551 milyon yıllık ayak izleri bulundu

09 Haziran 2018 Cumartesi

Çin’de bir yaratığa ait dünyanın en eski ayak izi bulunduğu belirtildi.

Bilim adamları, Çin’de en eski canlılara ait  fosilleşmiş ayak izlerinin bulunduğunu iddia ettiler.

Biribirine yer yer parellik içeren izlerin 551 milyon yıl önce çamurda oluştuğu tahmin ediliyor.

Daha önce bulunan en erken ayak izlerden yaklaşık 10 milyon yıl daha eski

Ediyakaran  döneme ait olduğu belirlenen (Jeolojik zaman çizelgesinde, Kriojeniyen’den sonra Kambriyen’den önceki devir. Günümüzden 635 ile 541 milyon yıl önce yaşandığı varsayılmaktadır) yeni keşfedilen izler,  daha önce bulunan en erken ayak izlerden yaklaşık 10 milyon yıl öncesine ait.

İzleri keşfedilen hayvanın yürüdüğü ya da oynayan eklemlere sahip olduğu tahmin ediliyor. Birkaç milimetre arayla yer yer paralel yüzeysel çöküntüler olarak bulunan iz fosiller, onu bırakan canlının iki ya da çok ayaklı olması ihtimalini de güçlendiriyor.

Şinhua ajansının haberine göre, ülkenin Yangzi Nehri yakınlarında 3 geçit bölgesinde Çin Bilimleri Akademisi bünyesinde faaliyet gösteren Nancing Jeoloji ve Palaentology Enstitüsü ve Virginia Teknoloji Üniversitesinden bilim adamlarının ortak yürüttüğü çalışmada dünyanın en eski hayvanına ait ayak izi keşfedildi.

Birkaç milimetre uzunluğunda bir kireç taşı fosili üzerinde belirsiz formda rastlandığı kaydedilen ayak izine yönelik yapılan çalışmalarda, izin 541 ila 551 milyon yıl öncesine tarihlendiği tespit edildi. 

Fosillerde rastlanan ayak izlerinin iki farklı noktada düzensiz halde bulunduğu kaydedilerek, izlerin 2 simetrik ölçüye sahip hayvanlara ait olabileceğine dikkat çekildi. 

Hayvanların evrimi konusunda önemli delil sayılabilecek milyonlarca yıl öncesine ait ayak izlerinin omurgasız canlılardan Arthropoda veya annelid türünün atalarına ait olabileceği tahmin ediliyor.

İzin hangi hayvana ait olduğunun bilinmediğini belirten uzmanlar, bırakma ihtimali bulunan türlerin yaban arıları, örümcekler gibi eklem bacaklılar ya da halkalı solucana benzer canlıların olabileceğini savunuyorlar.

İzlere dair araştrıma sonuçları ile ilgili makale ABD’de Science Advance dergisinde yayınlandı.

www.arkeolojikhaber.com