Thai masajı nedir, nasıl yapılır?
Thai masajının temelini Hint Yoga ve Çin geleneksel tıbbı oluşturur.
Geleneksel biçimiyle Nuad Bo-Rarn olarak da bilinen Thai (Tay) masajı, beden, zihin ve ruhun tedavisine dayanan bir tür Doğu beden çalışması terapisidir.
Terapi bedeni saran, vücutta akan ve ona hayat getiren elektromanyetik ya da enerjik alanları basınç ve/veya manipülatif masaj yoluyla tedavi etmeyi içerir.
Ovma ve sıkma yöntemi kullanılan masajın aksine Thai masajında, esnetme ve germe yöntemi kullanılır.
Thai masajı, stresi azaltıp yorgunluğu alır, kan dolaşımını da artırıp vücuda enerji verir. Yoğun çalışma hayatı ve stresli günlerin neden olduğu ruhsal ve fiziksel hasarı gidermeyi amaçlar.
Thai masajı akupresür, yoga, zen shiatsu ile benzerlik gösterir ve Budist öğretilerden esinlenmiştir. Masaj, Thai uygulamasında "sen” denilen vücudun enerji hattı boyunca yavaş, ritmik basınç ve germe uygulanmalarından oluşur. Vücutta 70,000'in üzerinde "sen” olduğu söylenir.
Thai masajı en önemli on enerji hattı boyunca, avuç içi, başparmaklar, dirsekler ve ayakları kullanarak basınç uygulamaya odaklanır.
Masaj yarı sert zeminde yapılır. Tembeller için yoga diye de adlandırlan Thai masajında 50'yi aşkın germe, çekme, esnetme ve bası hareketi olduğu belirtilir.
Seans sırasına terapistin yönlendirmesiyle sık sık pozisyon değiştirilir ve masaj en az bir buçuk saat sürer.
Uygulanan güç vücuttaki gerilimi serbest bırakır. Uygulayıcı aynı zamanda vücudu yoga benzeri bir duruşa sokarak, eklemleri açmak ve esnemeyi kolaylaştırmak için vücudu nazikçe sarsar.
- Thai masajı dört pozisyonu içerir:
- Masajı alan kişi sırtüstü yatarken vücudun ön kısmına masaj uygulaması
- Kişi her iki tarafı üzerinde yatarken vücudun yan taraflarına masaj uygulaması
- Kişi yüzükoyun yatarken vücudun arka kısmına masaj uygulaması
- Oturma pozisyonu
Thai masajının en önemli prensiplerinden biri, kişiyi bir sonraki masaj adımına hazırlayan ardışık hareket akışının sürmesidir. Uygulayıcı aralıksız yavaş ritmi sürdürebilmek için pozisyonunun her zaman farkındadır. Yoğun ve güçlü basınç, "sen” boyunca enerji akışının serbest bırakılması ve kişiyi bir sonraki geniş aralıklı esnemelere hazırlamak için miyofasiya ya da kas bağ dokularının yumuşayıp gevşemesini sağlar.
Kuzey (Chiangmai) ve Güney (Bangkok) olmak üzere uygulamanın iki stili vardır. Kuzey stilinin daha yumuşak olduğu düşünülür. Güney stili ise daha hızlı ve bazen de daha şiddetlidir. Ayrıca Güney stili Tayland’da daha yaygın olarak kullanılsa da, Kuzey stili ABD’de daha popüler hale gelmiştir.
THAİ MASAJININ YARARLARI NELERDİR?
Thai masajı kasları gevşetmek, belirli bölgelerdeki şişliği azaltmak, gerilme ve burkulma gibi yaralanmalarda iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla uygulanır.
Thai masajında Sinirlere uygulanan baskıyla da kişinin stresini atmasına yardımcı olunur.
Thai masajı kan dolaşımını hızlandırıp enerjiyi açığa çıkarar.
THAİ MASAJI VÜCUDUN HANGİ BÖLGELERİNE YAPILIR?
Beden ve ruhun tedavisine dayanan, çok eski zamanlardan beri uygulanan Thai masajı vücudun 4 bölgesine uygulanıyor.
İşte thai masajının uygulandığı bölgeler ve faydaları...
AYAKLAR
Ayak tabanı, vücuda giden bütün sinirleri barındırır. Bu bölgeye yapılan doğru masaj, kişinin bedenen ve ruhen huzura erişmesine yardımcı olur. Thai masajını yapan uzman, sinir uçlarını bilir ve başparmağını kullanarak belirli şiddetlerde baskı uygular. Rahatlamayı artırmak için ayak çekme, itme ve germe hareketlerini uygular.
BACAKLAR
Thai masajında eklemleri ve kasları rahatlatmak için bacaklara esnetme, germe, basma ve çekme hareketleri uygulanır. Kas kütlesinin yoğun olduğu ve birçok sinirin geçtiği bacak bölgesi Thai masajında en çok zaman alan bölgelerden birisidir. Yaptığı baskılar ve çekmeler bacak bölgesini iyice rahatlatır.
SIRT
Bacaklar sonrası masajfa sırta geçilir. Sırt ve bel bölgesine de çeşitli germe hareketleri uygulanır. Baskı ve germe hareketleri için kollardan yardım alınır.
BOYUN
Thai masajında boyun ile masaj bitirilir. Boynu esnetme ve döndürme hareketleri uygulanır. Tüm vücudun yükün taşıyan omurilik ve eklemlerin rahatlaması amaçlanır.