Örümcek Adam Film Uyarlamaları Neden Bu Kadar Kötü?

09 Mayıs 2022 Pazartesi
Örümcek Adam Film Uyarlamaları Neden Bu Kadar Kötü?
Örümcek Adam Film Uyarlamaları Neden Bu Kadar Kötü?

Çocukluğum Spider-Man çizgi filmiyle geçti. 2000'lerin başında Tobias Maguire'in başrolünde oynadığı ilk Spider-Man filmleri gelmeye başladığında çok heyecanlanmaya başladım ancak filmleri gördükten sonra bu heyecan hızla hüsrana dönüştü. 

Yaşadığım hayal kırıklığı sebebiyle diğer uyarlamalara hiç bakmamıştım ki bugün boş bir sabahı, Andrew Garfield'ın başrolünde oynadığı versiyonla değerlendireyim dedim. Sonuç değişmedi. 

Kurguda Süper Kahraman kimdir?

Kurgularda süper kahraman, özellikleri bakımından ikiye ayrılıyor: a- süper güçleri, b- mizacı. Süper gücü, içinde yaşadığı evrendeki bir eksiği gidermeye yönelik oluyor: süper suçluların bulunduğu Gotham şehrine ancak zenginliği ve yıllar süren eğitimi sayesinde karşı çıkabilen Batman, kötü mutantlara karşı uyum ve barışı korumak adına X-Men, uzaylı istilalarına karşı Doctor Who. Mizacı ise, süper kahramana dönüşen sıradan insanın alter egosu belirliyor: sıradan dünyada zengin piçi, hovarda, meşhur olan Bruce Wayne, Batman'ken ciddi, derin ve gizemli. Yaşadığı savaşlardan dolayı sert, türünün son temsilcisi olduğu için yalnız ve melankolik, üstelik oldukça yaşlı olan Doctor, kahraman kimliğine büründüğünde yol arkadaşıyla seyahat eden, matrak, çocuksu bir karakter. Yani sıradan dünyada yaşayan sıradan karakter, maskesini taktığı an- ister metaforik olarak ister gerçekten- sadece süper güçler elde etmiyor, aynı zamanda maskenin ve süper güçlerin ona verdiği imkanla, bastırılmış, en çok ihtiyaç duyduğunu varsaydığı kimliği haline geliyor. Sıradan dünyanın dayattığı kimliğinden sıyrılınca, karakterin mizacı da özgürleşiyor ve bastırılan kendisi oluyor.  

Baktığımızda Spider-Man bilimsel deneyler sonucu yolunu şaşırmış kimselerle mücadele edebilecek, kendisi de enfekte edilmiş bir kahraman. Karakteri ise tam anlamıyla komik! Spider-Man en zorlu zamanlarda bile geyik yapan, matrak, çocuksu, umursamaz bir karakter. Eğer Spider-Man böyle biriyse o zaman: 

Spider-Man Alter Egoysa Peter Parker Kim? 

Peter Parker'ı hiç tanımasak bile Spider-Man'in mizacına bakarak onun karakterini ortaya koyabiliriz ama hadi hikayeyi de açalım. Peter ebeveynsiz, amcası tarafından büyütülmüş, yine kendi hatası yüzünden amcasını da kaybetmiş bir genç. Dolayısıyla erken olgunlaşan, gençliğini, gençliğin verdiği o "aklı bir karış havada"lığı bastırmak zorunda kalmış, şımaramamış biri. Zeki, kesinlikle çalışkan. Harika okullarda, bursla okuyor. Harçlığını çıkarmak için fotografçılık yapıyor yani sorumluluk sahibi. 

Kız arkadaşı Jane de onun gibi ailevi problemleri olan biri. Babası alkolik, şiddete meyilli. Jane'e kol kanat geriyor Peter. Kendisine de vermek zorunda kaldığı ebeveynliği, o ciddi duruşu, güvenilirliği, sevdiği kıza da veriyor. Aynı şekilde arkadaşı Harry ile ilişkisi de koruyucu, kollayıcı ve güvenilir olması üzerine kurulu. Babasının beklentileri, başarıları ve zenginliği altında ezilen ve sinik bir karakter olan Harry'ye, Peter sahip çıkıyor. 

İşte sıradan dünyada ya da bir diğer deyişle gerçek hayatta ciddi, güvenilir, akıllı, temkinli ve herkesin yaslandığı omuz olmakta kalan Peter Parker, bu yüzden maskeyi taktığında haylaz bir çocuğa dönüşüyor. 

Filmler Saçma

Fakat filmlerdeki Peter uyarlamalarına baktığımızda bunu göremiyoruz. Maguire alık, "loser", sinik bir karakteri oynuyor, Garfield tuhaf ve yine sinik, sorumsuz bir genci canlandırıyor. Bunların hiçbiri Parker'ın gerçek kimliğini yansıtmıyor. İşte yine bu yüzden canlandırdıkları Spider-Man karakterleri de saçma duruyor çünkü neden öyle bir sıradan insan, komik, haylaz bir çocuğa dönüşüyor anlayamıyoruz. Dolayısıyla kurgu şaşıyor. 

Sonuç

Acayip ya da sinik bir tipin süper kahraman olmasındansa genç yaşında birçok şeyle baş etmek zorunda kalmış bir karakterin süper kahraman kimliğini- para için Spider-Man'in fotograflarını çekmek dışında- biraz rahatlamak ve hayatla dalga geçebilmek için kullanması bence çok dahiyane bir fikirdi. Bizim çocukluğumuzda çizgi filmlerde gördüğümüz Peter Parker böyle biriydi. İnek bir öğrencinin sonunda okulun kızını kapması banal bir senaryo ancak hayatın yükü altında erken büyümek zorunda kalan bir gencin, bir maskeyle gençliğini tekrar yakalaması, o gençliğe ancak süper güçler ve bir maskeyle sahip olabilmesi bence çok daha derin bir eleştiri ve anlam barındırıyordu. 

Gerçek Peter Parker'ı geri getirin.

Caput Draconis - mistikalem.com

Prof. Yaşam Koçu, NLP ve Öğrenci Koçluğu
Usui-Kundalini Reiki II
Seans/iletişim: [email protected]

www.youtube.com/user/thejenrachelblack