KARDEMİR işçi alacak
Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, yaptığı yazılı açıklamada, özellikle 2002 yılından bu yana sürdürdükleri yatırımlarla fabrikanın teknolojisini yenilediklerini, kapasitelerini artırdıklarını, katma değeri yüksek ürün çeşitliliği sağladıklarını, eş zamanlı olarak da çevre ve sosyal sorumluluk projelerini sürdürerek Karabük'te toplumsal beklenti ve ihtiyaçların karşılanmasına önemli katkılar verdiklerini aktardı.
2010 yılından bugüne kadar yapılan yatırım tutarının yaklaşık 1,3 milyar doları bulduğuna vurgu yapan Öz, "KARDEMİR içerisinde adeta yeni bir entegre demir çelik tesisinin kurulduğu bu yatırımlar neticesinde 2017 yılında sıvı çelik üretimimizi 2 milyon 400 bin tonun üzerine taşıdık. Ürün tarafında ise raydaki katma değeri artıran ray sertleştirme tesisimizi tamamlayarak devreye aldık. Türk çelik sektöründe dış ticaret açığının kapatılmasına katkıda bulunacak, katma değeri yüksek stratejik ürünlerle ürün yelpazemizin çeşitlendirilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verdik. Çubuk Kangal Haddehanemizde bugüne kadar 40 farklı çelik kalitesinde 130 farklı ürünü pazara sunduk." ifadelerini kullandı.
- Otomotiv sektörüne üretim
Çubuk Kangal Haddehanesi'nin otomotiv sektörüne de hitap ettiğini belirten Öz, açıklamasında şunları kaydetti:
"Otomotiv sektöründe kullanılan ve hemen hemen tamamı ithal ikamesine sahip olan lastik teli, altyapı yatırımları olmak üzere çeşitli sanayi sektörlerinde kullanılan ön gerilmeli beton çelikleri, otomotiv, savunma sanayi ve beyaz eşya sektörlerinde kullanılan bağlantı elemanları için gerekli olan çelik kalitelerinin üretilmesine yönelik çalışmalar ise aralıksız devam ediyor ve daha önce de ifade ettiğim gibi bu yıl yurt dışından ithal ettiğimiz 100 bin tonun üzerinde kaliteli çeliği KARDEMİR üreterek piyasaya sunmuş olacak."
Stratejik yatırım kapsamında yapımı süren Demiryolu Tekeri Fabrikası'nda ise artık sona yaklaştıklarını anlatan Öz, birkaç ay içerisinde devreye alma çalışmalarını başlatacaklarını ifade etti.
Ömer Faruk Öz, fabrikayı 3,5 milyon tona taşıyacak olan 4. Sürekli Döküm Tesisi ve konverter kapasitelerinin artırılması yatırımlarının başlatıldığını kaydederek, sahada hummalı bir çalışma olduğunu aktardı.
- İşçi alımı
İşçi ihtiyaçları olduğunun altını çizen Öz, "Bu yatırımlarla birlikte KARDEMİR'de yaşanan büyüme, beraberinde nitelikli personel ihtiyacını da getirmektedir. Bir taraftan hizmetini doldurarak emekli olanlar ve devreye alınacak yeni yatırımlar ile birlikte yaşanan bu büyüme nedeniyle ihtiyaç duyduğumuz personelin temini için Karabük İŞKUR İl Müdürlüğü ile görüşmelere başlamış bulunmaktayız." açıklamasını yaptı.
Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Öz, "2000'li yılların başında 600 bin ton çelik üretirken şimdi 2 milyon 400 bin tona ulaştık. İnşallah önümüzdeki yıl sonu itibarıyla da 3 milyon 500 bin ton çelik üreteceğiz." dedi.
Öz, fabrika tarafından Yenişehir bölgesinde yaptırılan İmam Hatip Lisesi inşaatında incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere açıklama yaptı.
Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) araştırmasında 34. sıradan 24. sıraya yükseldiklerini aktaran Öz, her geçen gün büyüdüklerini söyledi.
- "Kıymetli çeliği KARDEMİR üretmiş olacak"
Dışa bağımlı olunan bazı demir ve çelik ürünlerini üretmek adına çalışmalar yaptıklarını ifade eden Öz, "Bu çerçevede hedefimiz yıllık ortalama 450 bin ton civarında kıymetli çeliğin ilk etapta 100 bin tonunu KARDEMİR'in üretmesiydi. Bu hedefimizi 2018 yılında gerçekleştireceğiz. Hatta 100 bin tonun üzerinde kıymetli çeliği KARDEMİR üretmiş olacak." diye konuştu.
Demir yolu rayında Türkiye'nin tek üreticisi olduklarını belirten Öz, "Daha önce başlamış olan demir yolu tekeri üretiminde de son noktaya geldik. Eylül ayı itibarıyla tekeri de üretmiş olacağız." dedi.
Sosyal alanda yapılan yatırımlara da değinen Öz, şöyle devam etti:
"Karabük Üniversitesi'nin birçok idari kısmını, eğitim fakültelerini, laboratuvarlarını KARDEMİR yapmıştır. KARDEMİR bu okulumuzun yapımında bilfiil görev üstlenmiştir. Ağustos ayı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı'na okulu bitirmiş ve teslim etmiş olacağız. KARDEMİR'in kar etmesine bağlı olarak sosyal tesislerimizde mutlaka faaliyete geçmesi noktasında çalışmalar yapılacak. Bu çerçevede ilk olarak Mühendisler Kulübü'nün restorasyon çalışması yapacağız ve orayı Demir Çelik Müzesi olarak kullanıma sunacağız. Geri kalan kısmını da sosyal tesis olarak başta Karabük'te okuyan öğrencilerimizin ve Karabüklülerin istifade edebileceği bir sosyal mekan oluşturmuş olacağız."
- "Öğrencileri Türkiye'nin en iyi üniversitelerini kazanacak şekilde yetiştireceğiz"
Türkiye'nin ara eleman yetiştirme konusunda çok büyük sıkıntıları olduğunu anlatan Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"KARDEMİR Teknolojileri Kültür Eğitim Vakfı diye bir vakıf kurduk. Bu vakfın ilk icraatlarından biri de Endüstri Meslek Lisesi açmak. İnşallah Fen Lisesi ayarında bir eğitim kalitesi olacak. Burada gayemiz bu liseyi bitiren öğrencileri Türkiye'nin en iyi üniversitelerini kazanacak şekilde yetiştireceğiz. Üniversiteyi kazanamayan öğrencilerimizin de Türkiye'nin birçok demir çelik fabrikasında aranan insan olacaklarına inanıyoruz."