Türkiye’nin e-reçete karnesi açıklandı

19 Aralık 2017 Salı

Yayımlanan verilere göre, e-reçete oranı kamu hastanelerinde ortalama yüzde 86 seviyesine ulaştı. Sağlık Bakanlığı bu oranı yüzde 95'in üzerine çıkarmayı hedefliyor. SGK tarafından başlatılan e-reçete sistemi, 1 Temmuz 2012 tarihinde uygulamaya alınmış, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle de zorunlu hale getirilmişti

En yüksek yüzde 97, en düşük yüzde 59

Elektronik imzalı e-reçete yazılan en yüksek oranlı iller, yüzde 97 ile Tokat ve Bolu. Bu illeri yüzde 96 ile Yalova ile Aydın, yüzde 95 ile Adana, Çorum ve Tunceli takip ediyor. En düşük oranlı il ise Erzurum oldu. Erzurum’da yazılan reçetelerin yüzde 59’u elektronik imzalı e-reçetelerden oluşuyor. Diğer illere göre en düşük e-reçete yazılan iller; %65’er oranlarıyla Malatya, Muş ve Mardin.

Aile hekimlerinin yüzde 97’si, özel hastanelerin yüzde 90’ı kullanıyor

E-dönüşüm çerçevesinde kağıt israfının ve sahte reçetenin önüne geçilip vatandaşların sağlık hizmetlerine daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak amacıyla başlatılan e-reçete uygulamasını en çok aile hekimleri ve özel hastaneler kullanıyor. Aile hekimliklerinin elektronik ortamda yazdıkları reçetelerin oranı yüzde 97 iken, özel hastanelerde bu oran yüzde 90.

Gereksiz tetkik ve muayenelerin önüne geçiliyor

E-reçete uygulamasının ülke ekonomisinin ve sağlık sektörünün gelişimine önemli katkılar sağladığına dikkat çeken E-Güven Genel Müdürü Can Orhun, “Elektronik imzalı e-reçete, maliyet tasarrufuyla birlikte, hız ve kolaylık sunuyor. Kağıt ve enerji tasarrufu sağlayan e-reçete sistemi, arşivleme kolaylığı da getiriyor. Gereksiz tetkik ve muayene gibi suistimallerin önüne geçilmesini sağlayan e-reçete uygulamaları, yapılan düzenlemelerle hızla yaygınlaşıyor.” dedi.