Çin resmi televizyonu CCTV'de yer alan habere göre, Çin Okyanus Mineral Kaynakları Araştırma ve Geliştirme Vakfı (COMRA) son 2 yılda okyanus dibinde yapılan araştırmalarda 30'dan fazla canlı türü keşfettiklerini açıkladı.
COMRA Baş Araştırmacısı Wang Çunşeng son yıllarda su altı teknolojisindeki gelişmenin 5 bin metre derinliğine kadar uzun süreli gözlem imkanı vererek yeni türlerin bulunmasını sağladığını kaydetti.
COMRA'nın yayınladığı videoda yeni türlerden bazılarının görüntüleri yer aldı. Uzaktan kumandalı su altı keşif aracı Jiaolong'un tespit ettiği görüntülerde bir grup kırmızı renkli karides, uzun kuyruklu bir okyanus dibi sazanı, iri saydam gözlü bir fare balığı ile mor ve lacivert renklerdeki bir katil yılan balığı olduğu görülüyor.
Yeni türlere dair keşifler COMRA'nın Uluslararası Deniz Dibi İdaresi ile birlikte Şandong eyaletinin Kingdao şehrinde düzenlediği uluslararası konferansta bilim dünyasına sunuldu.
Bilim adamları karbon emisyonlarının yarattığı okyanus asitlenmesinin mercan resiflerinin gelişimini durdurduğunu deneyle kanıtladı.
ABD'nin Carnegie Bilim Enstitüsünden Ken Calderia ve California Bilimler Akademisinden Rebecca Albright, Avustralya'nın Queensland eyaleti açıklarındaki One Tree Adası etrafında bulunan mercan resiflerinde yaptıkları deneyde belirli bir resif grubu çevresindeki deniz suyuna karbondioksit ekleyerek yapay olarak asitlendirdi.
Araştırmacılar, karbondioksit kaynaklı asitlenmenin resiflerin iskeletini oluşturan kalsiyum karbonat birikimini engelleyerek resiflerin büyümesine ket vurduğunu belirledi.
Calderia ve Albright, atmosferdeki karbon miktarının mevcut hızda artması halinde yüzyıl sonunda resif oluşumunun tamamen sona erebileceği uyarısında bulundu.
Mercan resiflerinin balıkçılık ve turizm açısından sahip olduğu potansiyelle etrafındaki insan toplulukları için büyük bir ekonomik kaynak olduğuna dikkati çeken Calderia, "Bir resif her şeyden önce yaşamın güzelliğinin ve çeşitliliğinin canlı bir dışa vurumu. Bunu karbondioksit emisyonlarıyla yok etmeye hakkımız yok. Resiflerin ve resif canlılarının geleceği için pisliğini gökyüzüne veya denize püskürtmeyen bir enerji sistemi geliştirmemiz şart." ifadelerini kullandı.
Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların atmosfere yaydığı karbondioksitin bir kısmı denizler ve okyanuslar tarafından emilerek suya karışıyor. Sudaki karbondioksit asitlenmeyi artırarak okyanus eko-sistemlerine zarar veriyor.
Araştırmanın sonuçları "Nature" dergisinde yayımlandı.
Yorumlar