Çin Nijerya'da eşekleri kıymete bindirdi

22 Aralık 2017 Cuma

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan eşek besicisi İbrahim Maijaki ve veteriner Dr. Ahmed Abdulhamid Fagge, Çin'in gıdadan tıbba, cilt bakımından tarıma kadar farklı alanlarda eşek ve eşek ürünlerine ihtiyaç duymasının Nijerya'da eşek fiyatlarının artmasına neden olduğuna dikkati çekti.

Bazı Afrika ülkelerinin eşek ihracatını durdurması nedeniyle Çin'in Nijerya'ya yöneldiğine işaret eden Maijaki, artan talep nedeniyle Nijerya'da eşek fiyatlarının 3 ila 4 kat arttığına dikkat çekti.

Maijaki, Çin'in eşek talebinin iç piyasada ciddi fiyat artışına neden olduğunu dile getirerek "Çinliler, ihtiyacı karşılamak için özel şirketler aracılığıyla Afrika ülkelerinden yoğun olarak eşek eti ve derisi ithal etmeye başladı. Ancak eşeklere olan bu talep fiyatları ciddi şekilde artırınca ülkeler eşek ihracatını durdurma kararı aldı." dedi.

Asya ülkelerinin çoğunlukla Afrika'dan eşek ithal ettiğini belirten Maijaki, "Eşek talebi daha çok Çin'den geliyor ve özellikle tarımda makinenin yerini gittikçe eşekler alıyor. Eşekler sağlık, gıda ve cilt bakımı alanında da kullanılıyor." dedi.

Maijaki, "Çin'den gelen talep nedeniyle eşek fiyatları Nijerya'da 3-4 kat arttı. Daha önce yaklaşık 40 dolara satılan eşekler şimdi 150-200 dolara alıcı buluyor." ifadelerine yer verdi.

- "Nijerya'da eşek bulamayacağız"

Nijeryalı veteriner Dr. Ahmed Abdulhamid Fagge de "Nijerya'daki uluslararası havaalanında çok miktarda eşek derisi ele geçirildi. Bu gidişle yakın gelecekte Nijerya'da eşek bulamayacağız." dedi.

Nijerya'daki eşeklerin büyük bir kısmının yurt dışına gönderildiğini ifade eden Dr. Fagge, "Nijerya'daki eşeklerin yüzde 70 ya da 80'i yurt dışına ihraç ediliyor. Ülkenin farklı bölgelerindeki eşekler güneydeki liman şehirlerinde toplanıyor. Bu hayvanların bazıları canlı olarak bazıları da kesilerek deri ya da et olarak Çin başta olmak üzere Asya ülkelerine ihraç ediliyor." diye konuştu.

Dr. Fagge, Çin'in Nijerya'dan ithal ettiği eşeklerin tarımda, ilaç ve cilt bakım sanayisinde kullanıldığını ve yiyecek olarak tüketildiğini sözlerine ekledi.

- Gençlik iksiri eşek derisi

Çin'in Afrika ülkelerinden eşek ithal etmesinin en önemli nedeni eşek derisinden elde edilen, "ejiao" adı verilen jelatin içeren ürünlere artan talep.

Çin'de özellikle tıp alanında çok amaçlı kullanılan "ejiao ürünlerine" gençlik iksiri olarak bakılıyor ve istatistiklere göre bu ürünler için her yıl Çin’de 4 milyon eşek kesiliyor.

Dünyada yaklaşık 50 milyon eşek ve katırın bulunduğu tahmin ediliyor. Merkezi İngiltere'de bulunan The Donkey Sanctuary’ın verilerine göre, dünyada en fazla eşek Etiyopya'da bulunuyor.

Çin'deki eşek sayısı son yıllarda önemli ölçüde düşerken bazı Afrika ülkeleri de Çin'in artan eşek ihtiyacına karşı önlem almaya başladı.

Botswana, Burkina Faso, Mali, Nijer, Senegal, Gana, Tanzanya ve Uganda, eşek derisinin kullanımını yasaklayan ülkeler arasında yer alıyor.