Metabolizma kışın nasıl sağlıklı tutulabilir?
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, hızla düşen sıcaklılklarda bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine işaret etti.
“Son yıllarda mevsimlerin geçişleri çok hızlı gerçekleştiğinden bağışıklık sisteminiz bu geçişlere hazırlıksız yakalanabilir. Özellikle bir sıcak bir soğuk geçen günlerle oluşan bu haftalarda sağlıklı beslenmeniz daha da önem kazanıyor” diyen Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, “dengeli ve yeterli beslenme kuralları çerçevesinde bütün besin öğelerinin dengeli alınması” gerektiğini vurguladı.
Metabolizmayı nasıl sağlıklı tutabiliriz?
Metabolizmanın sağlıklı kalması için makro ve mikro besin öğelerinden yeterli miktarda alınması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, “Makro besin öğelerinden karbonhidrat, protein ve yağ iken; mikro besin öğeleri vitamin, mineral ve sudur. Yeterli ve dengeli beslenme kuralları çerçevesinde bu öğelerden dengeli bir şekilde yemeniz gerekir. Bu da tek tip beslenme yerine bütün besinlerden her öğünde azar azar yemek anlamına gelir” diye konuştu.
Hava sıcaklıklarındaki ani değişiklikler bağışıklık sistemimizi etkiliyor. Günden güne artıp azalan sıcaklıklarda doğru ve dengeli beslenme, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. B vitamini içeren çavdar, karabuğday ve bulgur gibi tahıllar her yemekte 3-4 kaşık alınmalı, C vitamini içeren sebze ve meyveler de ihmal edilmemeli. E vitamini içeren kuruyemişlerin ara öğünlerde yenilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, kışın da su içilmesinin önemini vurguluyor. |
Her öğünde farklı meyve sebze yeniilmeli
Beslenmede vitaminlerin önemli bir yeri olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, şunları söyledi:
“B vitaminlerinden zengin olan tahılları (çavdar, karabuğday, bulgur vb) her gün düzenli olarak yemenizde fayda var. Öğünlerde ana yemeğin yanında 3-4 kaşık yenilecek tahıl yeterli olacaktır. Diğer bir vitamin olan C vitamini Türkiye’de ulaşımı da çok kolay olan meyve ve sebzelerde bolca bulunmaktadır. Sadece C vitamini değil, bitkisel kimyasallardan da zengin olan parlak renkli meyve ve sebzeleri yemek bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve metabolizmanızı dinç tutmanıza yardımcı olacaktır. Her öğünde farklı sebze meyve yiyerek farklı farklı bitkisel aktif bileşenlerden alabilirsiniz. Örneğin portakaldan turuncu rengi veren, kerevizden beyaz rengini sağlayan bitkisel bileşenleri yiyetebilirsiniz. Belirtmek isterim ki bu bileşenler aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olacaktır.”
E vitamini kaynağı kuruyemiş
Kuruyemişlerde bulunan E vitaminine de değinen Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, “Neredeyse bütün besinlerde bulunan ama eksikliği görülmediği için önemsenmeyen diğer bir vitaminden de bahsetmekte fayda var. Kuruyemişlerde bolca bulunan değerli bir vitamin olan E vitamini aynı zamanda tahılların embriyosunda da bulunur. Ara öğünlerde yenilecek 5-6 badem, 2-3 ceviz ile yeterli alım miktarına ulaşılabilir. Eğer ara öğünde yemek istemezseniz yemeklere ya da salatanıza da ekleyebilir, farklı tatlar deneyebilirsiniz. K vitaminine de bakarsak yeşil yapraklı sebzelerden bolca edinilebilir” tavsiyesinde bulundu.
Suyu kışın da ihmal etmeyin!
Su içmenin havanın soğuk olması bahane edilerek önemsenmediğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Gizem Köse, “Ancak suyun en önemli görevlerinden biri de vücut ısısının denetimini sağlamaktır. Su miktarı azaldığında metabolizma bu denetimi yapmakta zorlanır ve üşüme sonucunda hastalıklara karşı dirençsiz kalabilirsiniz. Su yerine geçen sıvılardan çorba, sıcak bitki çayları da içilebilir ancak unutmamak gerekir ki sıvı olarak bir miktar sade su da içmeniz bu denetimi kolaylaştıracaktır” dedi.