerin ortalama gelir artışı yüzde 19 seviyesinde. Diğer yandan, Darbantta Nesnelerin İnterneti teknolojisi ile çekim kalitesi çok iyi olmayan alanlarda. Örneğin yerin altında, kapsama alanları geliştirilerek veri iletişimi sağlanabiliyor."
Şahin, Vodafone'un, bağladığı nesne sayısı itibarıyla dünyanın en büyük IoT hizmet sağlayıcısı konumunda bulunduğunu vurgulayarak, 25 yıllık tecrübeyle, 50'yi aşkın ülkede 55 milyondan fazla nesneye hayat verdiklerini bildirdi.
Türkiye'de de ilk kez Nesnelerin İnterneti Platformu'nu hayata geçirdiklerini belirten Şahin, "Tüm cihazlar bu platformda hayat buluyor ve platform sayesinde her sektörde bağlantılı servisler herhangi bir altyapı yatırımına ihtiyaç duyulmaksızın hızla geliştirilebiliyor. Geliştirilen M2M servisleri, Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü'nde güvenli bir şekilde saklanabiliyor. Darbantta Nesnelerin İnterneti teknolojisini Türkiye'nin 81 ilinde kullanıma sunan ilk operatör de yine Vodafone oldu. Global deneyimimizden aldığımız güçle, kurumları dijitalleşme yolculuklarında en üst seviyede desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.