Bulaşıcı solunum yolu hastalığı grip, hafif geçirilebileceği gibi çok ağır da seyredebilir. Hastalık sizi yatağa düşürmeden bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz önemlidir. Bünyeniz virüslere zayıf yakalanırsa kolayca yatağa düşebilirsiniz.
Girbe yakalanma durumunda hastalığı en hafif şekilde atlamaya çalışmanın yollarını aramak gerekir.
Uzmanlar çocuk, genç ya da yaşlı ayırmadan gelen gribin salgın halinde yayıldığını vurgulayarak, çok kolay ve hızlı bulaştığını belirtiyor.
Virüsün belirtilerini, nasıl bulaştığını ve tedavi sürecini bilmenizde yarar var...
Grip belirtileri ve bulguları nelerdir?
Ani başlangıçlı ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, eklem ağrısı, kas ağrısı, baş ağrısı, halsizlik gibi şikâyetler görülür. Özellikle daha küçük yaştakilerde bulantı, kusma ve ishal de görülebilir.
Grip nasıl bulaşır?
Virüs çoğunlukla hasta kişinin öksürmesi, hapşırması ile veya konuşması sırasında sekresyonlar aracılığıyla yakın mesafedeki kişilere (1,5-2 metre) bulaşabilir. Ayrıca virüsün bulaştığı yüzeyler, çarşaflar, elbiseler ve ellerle temas sonrası da virüs bulaşabilmektedir.
Bulaştırıcılık süresi ne kadardır?
Bulaştırıcılık, kişide hastalık belirtileri ortaya çıkmadan 1 gün önce başlar ve şikâyetler başladıktan sonra 5-7 gün devam eder. Bulaştırıcılığın en yüksek olduğu dönem, hastalığın ilk 3-4 günüdür. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bulaştırıcılık süresi daha uzun sürebilmektedir.
Hastalığın kuluçka süresi ne kadardır?
Virüsün bulaştığı kişide hastalık belirtileri, virüs bulaştıktan 1-4 gün sonra başlar (ortalama 2 gün).
Gribe bağlı komplikasyon gelişme riski yüksek olanlar
- 5 yaş altı çocuklar (özellikle 2 yaş altı çocuklar),
- 65 yaş ve üzerinde olan hastalar,
- Gebeler ve doğum sonrası ilk 2 haftalık dönemde olanlar,
- Obezler,
- Uzun dönemli hasta bakım evlerinde ve huzur evlerinde kalanlar,
- Kronik hastalığı olanlar (astım, kronik akciğer hastalığı, diyabet, nörolojik hastalıklar, kan hastalıkları, böbrek hastalıkları, kronik kalp hastalığı olanlar, metabolik hastalıklar, bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar (AIDS, kanser, kemoterapi alanlar vb.), 19 yaş altında olup düzenli olarak aspirin kullanan hastalar).
Gribin komplikasyonları nelerdir?
Viral pnömoni (zatürre), bakteriyel pnömoni, kulak enfeksiyonları ve sinüzite yol açabilir. Kalp yetmezliği, astım veya diyabet gibi kronik hastalıkların daha da kötüleşmesine neden olabilir.
Gribin önlenmesi için ne yapılmalı?
Ne yazık ki başta özel hastaneler olmak üzere bu alanda görev yapan doktorlar hemen aşı önermektedir. Oysa Grip aşısı hâlâ tartışılan bilimsel meseleler arasındadır. Çünkü grip mikrobu çok hızlı ve kolay şekilde yapı değişirebilmektedir. Bu yüzden aşılar sadece formülünün üretildiği tarihe kadarki mikroplara karşı etkili olabilmektedir.
Daha da kötüsü bir kez grip aşısı olan vücut daha sonraki yıllarda da kendini koruyabilmek için aşıya ihtiyaç duymaktadır. Yani dolayı bir bağımlılık söz konusudur.
Öte yandan grip aşının üretildiği kimyasal maddelerin bir kısmının kanserojenliği başta olmak üzere sağlığa etkileri de tartışma konusudur.
Bu nedenle mistikalem.com sağlık sayfası editörleri olarak grip aşısı önermiyoruz. Bir kısım doktorların, kurumların ısrarla savunduğu, bir kısım doktorların ise vicdanını dinleyip mesafeli durduğu, bilim adamlarının ise ortada kesin belirsizlik bulunduğunu söylediği bu konuda okurlarımızı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Modern tıbba kesinlikle karşı değiliz ama modern tıbbın peşinen dayattığı, gerekliliği tartışmalı aşı ve operasyonların da tıbbi mahalle baskısı olduğunu belirtmek zorundayız.
İnternette en saygın siteler dahil basın bültenleri esas alınarak yapılan haberlerde aşı önerilerine karşı da dikkatli olunmasını tavsiye ediyoruz. Aynı şekilde hemen her hastalıkta ilk olarak cerrahi müdaheleyi çare gösteren hekimlerden de uzak durmakta yarar vardır. Ne yazık ki sağlığın sektörleştiği "tüketim" ortamında ilaç firmaları ürettikleri ilaçları pazarlamak için doktorları kolayca ikna edebilmekte, özel hastaneler aldıkları paha aygıtların "boş durmaması" için bünyesinde çalışan doktorları cerrahi müdaheleye yönlendirmektedir...
Grip olmamak için en etkili yöntem sağlıklı ve dengeli beslenme ve c vitaminli doğal besinlerle beslenmektir.
Mikrop kapmış, giribi süren, ateşli, burun akıntısı olan kişilerden uzak durmak ve sık el hijyeni uygulamak da hastalığın bulaşmasını önlemek için önerilen günlük tutum ve davranışlardır.
Gribin tedavisi nasıl olmalı?
Eskiler "ilaçla bir hafta ilaçsız 7 gün" deyimi ile tedavide ilacın son çare olduğuna dikkat çekmişlerdir.
Gribin en etkili tedavisi dinlenmek ve hastalık boyunca bünyeyi zorlamamak ve bolca sıcak çorba (hazır değil, doğal) mümkünse doğal tarhana çorbası içmektir. Ancak ağır ateş ve kesilmeyen şiddetli öksürük söz konusu ise kesinlikle hekime danışılmalıdır.
Yorumlar