Ferda Ercan Uyulan Ferda Ercan UyulanOkültizm ve Enerji

Litomansi ve Rune, Taşlarla, Kahin Harflerle İç Görüler

17 Eylül 2024 Salı
Litomansi ve Rune, Taşlarla, Kahin Harflerle İç Görüler
Litomansi ve Rune, Taşlarla, Kahin Harflerle İç Görüler

LITHOMANCY VE RUNE. TAşLARLA, KAHİN HARFLERLE İÇ GÖRÜLER.

'Olasılıkları tanımlamak ve geleceği algılamak mı, yoksa, olaylar ağı karşısında donup kalmak mı?''

Lithomancy (Litomansi), taşlar kullanılarak uygulanan çok eski bir kehanet biçimidir.

Bu türden bir geleceği öngörme yolu, antik dönemlerde Keltler, Mısırlılar, Yunanlılar ve Romalılar dahil birçok kültür tarafından kullanılmıştır. M.ö. 3000 yıllarında Hindistan ve İran'ı kapsayan bölgelerde de yaygın bir kahinlik aracı olan Litomansi, günümüzde hala, geleceğe ilişkin bir içgörü edinmenin okült yöntemlerinden biri.

Değerli ve yarı değerli taşlar, cilalanmış taşlar veya obsidyenler aracılığı ile kehanette bulunulan, litomansi okumasında, bazen, farklı taş renkleri ve dokuları seçilip, gezegenlere atanmış olan taşlar sınıflanmaktadır. Böylece, geleceği okumak için çeşitli taş setleri kullanılmaktadır.

Aynı tür, büyüklük ve şekilde olan taşların üzerine farklı semboller eklenmesi mümkündür. Semboller rune, astrolojik sembol veya rakamlar olabilir.

Taşlar saf sudan sonra, duman veya tütsü ile temizlenir, ardından tüm gün Güneş ve tüm gece dolunay ışığında bırakılır. Kutsama ritüeli ve şahsi enerji ile şarj edilir.

Taşlar belli sayılarda setler halindedir.

Çeşitli inanç ve uygulamalarda, bu taş sayıları; 12-13-16-22-24-26'dır.

Taşların nasıl atılacağı veya döküleceği konusuna gelince, ilk basit yöntem; desensiz ipek ya da kadife bir örtüye, taşları niyetle dökerek, tek bir soru ve tek bir yanıt için tek bir taş seçmektir. Bu taş, gözler kapalı iken seçilir. İyi bir yorum yapabilmek, zihnin duru, düşüncenin saf olmasına bağlıdır. üç taş seçilen kehanet yolunda ise, gözü kapalı seçilen ilk taş geçmişi, ikincisi bugünü, üçüncüsünün geleceği temsil edeceği varsayılır.

Elbette litomansi, sadece geleceği sezmeye yardımcı olacak bir araç, taşlardaki kader ise hiç değil. Edimlerimiz daima geleceği değiştirebilir, bu nedenle okunan içgörü sadece rehberlik olarak algılanmalıdır. Zihnin odaklanmış bir şekilde kaymasına ve soruyu görselleştirmesine ihtiyaç vardır. Çekilen taşlarla bağlantı bu şekilde kurulmalıdır.

TAŞLARI OKUMA.

Lithomancy bir sanattır. ''taşları okuyarak kehanet'', taş atılması ve hangi taşların birbirlerine göre nereye düştüğü, düştükleri desenlere göre geleceğin tahminini, ''iç görü''ye dayanarak sezmeyi içerir. Temel amaç, kesin cevaplar vermekten çok rehberlik ve sezgisel iç gözlemi sağlamaktır.

Birbirine yakın düşen taşlar bağlantılı olabilirken, birbirinden uzak olanlar uzak etkileri temsil eder, kişiye en yakın düşen bir taş; kişisel bir odaklanmayı, uzağa işaret eden bir taş; dış etkenleri ifade edebilir.

Bir Lithomancy okuması, aylık veya en fazla üç aylık iç görüler sunar: Kişisel, finansal, duygusal, ruhsal ilişkiler, iş planları, ev, aile, beklenmeyen değişiklikler sorulur. Desenler; sorunların birbirleriyle ilişkilerini, neden oluştuklarını ve kişinin yaşamında ortaya çıkan güçlüklerin nasıl dönüştürüleceğini ya da fırsat gibi kullanılabileceğini açıklayabilir.

Kristal mutlaka enerjisini paylaşır. Seçtiğiniz taştan bir alan kurduğunuzu, buraya sığınarak, renklerin yansımasında, kristalinize sessiz ve huzurla gizlenme imajinasyonunu sağladığınızda, kendinizi sakin ve mutlu hissetmek istediğiniz anlar için, kristal alanınız sizi ağırlayabilir. İmajinasyon gücünü bu yönde geliştirmek, sıkıntılardan, negatif etkilerden soyutlanmak için ayrıca yararlıdır.
Litomansi okumalarında kullanılan taşların kombinasyonu, mesajların yorumlanmasında önemli bir rol oynar.

TAŞLAR.

13 taş numaralanarak kullanıldığında;

1. Taş: Güneş. Güç, azim, yaşam ve enerjiyi temsil eder.
2. Taş: Ay. İlham, psişik yetenekler ve sezgiselliği temsil eder.
3. Taş: Satürn. Süreklilik, korunma ve arınmayı temsil eder.
4. Taş: Venüs. Sevgi ve aşk, mutluluk ve doğurganlığı temsil eder.
5. Taş: Merkür. Akıl, kişisel gelişim, kötü alışkanlık ve niyetlerle başa çıkabilme gücünü temsil eder.
6. Taş: Mars. Cesaret, savunma sanatı, çatışma ve yüzleşmeyi temsil eder.
7. Taş: Jüpiter. Adalet, para, finansal güç ve parlak geleceği temsil eder.
8. Taş: Toprak. Arkadaşların, ailenin ve evin güvenliğini temsil eder.
9. Taş: Hava. Dilekler, hayaller, ilham alma ve bunları gösterme isteğini temsil eder.
10. Taş: Ateş. Tutku ve iradeyi temsil eder.
11. Taş: Su. Arınma, şefkat, şifa bulma ve eskilerin gücünü çağırmayı temsil eder.
12. Taş: Ruh. Kişinin ihtiyaçları ve maneviyat ile iletişimini temsil eder.
13. Taş: Evren. Evrenin içerisindeki yerimizi gösterir.

Litomansi'de kullanılan yaygın taşlar arasında kuvars, ametist, yeşim, turkuaz ve obsidyen bulunur. Diğer taşlardan; kaplan gözü, sitrin, safir, zirkon, lal, akuamarin, kantaşı ve opal de, 13'lü setlere uyumlanabilir.

TAŞLARIN ÖZELLİKLERİNE GÖRE ÖNGÖRÜDEKİ YERLERİ.

Aşağıdaki taşların gerçek etkilerini, elementsel enerjileri ile ilgili durumlarını, bireysel çalışma notlarıma dayanarak iletiyorum. Zira, taş setlerinde, taş türünü setlere uyumlamada katı kurallar yoktur, olması gerektiği gibi, özgün bir çalışma esasına dayanır.

Yorumcu 13'lü bir taş setinde (kuvars, ametist, yeşim, turkuaz ve obsidyen, kaplan gözü, sitrin, safir, zirkon, lal, akuamarin, kantaşı ve opal içeren bir set için) aşağıdaki özelliklerden yola çıkarak, taş dökümündeki öngörülerini yapabilir. Bu özellikler, taşların enerjileri, gezegensel ve elementsel bağlarının durumuna dayanılarak yapılan çalışma ile belirlenmiştir.

KUVARS: Genellikle Litomansi merkezi taşıdır. Okumalardaki çok yönlülüğü, düşünce ve niyetin netliğini arttırmaktadır.Aşkta uyumu, duygusal şifayı, anlayışın artışını, duygularla derin bağ kurulacağını söyleyebilir.

AMETİST: Mor rengi ile, ruhsal gelişim ve sezgiyle olan ilişkisi tartışılmaz. İç huzuru sağlayarak, enerji verir, nazarı uzak tutacaktır. Taç Çakra ile bağlantılıdır, litomansi okumalarında yoğunlaşma sağlayabilir.

YEŞİM: Refah anlamı taşıyacak, dengenin eldesini, şansın yükselmesini işaret edecektir.

TURKUAZ-FİRUZE: Su elementallerine yakınlık, sevgiyi arttırma gücü, doğru hedefi bulma, koruma, şifa etkisi, nazardan koruma, zekayı keskinleştirme, kederin uzak tutularak, huzurun sağlanacağına işarettir.

OBSİDYEN: Gizli gerçeklerin açığa çıkışını, enerjiyi topraklamanın gereğini işaret edecek, içgörülerin yükselişini öngörecektir.

KAPLAN GÖZÜ: Cesaret sağlanacağına, yerinde kararlar alınacağına, güç ve odaklanmanın artışına işaret edecektir.

SİTRİN: Olumlu enerji artışına, bolluğa, finansal kararlarda isabete, kariyerde ilerleyişe, refah sağlanacağına dair öngörüler taşır.

SAFİR: Duru zihin, astral çıkışta koruyuculuk, dönüştürücü enerjilerin teşviği, ruhsal rehberlerle ya da elementallerle bağlantılarda anlaşma sağlayıcılık özelliği taşır. Karanlıkta kalan kötü kehanetleri işitmek için majisyen taşıdır. Ancak karanlığa, bilinmeyene, sıkıntılılara ve zorluğa işaret edebilir. (Yorumcu, bu özelliklerden yola çıkarak, taş dökümündeki çevresel sıralanmaya göre öngörülerini yapabilir)

ZİRKON: Yaşam gücünü arttırmak ve güvende kalmak için, koruyucu bir tılsım olarak kullanılmış, kötü ruhları savarak, sihirli güçleri içinde sakladığı düşünülmüştür.

LAL-GRANAT: Açık bir kalbe, sonsuz sevgiye işaret edecektir. Toprak elementine aittir, büyük bir koruma tesiri geliştirdiğine inanılmıştır. Cesaret, kararlılık, dinginlik ve şefkati tetikler. Olumsuzlukların dönüşümü, aşk ve huzur işareti.

AKUAMARİN: Su elementinin iyileştirici güçleri hastalık ve şifa. "Sihirli ayna" olarak, gelecekle ilgili soruların yanıtları; pırıltısındaki görüye gizlenmiştir.

KANTAŞI: Savaş işareti, anlaşmazlık, aldatma, tartışma, ayrılık ve cesaret. Ateş elementine dairdir. Kalp ve kök çakralar üzerinde etkin olan kantaşı, şüpheye de işaret edecektir.

OPAL: Görünmezlik, gizlilik, tuzaklar, sırlar, doğaüstü güçlerle ilgi, nazara maruz kalmak, hafIza gücü, ilhamın artışı, özgüvenin yeniden kuruluşu.

Yorumcu, bu özelliklerden yola çıkabilir, taş dökümündeki çevresel sıralanmaya göre ise, öngörülerini yapabilir.

RUNE FALI. KADİM HARFLERİN TAŞLARA YAZILMASI.

''Runik sembolik dil, güçlü şifreli bir bilgidir. Elder Futhark'ın sembollerde saklanma gücünü gizler''

Kişinin yarına ilişkin uykusunu kaçıran sorularının yanıtlarına ulaşması için tarih boyunca çeşitli yöntemlerle ipuçları edinilmeye çalışılmıştır. Kuzey Avrupa antik halklarının gizemci ve kahinleri, adına Rune denilen kadim harflerle fal bakmışlar, tılsımlar yapmışlar.

Eski İskandinav ve Germen alfabesinin bu 24 harfi, fizik ötesinin anahtarları sayılıyor. Run; sır, Runa ise büyücü anlamında. Her bir

Rune harfi, tanrı ve tanrıçalara çağrı yapan bir tılsım oluşturmak için birleştirilebiliyor ki, bu da Majikal Rune olarak, çeşitli büyüsel amaçlarda kullanılan yöntemleri oluşturuyor.

Rune falı, çok derin anlam ve ritüellerle, çekiliş yordamları içerir, uzmanlaşmak ayrı bir çalışma konusudur. Runik alfabenin adı Futhark. Göktürk alfabesi ile aynı temele sahip olan bu yazı, İskandinav halklarına ait tüm kaya yazıtlarının abecesi sayılır. 24 takımyıldızın oluşturduğu bir Rune hattı ile de ilintilidir.

17. yy'da kilisenin yadsıdığı yöntem, 1980 yılı ortalarında Yeni Çağ ve Pagan akımlarının yaygınlaşmasına paralel olarak kullanılmaya devam ediliyor. Basitçe her harfi, siyah taşlar üzerine yazıp, bir torbadan çekerek de Rune falı yorumlanabilir.

Başlangıçta, soru ve soruna yoğunlaşarak 3 harf çekilir.

1.Rune; şimdiyi etkileyen geçmişteki konumu,

2.Rune; şu anki durumla, yapmanız gerekeni önerir,

3. Rune ise, sonu anlatır.

Torbadan çekilen 24 harfe; iş, yol, aşk, para veya planlarla ilgili bir soru yöneltildiğinde, çıkan her ayrı harf için alınacak yorumlar, kolaylık için, sıklıkla alfabede numaralanarak, Latin harfi ile gösterilir. Taş atma için ise, 9 ayrı taş çekilip bir örtü üzerine atıldığında, daima merkezde duran taş, konu ile ilgili sonucu temsil edecektir.

KAHİN HARFLER.

Harfler için yorumlar kısaca şöyle:

1- F-FEHU: Mülkiyet / En olumlu işaretlerden biri refah ve zenginliğin artışı, finansal fırsatlar, yenilmesi gereken bir engel, zafer, ödül. Yolunuzdan dönmeyin.
2- U-URUZ: Güçlülük / İş yaşamında gelişim ve ödüllendiren değişimler, yeni sorumluluklar, bir yetenek sınavından geçiş.
3- TH-THURISAZ: Geçit / Yakında yaşamı değiştirecek önemli haberler var, uzun karar aşamasında acele etmeyin.
4- A-ANSUZ: Sinyal / Bir uzmana akıl sorun, bir sınavdan geçeceksiniz, bilgi ve öğrenme var, olmadık düşlere yer yok.
5- R-RAIDHO: Yolculuk / Yol, önemli bir yer değişimi, iyi haberler ve değişim, işte başarı.
6- K-KENNAZ: Açılma / İyimser işaret, yenilenme, başlangıç, hasta iyileşecek, yeni bir ilişki, aşkta mutluluk.
7- G-GEBO: Ortaklık / Ortak çaba, cömertlikle barış dolu alışveriş, ekip çalışmasının meyveleri, aşkta sağlam adımlar, bencillikten uzak durun.
8- W-WUNJO: Neşe / Artistik yetenek ve el becerileri açığa çıkacak, hoş değişimler, duygusal anlamda ve aşk hayatında sevinç.
9- H-HAGALAZ: Karışıklık / Yaşamda beklenmedik terslikler doğal sayılmalı, plan-programda değişiklikler, son karar sizin değil, dikkatli ve tedbirli olun.
10- N-NAUTHIZ: Sınırlama / Zamanın sembolü, düşünsele ağırlık verilmeli, sabır eyleme tercih edilmeli, acele değil, bilgece davranma zamanı.
11- I-ISA: Durgunluk / Bazı engeller, ilişkilerde soğukluk, moralsizlik, pasif kalabilme, aşkta ilişkinin ateşinin düşmesi, planları askıya alma zamanı.
12- J-JERA: Hasat / önceden ekilen, şimdi biçilecektir, azim, sabır, çalışma ve başarı ifadesi.
13- İ-E-EIHWAZ: Savunma / Bir tehlike var, üstesinden gelinmeli, esneklik gerekiyor. Bu bir uyarı, sonucu etkilemek, davranış biçiminizi değiştirmekle mümkün olabilir.
14- P-PERTHRO: Başlayış / Gizli olayları haber veren sır kartı, ikinci bir şans, gizemin keşfi, biri ya da bir şeyin sırrı açılıyor, sezgileri izleyiş.
15- Z/R-ALGİZ: Koruma / Çok olumlu, işte ya da aşkta önemli birinin koruması, kendinize güvenin, ufukta olumlu değişimler.
16- S-SOWILO: Bütünlük / şans, zafer ve umutların gerçekleşebilmesi, aşk, sağlık, iş tüm alanlarda enerjiniz zirvede.
17- T-TIWAZ: Savaşçı / Havaya fırlatılmış ok, iş alanında bir proje devrede, aşkta yoğunluk ve bereket dönemi, sebat, gizli isteklerin açığa çıkışı.
18- B-BERKANA: Büyüme / Başarı, tamamlanan projeler, bütünleşme, doğum, yenilenme, bereket, bir başlangıç ya da bir son. Farklı bir ayrılığın eşiğinde durma.
19- E-EHWAZ: Hareket / İş değişimi, iş gezisi, gezi, yeni bir ev, uyanık olun, ufuklarınız genişliyor, takıntıları atın, serüven sizinle.
20- M-MANNAZ: Benlik / Bir insanın simgesi, cömert, dost, fedakar olup kendinizi geliştirirseniz, olaylara yön vereceksiniz, sorunun çözümü içinizde.
21- L-LAGUZ: Akış / özlü bir dişi simge, su, yaratıcılık, sezgiler, hayal gücü, gizli yetenekler yüzeye çıkacak, şüpheye yenik düşmeyin.
22- NG-İNGUZ: Bereket / Aile ile bağlantılı harf, evlilik olabilir, doğum, evde yenilik, tohum, şifa, huzur, refah, sevgi yanıbaşınızda.
23- O-OTHALA: Ayrılık / Vasiyet, mal, para, kültürel miras, işte ise; durum sabitlenmesi için çaba gösterme gereği, bazı aksamalar, kararlı olun.
24- D-DAGAZ: Hamle / Gelişim ve bereket, şafak, karanlığın ardından doğacak ışık, tersliğe karşı kazanılacak zafer, fırsatları değerlendirin, sakin, iyimser olun. (FEU-2010)

ELDER FUTHARK BİLGELİĞİ.

Kahin harflere günde tek bir soru sorulması önerilmiştir. Sıklıkla etkileyici biçimde gerçekleşen yanıtlara ulaşıldığı görülmüştür. Her bir Rune için o isimdeki majikal varlıklara veya tanrı-tanrıçalara atıfta bulunulmuştur, dolayısı ile, o enerji alanını betimler veya alana çağrı yapar.

Rune harfleri, günümüzde Okültizm kapsamında en fazla araştırılan gelecek okuma yöntemlerinden ve görünen gerçeklik ile, algılayamadığımız bir boyut arasındaki ilişkinin sembolleridir.

Kuzey mitlerinde, tanrıların, tanrıça ve insanların kaderlerini büken, hepsinin üstü bir gücün varlığı bulunur ve Runik kehanetin, hatta majisinin mekaniğini kuran tüm ilişkiler ağı, kaderin iplikleriye örülür. Her hareket ve edim, ağda yeni bir ilişki formunu var ederek, bir değişimle, sistemdeki herşeyi etkiler.

Peki olasılıklar ve geleceği tanımlamak ya da algılamak mı gereklidir, yoksa, olaylar ağı karşısında otomat gibi etki altında kalarak donup kalmak mı? Donup kalan Fehu´ya geri gider, tekrar başa döner. Oysa yollar aramak ve dersler çıkarmak, çıkmaz yolların sonuna düşmeyi engeller. Yaşam ve değişim sürerken, daima bir üst dizeye, daha yukarı ve ilahi alana yol alınmalı, basamak atlanmalıdır.

Kökeninde maji içeren Rune alfabesi ve bilgisinin antik geleneği, ezoterik felsefe alanında bir kehanet ve bireysel uyanış sistemi olarak daha fazla incelenmelidir.

Rune´nin simgesel algı sırrı; ruhsal ve fiziksel evrenin anahtarlarını bulma doğrultusundadır, ancak her antik bilgi sistemi gibi, gerçek ve orjinal anlamları için, Kuzey Mitolojisi´ni araştırmak da gereklidir.
Runik Alfabe´nin Bronz Çağı'ndan bu yana, majikal ve edebi olan iki kaynağı bulunuyor. Harflere dünyevi tanım ve inanç yaşamını belirten anlamlar yüklenmiş, önce piktogram, sonra majikal bir alfabe kurulmuş, talismanlarda, majikal metinlerde ve kehanetlerde

24 harfli Futhark alfabesi, bütün Kuzey halkları, Kelt, Germen, Viking halkları arasında, sonrasında da, Norveç, Danimarka, isveç, Kuzey Almanya, Grönland ve İzlanda'da değişik biçimlerde kullanılmıştır.
Koruma için kişi adı runik harflerle metallere yazılmaktadır. Mesela Fehu rune'u F harfinin temsilinde; Sığırların değerliliği ya da zenginlik ve kutsallık ifadeleri için kullanılırdı. Vikingler ise,

İskandinav Futhark'ını 16 harfli bir sistem biçiminde uyguladılar.

Wicca ve Neopaganizmde; Ay, Güneş, erkek, kadın, ölüm, aşk, üzüntü, sevinç, şimdiki zaman, geçmiş, gelecek, toprak, hava, su ve ateşi temsil eden 16 taş kullanımı yaygındır.

''Rün Majisyenleri'' ritüelleri için, her bir runeyi taş veya kemik parçasına oyar, kutsal bir hayvanın kanına batırırlardı. Günümüzde rune setine suya sadece birkaç damla kan kullanımı yaygındır ve bir Athame keskisi kanı damlatmak için kullanılmaktadır. Niyetin ve imajinasyonun gücü, bunu takip edecektir.

Bilinçaltı sırlarınızla ve kristallerin enerjileri ile bütünleşmek için, kimi zaman kişi okuma yapacağı taşları doğada bulmaya çalışır. Doğada bulunacak olan taşlar, önemli astrolojik günlerde aranmaktadır.
Sonsuz olasılıklar evreninde, talihin gülen yüzünü sık görmeniz dileği ile esen kalın.

Ferda Ercan Uyulan - Mistikalem
www.facebook.com/okultizmveenerji
www.facebook.com/karanliginmesaji