Anadolu’da yazılan ilk ilmihalller

05 Ocak 2018 Cuma

Yedikıta Tarih ve Kültür dergisi Ocak sayısında Tarihçi Yazar Dr Ahmet Uçar tarafından kaleme alınan “Anadolu’da İslami Hayatın Giriş Kapıları, İlk Asırlar, İlk İlmihaller” isimli yazıyı kapağına taşıdı.

Dosya’da: “İlk ilmihallerin, çocukların dini hükümleri daha kolay bir şekilde anlamaları için yazıldığını, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde kaleme alınan ilmihalleri, ilk Türkçe ilmihal, Molla Fenari İlmihali, kadınlar için yazılan ilk özel ilmihal, ilmihalin ne anlama geldiği ve neden önemli olduğu” gibi konuların açıklamalarına yer verilmiş.

İlmihal Nedir?

“İlmihal”, “İlim” ve “Hal” kelimelerinden meydana gelmiştir. İslam’ın; inanç, ibadet ve ahlaka dair her Müslüman’ın bilmesi gereken temel hükümlerin yanı sıra büyük peygamberlerin, hususiyle de peygamberimizin hayatına dair bilgileri anlaşılır bir dille ve kolay ezberlenebilir şekilde anlatan küçük kitaplardır. Bu bilgiler her Müslüman’ın hemen hemen her gün karşı karşıya kaldığı ve bilmek mecburiyetinde olduğu bilgilerdir.

Dergideki Diğer Yazılar

Yedikıta tarih ve kültür dergisinde bu ay; Tuna Ser’in “Osmanlı’da Kuruluşun Yedi Mimarı”, İstanbul Şehiriçi Ulaşım Tarihçisi Akın Kurtoğlu’nun “Yarım Kalan Bir Teşebbüs, Eminönü-Eyüp Sultan Tramvay Hattı”, Arif Tunç’un “Mekke-İ Mükerreme’nin Fethi”, Ahmet Hamdi Bülbül’ün “Fethiye Camii Nasıl Müze Oldu”, Doç. Dr. Süleyman Özbek’in “Osmanlı’nın Bahçesi Saraybosna”, Prof. Dr. Suphi Saatçi’nin “Restorasyon Dekorasyon Değildir”, Hacı Mehmet Özbek’in “Bitmeyen Bir Bağımsızlık Mücadelesi Katalonya” yazıları yer alıyor.
Ayrıca Yedikıta dergisi bu ay okurlarına “Zeytindağı’ndan Kudüsü Şerif Panaroması” isimli Kudüs ile alakalı günümüz ve 1864 yılına ait iki adet posteri hediye ediyor. 
..............