Sinek larvaları geç iyileşen yaraların tedavisinde kullanılıyor

Halk arasında 'yeşil et sineği' olarak bilinen lucilia sericata'nın laboratuvar ortamında temin edilen larvaları, birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Sinek larvaları geç iyileşen yaraların tedavisinde kullanılıyor
Konya Selçuk Üniversitesi'nde (SÜ) laboratuvar ortamında temin edilen ve halk arasında "yeşil et sineği" olarak bilinen lucilia sericatanın larvaları, geç iyileşen yaraların tedavisinde kullanılıyor.

Laboratuvarda üretilen ve yara tedavisinde kullanımına başlanan 1'inci dönem yeşil et sineği larvaları, Türkiye'deki ihtiyaç duyan tüm hastanelere de gönderilecek.
18
Sinek larvaları geç iyileşen yaraların tedavisinde kullanılıyor
"1700'lü yıllarda keşfedildiği biliniyor"

Projeyi hayata geçiren SÜ Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Uslu, Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla, Türkiye'de halk arasında yeşil et sineği olarak bilinen lucilia sericatanın steril larvalarını kendi laboratuvarlarında üretmeye başladıklarını söyledi.
28
Sinek larvaları geç iyileşen yaraların tedavisinde kullanılıyor
Üretilen larvaları ilk olarak üniversitenin Tıp Fakültesi'ne gelen hastalar üzerinde uygulanmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Uslu, şu bilgileri verdi:

"Doktorlar tarafından 1700'lü yıllarda keşfedildiği bilinen lucillia sericatanın larvalarıyla yapılan tedavi yöntemi antibiyotik ilaçların üretilmesiyle uygulamasına son verildi. Daha sonra insan vücudu antibiyotiklere direnç geliştirince tekrardan bu larvalar ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İsrail, Avusturya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde yara tedavisinde kullanılmaya başlandı. Biz bu larvaları, Veterinerlik Fakültesinde kurduğumuz laboratuvarda, gerekli olan ısı, nem ve hava şartlarının sağlanmasıyla steril bir ortamda üretiyoruz. Bu şekilde yeşil et sineklerinin biyolojik üremesi ve larva alımı gerçekleştiriliyor."
38