Kentsel dönüşüm alanındaki türbe bu hale geldi

03 Haziran 2018 Pazar

Erzurum'da merkez Yakutiye ilçesindeki Hasan-ı Basri Mahallesi'nde sürdürülen kentsel dönüşüm projesi sonucu mahalleye ismini veren Hasan-ı Basri Türbesi, inşa edilen çok katlı binaların arasında kaldı.

Başbakanlığa bağlı  Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Erzurum’un merkez Yakutiye ilçesine bağlı Hasan-ı Basri Mahallesi’nde, alınan kentsel dönüşüm kararı doğrultusunda yapımına devam edilen konutlar, mahalleye adını veren Hasan-ı Basri Türbesi’nin hemen yanı başına inşa edildi.

Erzurum'un Yakutiye İlçesindeki Hasan-ı Basri Mahallesiinde resmi kayıtlarda türbe olarak geçmemesine rağmen semt sakinleri tarafından uzun zamandır türbe olarak saygı gören alana Erzurum Belediyesi 1993 yılında bina inşa etmişti. 

Mahalle sakinleri türbeye yaşlı bir kadının baktığını, anahtarların onda olduğunu ama türbedar kadın 2015 yılında öldüğünde bakımsız kalan türbenin kaderine terk edildiğini söylüyorlar. 

Özellikle Cuma günü gelip dua eden çok sayıda insanın ziyaret mekanı olan türbe, Yakutiye Belediyesinin  kentsel dönüşüm alanı içinde kalınca bitmek bitmeyen tartışmaların odağı oldu. 

Çevresi boşaltılan türbe kule gibi ortada kaldı

Kentsel dönüşüm sırasında otopark inşası için türbenin etrafı boşaltılınca ortaya garip görüntüler çıktı. Çevresi kazılarak boşaltıldığı için toğrak kulenin üstünde kalan türbe binası tartışmaları yeniden alevlendirdi. 

Manzarayı görenler inşaat sahipleri ve belediyeyi türbeye saygısızlıkla suçladı.

Belediye başkanı kendini orası türbe değil diyerek savunuyor

İnşaatın ilk günlerinden beri alanın türbe olmadığını iddia eden Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümle gecekondulardan arındırılan 29 dönüm alanın ihale usulüyle verildiğini ve alandaki yapılaşmanın belediye tarafından yapılmadığını belirtti.

Korkut, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümle gecekondulardan arındırılan 29 dönüm alanın ihale usulüyle verildiğini ve alandaki yapılaşmanın belediye tarafından yapılmadığını belirtti.

Hasan-i Basri Hazretlerine atfedilen türbenin gerçek olmadığını, olmayan türbe üzerinden bazı kesimlerin iftirayla amacı neyse ona ulaşmak istediğini kaydeden Korkut, şöyle devam etti:

"Erzurum tarihiyle ilgili bilimsel eserlerde Hasan-i Basri'nin Erzurum ile en küçük bir bağıntısı olmadığı gerçeğini yineliyorum. Rivayetler üzerine 1993 yılında Erzurum Belediyesi tarafından ucube bir yapı ihdas edilmiş. Adı Hasan-i Basri türbesi olmuş. Bütün mesele budur. Hasan-i Basri'nin makamı Irak Basra'dadır ancak bilindik çevreler bu yalanı pompalamaya devam ediyor."

Korkut, yapımcı firmanın projelerinin ortada olduğunu, türbe diye adlandırılan yerin muhafaza edileceğini ve korunacağını aktararak, şunları kaydetti:

"Türbeye saygısı olmayan, siyasi rant ve beklenti peşinde koşan bazı çevreler maalesef yine harekete geçmişlerdir. Projede otopark, yeşil alan altında yer almaktadır. Otopark inşası için türbenin etrafı boşaltılmıştır. Otoparkın istinat duvarları yapıldıktan sonra üstü toprakla kapatılacak, türbeyle aynı seviyeye getirilecektir. Böylece türbe rekreasyon alanı içerisinde kalacak. Çevre peyzajıyla yeni bir sunuma kavuşacaktır. Türbeye giriş veya erişimle ilgili sıkıntı olmayacaktır."

Alandaki inşaat faaliyetinin belediye tarafından yürütülmediğine işaret eden Korkut, "İhale edilen iş nedeniyle sorumluluk bize değil, ilgili firmaya aittir. Belediye olarak projeye uygunluğu denetleyebiliriz. İlgili firma da projeye uygunluk bakımından titiz bir çalışma yürütmektedir. Ayrıca, iftira sahipleriyle ilgili hukuki süreç başlatılmıştır." ifadelerini kullandı.