Ferda Ercan Uyulan Ferda Ercan UyulanOkültizm ve Enerji

Thuban'ın gizemi: Geçmişin ve geleceğin kutup yıldızları

20 Haziran 2022 Pazartesi
Thuban'ın gizemi: Geçmişin ve geleceğin kutup yıldızları
Thuban'ın gizemi: Geçmişin ve geleceğin kutup yıldızları

Günümüzün kutup yıldızı Polaris'imiz her zaman kuzey kutup yıldızımız değildi. Bir zamanlar, kuzey gökyüzünde gözlenen ve Phoenice adı verilen sıradan bir yıldızdı. Draco takımyıldızı'ndan Thuban adlı bir yıldız ise, Mısırlılar yaklaşık 5.000 yıl önce piramitleri inşa ederken Dünya'nın kutup yıldızı olarak göklerdeki yerini almıştı. Thuban, MÖ. 4. ila 2. binyıl arasında kutup yıldızı olması nedeniyle tarihi açıdan önemlidir.

Bir zamanlar, gecenin krallığını elinde tutan büyük Yılan takımyıldızı Draco, göklerin tam ortasındaydı. O denli büyüktü ki, her dilde Büyük Ejderha, Hydra veya Yılan adını alıyordu. Bedeni, Zodyak'ın yedi burcuna yayılıyor ve mistik anlamlar içeriyordu. Kuyruğundaki Thuban yıldızı, eski bir kutup yıldızı olarak, "dünyanın yargıcı" ünvanını almıştı. Ondan bir önceki kutup yıldızı olan Cynosura'dan çok daha fazla yakınımızda bulunmaktaydı. 

O zamanlarda, yılanlara duyulan saygının çoklu nedenlerinden biri de, onların diğer canlılardan daha fazla ruha sahip olduklarının düşünülmesiydi. Yüksek inisiyelere; ''bilgelik yılanları'' deniliyor, gizemlerin kutlanmasında, her zaman elde canlı bir yılan taşınması gerekiyordu. 

18. ve 19. Eski Mısır hanedanları esnasında, Draco son derece önemli ve tanrısaldı, ama bu takımyıldız, Dünya karşısında göklerdeki yerini kaybettiğinde, Thuban, yol gösterici kutup yıldızı olma önemini yitirerek, tahtından düşmüşlerin kaderini paylaştı. 

"Ataların bir zamanki tanrıları, şimdiki şeytanlarımızdır" sözündeki gibi, Draco kötü ruhaniyeti alarak, en maddi renk kırmızı ile betimlendi. Ejderhanın yedi başı, Roma'nın üzerine kurulduğu yedi tepeyi temsil ediyordu, on boynuz; Batı imparatorluğunun bölündüğü on krallık, kuyruğu ise, bir zamanlar dünyanın üçte birini fetheden Romalıların gücünü ifade etmekteydi.

MÖ. 2600 civarında, Thuban, Dünya'nın coğrafi kuzey kutbuna en yakın yıldızdı. Dünya dönme ekseninin devinimi nedeniyle, MÖ. 3942'den itibaren, Thuban kutup yıldızı olarak Tau Herculis'in yerini almıştır. Güneş'ten 120 kat daha parlak bu beyaz devin Dünya'ya uzaklığı 303,3 ışık yılıdır. Yüzey sıcaklığı 9.526.85 derecedir. 

Thuban, Ejderha-Draco takımyıldızının bir parçasıdır. Karanlık bir gecede gözle kolaylıkla görülebilecek kadar parlaktır. Ejderhanın Kuyruğunun daireyle kesiştiği kısımda yer alır. Güneşimizden 5 kat büyük ve 240 kat daha parlak bir beyaz devdir.

26.000 yıllık presesyon döngüsü, kuzey gök kutbunun arka plandaki yıldızlara göre saat yönünün tersine hareket etmesine neden olur. Kuzey göğü kutbuna en yakın olan yıldızı; ''kutup yıldızı'' olarak tanımlarız. Çeşitli kaynaklar, Thuban'ın MÖ. 2787 yılında, kuzey gök kutbunun konumunu, neredeyse tam olarak belirlediğine işaret ediyor. 

Mısır piramitlerinin kimi geçitleri, geleneksel olarak, doğrudan gökyüzündeki bir nokta ile hizalanmak üzere inşa edilmiş "kutup geçitleri" olarak bilinmektedir. "Kutup Yıldızı"; gökyüzünde sabit kalan bu merkezi noktaya en yakın yıldızdır. Böylece, firavun, "yok edilemez'' yerini almak için seyahat edeceği gökyüzünün belirli bölgesini seçebilirdi. 

Bu yıldız şaftlarının doğrudan hizalanma olasılığı tartışmalı olsa da, piramitlerin ana noktalara hizalandığını bildiğimiz gibi, Thuban'ın o dönemde kutup yıldızı olduğunu, geçitleri tasarlanan birçok yapının, o zamanın kutup yıldızına hizalandığını anlayabiliriz. Buradan hareketle, eserlerin tarihlendirilmesinde daha yakın sonuçlar elde edilebiliyor.

Yüzyıllar önce Phoenice adıyla bilinen sıradan bir yıldız olan şimdiki kutup yıldızı , 24 Mart 2100'de kuzey gök kutbuyla en yakın hizaya gelecek.

Geleceğe bakıldığında, Errai MS. 4000 civarında kuzey kutbu yıldızı olacak. Ardından, Alderamin MS. 7500 civarında yeni sırasını alacak. Bundan yaklaşık bin yıl sonra, Cepheus takımyıldızındaki Alrai yıldızı gerçek kuzeyi işaretleyecek. MS. 14000'de Vega yaklaşık 5 derece kuzeyde olacak. Thuban ise, 20.346 yılında tekrar sırasını alacak.

MS. 27800'de, tam bir yalpalama devresinden sonra, Polaris, Kuzey Yıldızı olarak tekrar geri dönecek.

Kutup yıldızının kimliği neden sürekli değişiyor?

Her 26.000 yıllık süre boyunca, Dünya'nın ekseni, göklerde yavaş bir daire çizerek, farklı kutup yıldızlarına işaret edecektir. Hangi yıldız bu dairenin üzerinde veya yakınında bulunursa bulunsun, sonunda bizim için bir kutup yıldızı olacaktır.

Presesyon, Dünya'nın ekseninin yıldızlar arasında bir daire çizmesine neden olur. Böylece zamanla, Dünya'nın ekseni çeşitli yıldızları işaret eder ve kuzey yıldızımızın kimliği değişir.

Bu büyük yavaş yıldız çemberi (Büyük Yıl) insanlar tarafından ilk ne zaman fark edildi bilinmiyor, Mısır Büyük Piramidinin girişi, o günlerde Thuban tarafından işaretlenecek olan tam kuzeyi hedefliyor. O zamandan kalma, yıldızların konumlarını gösteren kayıtlar veya kuşaktan kuşağa aktarılan hatıralar, birkaç yüzyıl sonra, yıldızların yavaş dairesel hareketle konum değiştirdiğini ortaya çıkarmaktadır.

Davranışsal çağdaşlığa erişmemizden bu yana, binlerce yıllık gizli şifreleri kodlanmış, saklanmış veya unutulmuş nice bilgi var. Platon, MÖ. 370'de, bu ''büyük yıl''dan bahseder. Mitolojik hikayeler; büyük yıl ve daha fazlası hakkında kodlanmış bilgiler içermektedir. 

Ferda Ercan Uyulan - mistikalem.com

www.facebook.com/okultizmveenerji

www.facebook.com/karanliginmesaji