Bodrum'da nartugan kutlaması

21 Aralık 2017 Perşembe

Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneğince, Gündoğan Mahallesi sahilinde gerçekleştirilen etkinlikte katılımcılar, sembolik hayat ağacına renkli çaputlar bağlayıp, dilek diledi.

Lokma tatlısı ve çorba ikramı yapılan etkinlikte renkli görüntüler oluştu. Yoğun ilgi gösterilen etkinlikte variller içerisinde ve açık alanda ateş yakıldı. Etkinliğe katılanlar, Bodrum ve farklı yörelerin eserlerinin seslendirildiği canlı müzik eşliğinde dans edip, gönüllerince eğlendi.

NARTUGAN NEDİR?

Orta Asya halk inanışına göre 21 aralık gecesinde Gece ve Gündüzün savaşır ve savaşı Gün kazanırdı. Güneşin yeniden doğuşu, yeniden doğuş olarak algılanıyordu. Orta Asya kavimleri Tanrı'ya minnet ve bağlılık ifadesi olarak Dünyanın ortasında dikili olduğuna inanılan Hayat Ağacını süslerlerdi.

Hayat Ağacını dev bir ak çam ağacı olduğuna inanıldığı için ak çam ağacı süslenir ve şarkılar söylenerek eğlenilirdi. Bu şenliklere Nartugan denildiği rivayet ediliyor.

Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Başkanı Sema Höcek, gazetecilere yaptığı açıklamada, "nartugan"ın, "günün yeniden doğuşu" ve "gün doğan" anlamlarına geldiğini söyledi.

Bugünün 21 Aralık olduğunu anımsatan Höcek, "Altaylardan gelen bir gelenek. O zamanlar en uzun gece, tüm gece boyunca güneşe kavuşmayı kutlarlarmış. Yemişler, tatlılar dağıtılır, bir bayram havasında kutlanırmış. Biz bu kutlamayı gündüz gerçekleştiriyoruz." dedi.

Kutlamada, Bodrum Halikarnas Forumu Üyesi Yazar Sönmez Taner'in "Nartugan" isimli eserinden bölümler okundu.

Vatandaşlar, akşam saatlerine kadar devam eden ve yöresel ürün stantlarının da açıldığı etkinlikte eğlenceli anlar yaşadı.

Kumbahçe sahilindeki etkinlikte ise halk oyunları ve çeşitli gösteriler sunuldu, vatandaşa keşkek ikram edildi. Katılımcılar arasında yer alan "Zaliha" olarak bilinen şarkıcı Saliha Özgen de şarkılar seslendirdi.