Kirpik takıyorum derken göz çıkartmayın!
Hacimli, dolgun ve uzun kirpiklere sahip olmak bir çok kadının hayali. Öyle ki gözleri belirginleştirerek, göz makyajını vurgulayan takma kirpikler artık günlük hayatta da sıklıkla kullanılıyor.
KİRPİKLERİN GÖREVİ
Konuyla ilgili olarak Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzm. Op. Dr. Deniz Oygar Baylançiçek’den bilgi aldık: “Vücudumuzda her bir organın, dokunun, hücre ve sistemin birbirini etkileyen ve tamamlayan bir görevi vardır.
Genel sağlığımız da bu kusursuz işleyişe bağlıdır. Kirpikler her ne kadar estetiğin bir parçası olarak ele alınsa da temel görevi gözlerimizi dışarıdan gelebilecek yabancı maddelere, tozlara karşı korumaktır.
GÖZ KİRPİKLERİNDE ALTIN ORAN OLDUĞUNU UNUTMAYIN
Gözün nemli kalmasını ve dışarıdan gelen çeşitli partiküllere karşı korunmasını sağlayan da bu altın oran. Bilim insanlarının çalışmalarına göre ortalama uzunluğun üzerindeki takma kirpikler göz çevresindeki hava akışını arttırarak toz ve havadaki çeşitli maddelerin birikmesine ve göz kuruluğuna neden oluyor.
Göz kuruluğu kornea tabakasında kalıcı hasarlara ve göz enfeksiyonlarına neden olabilen ihmal edilmemesi gereken bir rahatsızlık. Takma kirpiklerin havadaki çeşitli maddeleri tutması göz kuruluğunun yanı sıra bakteri ve virüslere de davetiye çıkarır. Mikroplar, gözün kornea tabakasında ve göz kapaklarında enfeksiyonlara yol açarak viral ve bakteriyel kökenli konjonktivitlere neden olabilir. Konjonktivit, gözün beyaz kısmı üzerinde yer alan ince şeffaf zarın iltihaplanarak kırmızı görünmesine neden olan bir hastalıktır.”
TAKMA KİRPİKLER ALERJİLERE NEDEN OLABİLİR!
Uzm. Op. Dr. Deniz Oygar Baylançiçek, takma kirpik uygulanırken kullanılan yapıştırıcıların olası zararlarına değindi: “Uygulama esnasında kullanılan kirpiğin ve malzemelerin temizliği çok önemlidir. Kirpiklerin hijyenik bir şekilde üretilip, saklanmış olması, uygulama esnasında kullanılan cımbızın sterilizasyondan geçirilmiş olması ve fırçanın tek kullanımlık olması gerekir. Takma kirpikleri sabitlemek amacıyla kullanılan yapıştırıcılar ve takılan kirpikler alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Bu yüzden özellikle uzun süreli takma kirpik kullananlarda alerjik konjonktivitlere rastlamaktayız. Yapıştırıcılar ayrıca kirpik diplerimizi tahriş ederek doğal kirpiklerimizin dökülmesine sebep olabilir. Kanallar aracılığıyla kirpik diplerine açılan göz yaşı bezlerimizi tahrip ederse kalıcı göz kuruluğuna dahi yol açabilir. Takma kirpik kullanımının az bilinen risklerinden biri de kirpik bitleri için uygun bir ortam oluşturmasıdır. Kirpik bitlenmesi nadir rastlanan bir durum olmakla birlikte takma kirpik kullananlarda daha sık görülür. Göz kapaklarında, kirpik diplerinde iltihaba neden olabilen bu bulaşıcı hastalık konjonktivit, arpacık ve şalazyon gibi hastalıklara da zemin hazırlar. Takma kirpik kullanın ya da kullanmayın göz kapaklarınızda şişme, gözlerinizde çapaklanma, yanma, batma, sulanma, kaşınma, görme bozukluğu ya da herhangi bir şikayette göz hastalıkları konusunda uzman bir doktora başvurun.”