Amerika’yı selden İrlanda’yı kıtlıktan kurtardık
Yedikıta Dergisi, Osmanlı Devleti’nin dünya devletlerine yaptığı yedi büyük yardım ile ilgili bir makale yayınladı.
Yedikıta Dergisi’nde Araştırmacı Yazar Tuna Ser tarafından kaleme alınan makalede, Devlet-i Âli Osmanî’nin Amerika, Açe, İrlanda, İspanya, Fransa, Hindistan ve Almanya gibi ülkelere yaptığı büyük yardımlar ele alındı.
Makaleyle ilgili konuşan Tuna Ser, “Cihan devleti olmak kolay değil. Cihan hâkimiyeti günümüzde dünyaya hükmettiğini iddia eden devletler gibi milletleri birbirine kırdırmakla değil, adalet ve huzurla nizamı tesis etmekle olur. İşte Osmanlı devleti asırlarca böylesi nizamı kalplerde tesis eden bir devletti” dedi.
İşte Osmanlı Devleti’nin dünya devletlerine yaptığı yardımlar:
AMERİKA’DAKİ SEL FELAKETİNDE İLK YARDIMA KOŞAN OSMANLILAR OLDU
28 Mayıs 1889 yılında Amerika’nın maruz kaldığı ve devrin gazetelerinde “Yüzyılın en büyük felaketi” olarak vasıflandırılan “Johnstown Sel Felaketi”nin ardından Sultan 2. Abdülhamit Han bölgeye yardım gönderdi. Amerika’da ağır hasara sebep olan sel felaketini haber alan Osmanlı, felaketin ardından Amerika’ya yardım eden ilk devlet oldu.
AÇE SULTANLIĞINA KANUNİ'DEN YARDIMELİ
15. asrın sonlarında Endonezya’da kurulan Açe Sultanlığı, coğrafi keşifler ile birlikte Portekizliler’in saldırısına uğradı. Stratejik konumu gereği önemli olan Sultanlık, Hilafet makamı olarak tanıdığı Osmanlı Devleti’nden yardım istedi. Bölgenin güvenliğinin sağlanması ve Müslümanlığın yayılması için uğraşan Kanuni Sultan Süleyman Han, Açe’ye ilk yardımı yapan padişah oldu. Açe’ye yardımlar Kanuni devrinden sonra da devam etti.
İRLANDA KITLIKTAN KIRILMAK ÜZEREYDİ Kİ OSMANLI YETİŞTİ
İrlanda’da 1840 yılında meydana gelen ve yaklaşık 7 yıl boyunca milyonlarca insanı perişan eden kıtlığa karşı Osmanlı Devleti sessiz kalmadı. Sultan Abdülmecit Han tarafından İrlanda halkına o günün büyük parası olan tam bin sterlin değerinde nakit yardımı yapıldı. Bununla kalmayan Padişah, İrlanda’ya üç gemi dolusu erzak yardımında bulundu. Yardıma karşı çıkan İngiltere gemilerin İrlanda’ya ulaşmasına engel olmaya çalışmışsa da başarılı olamadı. Yedikıta Dergisi’ndeki makalede, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nden çıkan “İrlanda’nın Sultan Abdülmecit’e Teşekkür Mektubu”na yer veriliyor.
FRANSA KRALINI ESARETTEN KANUNİ KURTARDI
1519 yılında Alman İmparatoru olan İspanya Kralı Şarklen’in ihtirasları sonucu Fransa ile Almanya arasında savaş çıkmasına neden oldu. Savaşı kaybeden Fransa Kralı 1. Fransuva Şarklen’e esir düştü. Fransuva, Annesi Luiz Dö Savua vasıtasıyla Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’dan yardım istedi. Yardım teklifini kabul eden Padişah, 1526 yılında Mohaç seferine çıktı. Aynı yıl Fransa Kralı serbest kaldı ve Fransa parçalanmaktan kurtuldu.
ALMANYA, YARALARINI SARAN PADİŞAH !!. ABDÜLHAMİD'E ÖVGÜ YAĞDIRDI
1890 Kasım ayında Almanya’nın Saale Nehri’nin taşmasından dolayı Thüringen Bölgesi büyük zarara uğradı. Sultan 2. Abdülhamit Han selzedelere dağıtılmak üzere bu dönem çok kıymetli olan 750 Osmanlı Lirası gönderdi. Bu yardımla yaralarını saran Almanya, 5 ay sonra 15 Nisan 1891 tarihinde Osmanlı Devleti’ne bir teşekkür mektubu gönderdi. İşte o mektubun içinde yazanlar; “Osmanlı Padişahı Hazretleri, merhamet ve şefkatini kendi topraklarından uzak yerlerdeki musibet zedeler içinde göstermiştir. Geçen seneki tuğyanda halkımıza yaptığı yardımlar, bunun en güzel delilidir.” Mektup Saksonya Grandükü Albert isimli bir kişinin imzası ile gönderildi.