Kurban etlerini plastikten uzak tutun!

21 Ağustos 2018 Salı

Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, Kurban Bayramında kesim sırasında yaşanabilecek olası kazalarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Aletler keskin ve temiz olmalı

Kurban kesimi sırasında yaşanacak olası kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından yardım alınması gerektiğini belirten Rüştü Uçan, kurban kesimi sırasında yapılması gerekenleri şöyle vurguladı: “İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, işinde uzman olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltacaktır. Aletler keskin ve temiz olmalı! Kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır. Bunları her sene bilemelisiniz. Ayrıca olası el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir.”

Tüm kesici aletler dezenfekte edilmeli

Bunun yanı sıra hijyenin önemine binaen bu bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol veya kolonya ile silinmelidir. Aletler ne fazla aşırı keskin ne de fazla kör olmalıdır. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır sonuçlanmaktadır. Aletlerin keskin olmaması sebebiyle, kurban eziyet çekmektedir.”

Kesim sırasında 1 metreye dikkat!

Kurban keserken, başka kişilerle arada en az 1 metre mesafe olması gerektiğini vurgulayan Rüştü Uçan, “Böylece tecrübesizlik dolayısıyla en azından başka kişilere zarar vermemiş olursunuz. Kurbanın can havli ile sıçramaları da başka bir risk olup, kurban çok iyi bağlanmalıdır” dedi.

Veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alın

Veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alınmasının önemine değinen Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü hayvanlardan direkt kişilere geçen bulaşıcı hastalıklar bulunmaktadır. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz. Kulaklarındaki kontrol işaretleri bunu sağlar. Belediyelerce belirlenen alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına azami özen göstermektedir. Gerek kesim sırasında, gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalıdır.”

Kurban derilerine zarar vermeyin

“Kurban derisini yaralamadan çıkarınız ve aldığınız kaya tuzuyla ovalayarak saklayınız” diyen Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Ekonomiye katkı sağlamak adına bu işlem önem arz etmektedir. Dolayısı ile hem ekonomik, hem de güvenlik nedeniyle bu iş için de uzman kişilerin bulunması faydalı olacaktır” şeklinde konuştu.

Plastik kaplardan uzak durun!

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tekstil Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen ise kurban etlerinin saklanmasında plastik kap kullanılmaması gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu: “Plastiklerin içinde bulunan kimyasallar, gıda ile temas ettiğinde maalesef gıdaya geçerler. Bu kimyasallara örnek olarak Bisfenol A, PCB, PBB ve PBDE’ler verilebilir. Bunların gıdaya geçişleri sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Sıcaklık arttıkça, zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Üstelik bunlar vücudumuzda pseudo östrojen yani östrojen mimik şeklinde metabolize olmaktadır. Bunun sonucunda erkeklerde ve kadınlarda kısırlığa, kadınlarda göğüs kanserlerine ve nöropsikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu yüzden yağlı ve sıcak gıdaların, plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır.

Kurban eti yağlı kâğıda sarılmalı

Plastiklerin içinde bulunan karsinojen kimyasalların yiyecekle teması, insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir. Bu tür bulaşı engellemek amacıyla kurban etinin önce yağlı kâğıda sarılması ve daha sonra poşetlenmesi doğru olacaktır. Poşetlerin ağzını da açık tutmakta yarar olacaktır. Ayrıca kurban etinin soğuk zincire dâhil edilerek, sağlıklı bir şekilde saklanması tavsiye olunmaktadır. Özellikle de plastik poşetler, en sık kullandığımız ürünler arasındadır. Marketlerden aldığımız poşetler, pazar torbaları, buzdolabı poşetleri, çöp poşetleri, genelde hep plastiktendir. Geri dönüşümü olmayan plastikler, çok ciddi çevre sorunlarına yol açıyor. Bu plastik atıklar, sadece çevreye ve bize değil, hayvanlara bile zarar veriyor.”

Kurban etinin soğumasını bekleyin!

Kurban Bayramında kesilen kurban etlerinin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşıldığını da hatırlatan Mustafa Cüneyt Gezen, “Bu durumda, plastiğin yapısında bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine bulaşmakta buradan da insanlara geçmektedir. Plastik kullanımını azaltarak ya da bu konuda biraz daha bilinçli davranarak, daha kaliteli yaşama fırsatı elde edebiliriz. Dolayısıyla kurban etlerini belirli bir süre soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşıyınız. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanınız. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha uygundur. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır. Soğuduktan sonra dağıtılacak etler poşetlenmelidir” tavsiyesinde bulundu.