Vesta Rahibeleri Anadolu Topraklarında

11 Eylül 2024 Çarşamba
Vesta Rahibeleri Anadolu Topraklarında
Vesta Rahibeleri Anadolu Topraklarında

Muhteşem Celsus kütüphanesi ile tanıdığımız Efes. Ben de hepimiz gibi bu muhteşem yapıyı ve Klaros Antik Kent’ini yerinde görmek istedim.

Bu gezi planım daha yapım aşamasındayken rüyamda bir tanesi eski bir arkadaşım olmak üzere dört ya da altı kadınla daire şeklinde bir odada loş bir ışıkta oturuyorduk. Arkadaşım beni bakire olduğumuza ikna etmeye çalışıyordu; ben de ona saçmalamamasının onun üç benim ise iki çocuğumuz olduğunu anlatıyordum. O da bana çok derinde olduğu için bakire kaldığımızı söylüyordu.

Rüyanın saçmalığından uyanmaya karar verdim çünkü arkadaşım neredeyse beni ikna edecekti. Tevafuken öğrencim Necla Arslan ile bu rüyayı istişare ettik. Bakirelikten kastı saflık olmalıydı zira aslolan saf olmaktı. Kaldı ki rüyamda da bunun fiziksel olmadığı ile ilgili itirazım bunu gösteriyordu. Bu gezide Klaros Antik Kenti’nide ziyaret edeceğimiz için kahinler bâkire, zaman zamanda adetten kesilmiş kadınlar olabilirdi. Beş rakamı numerolojik olarak yaratmak, keşfetmek manaları taşıyabilir, dört rakamı ise dört element ya da kökleri işaret edebilirdi. Bu kadınlardan birisi Polis Özlem’miş yani korumaya işaret ediyordu ya da korumaya duyulan hasrete. Tabi süprizi bilemedik. Bu gezi planım bir aile dizimi kampına dönüştü. Kalabalık bir grup eşliğinde Efes’te soluğu aldık.

Efes Antik Kenti’ni rehberimiz eşliğinde gezmeye başladıktan bir müddet sonra bir kalıntın önünde durdu ve bu kalıntıların Hestia Tapınağı olduğunu söyledi. Bu tapınağının antik dönemde çok önemli bir yere sahip olduğunu ilaveten tapınağını, 12 Olimpos Tanrılarından biri ve ateşin koruyucusu, ocak tanrıçası olan Hestia’ya ithaf edildiğini anlattı. Halkın Hestia’nın şehirlerini koruduğuna inandıkları ve bir kutsal ateşin Vesta Rahibeleri tarafından korunduğunu söyledi. Ocağı sönmek deyimide muhtemelen buradan gelmekteydi.

Peki kimdi bu Vesta Rahipleri?

Vesta Bakireleri, Roma dininde ocak tanrıçasına adanmıştır, devlet kültüne bakan, kraliyet ailesi ya da hür ve soylu ailelerin en güzel kızlarını altı veya on yaşında yetiştirilmek üzere alınan en az dört en fazla altı rahibelerdir. Bu kültün MÖ. 749’a tarihlendiği düşünülüyor. Hristiyanlıkla birlikte MS. 394’te 1. Theadosius tarafından yasaklanmıştır.

Vesta Rahibelerinin ana görevi kutsal ateşi korumak ve asla sönmemesini sağlamaktır. Yine bu rahibeler iffetlerini korumak, kutsal penusunu ve içeriğini korumak, kutsal bir kaynaktan saf su toplamak, halka açık ayinlerde kullanılan malzemeleri hazırlamak Vetalia’ya başkanlık etmek ve diğer festivallere zorundadır.

Vesta Rahibeleri en az otuz yıl boyunca hizmet etmek ve bakire kalmak zorundaydılar. Şayet bu sürede ateşin sönmesine sebep olurlar ise kırbaç cezası alırlardı. İffetlerini koruyamayanlar ise diri diri toprağa gömülmek sureti ile acılı bir ölüme mahkum edilirlerdi. Şayet kuralı çiğnedikleri cinsel partneri biliniyor ise o da dövülerek öldürülürdü.

Görevleri bittiğinde ise dilerlerse evlenebilir; bir aile kurabilirler. Ancak çok azı evlenmiştir. Sadece MS. 220 yılında Kral Elagabalus, Vesta Rahibesi Julia Aquiliq Severa evlendi. Bu durum Roma yasalarını ihlal etmek anlamına gelsede ölüm cezası almamıştır. MS.218-222 arasında hüküm süren kral suikast sonuca öldürümüştür.

Ne diyelim bizler bizden öncekilerin kendilerini adadıkları enerjiler üzerinde yürümeye, belkide korunmaya devam ediyoruz. Ocağınız tütsün ve kendisini adayanların hayatları yad olsun...

Havvanur İncekara - Mistikalem.com

Sosyolog, Aile Danışmani ve Aile Dizimi uygulayıcısı

 Şifalı Taşlar Uzmanı

Karma&Spritüel Astrolog

www.havvanurincekara.com
                                                                                                            email: İncekarahavvanur@gmail.com
                                                                                                                   twitter : @havvanurincekar
                                                                                                 instagram: @havvanurincekara_sifali_taslar
                                                                                                      facebook: havvanurincekara.sifalitaslar