Ekonomi

İnsanlar organik gıdaya yöneliyor.

Geleneksel üretimde özellikle ilaç ve kimyasal kullanımının sonuçlarını ve sıkıntıları biliniyor.

İnsanlar organik gıdaya yöneliyor.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, "Organik tarım dünyanın en fazla gelişen alanlarından birisi, bütün insanlar organik gıdaya yöneliyor." dedi.

Karahocagil, GAP BKİ tarafından bölgedeki 9 ilden sektör temsilcilerinin katılımıyla Şanlıurfa'da düzenlenen Organik Tarım Forumu'nda yaptığı konuşmada, bölgede 2009 yılından itibaren organik tarım alanına yönelik çalışma yaptıklarını söyledi.

Üreticilere teorik ve uygulamalı eğitimler verdiklerini anlatan Karahocagil, bölgedeki üreticileri tek çatı altında toplamak amacıyla da GAP Organik Kümeleme Derneği'ni kurduklarını dile getirdi.

Türkiye'de organik tarım üreticilerinin yavaş yavaş organize olduklarını ve birlikte iş yapmaya başladığını ifade eden Karahocagil, "Organik tarım dünyanın en fazla gelişen alanlarından birisi, bütün insanlar organik gıdaya yöneliyor. Çünkü artık hepimiz geleneksel üretimde özellikle ilaç ve kimyasal kullanımının sonuçlarını ve sıkıntılarını biliyoruz, bunu çok açmaya gerek yok. Organik tarımın gerekliliğini sorgulamaya gerek yok. Organik tarım aslında bizim eski geleneksel üretimimiz. Bu üretime geri dönmemiz lazım. Çünkü her şey aslına rücu eder, ürün verimini artıracağız falan derken sıkıntılı ürünler üretiyoruz." diye konuştu.

- Üreticiler desteklenecek

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz da organik tarımla ilgili çalışmalara öncelik verdiklerini söyledi.

Bölge illerinin bu konuda ciddi potansiyeli bulunduğuna işaret eden Akyılmaz, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'teki üreticilerin izlenim ve tecrübelerini diğer çiftçilerle de paylaşmaları için çalışma yaptıklarını aktardı.

Akyılmaz, şunları kaydetti:

"Bu forum kapsamında GAP BKİ ile organik tarım ve sanayide enerji verimliliğinin artırılması için protokol imzaladık. Özellikle organik tarım kapsamında faaliyet gösteren üreticilerimizi destekleyeceğiz. Ürünlerinin pazarlara açılmasını sağlamak için onlara yardımcı olacağız. Ayrıca organik tarım alanında faaliyet gösteren köylülerin bir araya gelip örgütlenerek kurumsallaşma sürecine girmelerine de katkı sağlamak istiyoruz. Protokolü önemsiyoruz, önümüzdeki ay içinde mali destek programı açıklayarak bölgemizde bu alanda proje başvuruları alıp değerlendirerek bölgemize katkı sağlamaya çalışacağız."

Kalkınma Bakanlığı Tarım Dairesi Başkanı Taylan Kıymaz da bölgedeki organik tarım potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesini beklediklerini söyledi.

Bölgede yetişen organik ürünlerin yavaş yavaş hem dış hem de iç pazara sunulmaya başlandığını dile getiren Kıymaz, organik ürünlerin sertifikalandırılmasının ise uzun bir süreç gerektirdiğini belirtti.

Forum, "Türkiye'de Organik Tarım Sektörü", "Organik Tarımın Geleceği", "Organik Tanıtım ve Pazarlama" ile "Organik Sektörde Tanıtım ve Pazarlama" gibi oturumlarla sürdü.

Yorumlar