Ekonomi

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, mekansal planlama alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

2018 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "İmar mevzuatında yapılacak düzenlemeler ile hukuka aykırı ve haksız emsal artışı sağlayan, dikey mimariyi teşvik eden, şehir silüetini bozan imar planı değişikliklerinin önüne geçilecek, özellikle parsel bazında plan tadilatını kısıtlayarak, imar uygulamalarını disiplin altına alıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız tamamlandı." dedi.

Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, mekansal planlama alanında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bölge planlarına, stratejik planlara ve kalkınma planlarına uygun olarak genel arazi kullanım kararlarını belirleyen çevre düzeni planı çalışmalarının yaklaşık yüzde 99'unun katılımcı bir süreçle tamamlandığını belirten Özhaseki, "Şu anda 81 ilin çevre düzeni planı tamamlanmış bulunmaktadır. Sadece birkaç ilde mevzi olarak itirazlar var, onları da görüşmeye devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

En çok itirazların İzmir bölgesinden geldiğini, 100'ün üzerinde itirazın bulunduğunu anlatan Özhaseki, "Değerli Başkanı aradım, kendisini ve ekibini davet ettim Bakanlığımıza. İtirazlar noktasında bizim düşündüklerimizle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düşündükleri noktasında uzun boylu bir farklılık olmadığını gördük. 90'dan fazla ihtilafı sona erdirdik. Birkaç tane mevzi olarak küçük ihtilaflar kaldı, onları da kendi aramızda yine bir uzlaşı içerisinde değerlendirip inşallah İzmir'in de tamamıyla bu itirazlar noktasındaki konusu, sıkıntısı bitmiş olacaktır diye düşünüyorum." diye konuştu.

Türkiye genelinde sıkıntılı olan ilçelerde de çalışmaların sürdürüldüğünü aktaran Özhaseki, İstanbul'un Sultanbeyli ilçesindeki tapu probleminin, Van'daki çevre yolu probleminin çözülmek üzere olduğunu dile getirdi.

Bakan Özhaseki, kıyı alanları planlamasında önemli mesafeler kaydedildiğini vurgulayarak, Türkiye kıyılarının yüzde 60'ının bütünleşik kıyı alanları planlamasının 2017 sonunda tamamlanacağını, tamamının ise 2019 yılı sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

- "İmar uygulamalarını disiplin altına alıyoruz"

İmarla ilgili şikayetleri titizlikle incelediklerinin altını çizen Özhaseki, "İmar mevzuatlarını yeniden ele alıyoruz. Bu şekilde imar mevzuatlarını sadeleştirilerek, denetim mekanizmaları kuruyoruz. İmar mevzuatında yapılacak düzenlemeler ile hukuka aykırı ve haksız emsal artışı sağlayan, dikey mimariyi teşvik eden, şehir silüetini bozan imar planı değişikliklerinin önüne geçilecek, özellikle parsel bazında plan tadilatını kısıtlayarak, imar uygulamalarını disiplin altına alıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız tamamlandı. Meclisin çalışma takvimi içerisinde inşallah getirip sizlerin huzuruna onları sunacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Gerekli altyapı ve sosyal donatı alanını sağlamak şartıyla yapılacak imar planı değişikliklerinde ortaya çıkacak olan değer artışından kamunun pay almasını sağlayacak mevzuat önerisinin de hazırlandığı bilgisini veren Özhaseki, imar yönetmeliklerindeki farklı uygulamalar ve kargaşaya son verilerek, yeni planlı alanlar imar yönetmeliğinin yayınlandığını anımsattı.

Özhaseki, Otopark Yönetmeliği'nin görüşe açıldığını ve tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Belki de otopark konusunda şimdiye kadar çektiğimiz sıkıntıların tamamını sona erdirecek bu yönetmelik, çok kısa süre içerisinde yayınlanacaktır." dedi.

Bakanlık olarak hazırladıkları diğer yönetmeliklere ilişkin de bilgi veren Mehmet Özhaseki, bir başka önemli faaliyetin de Şehircilik Şurası olduğunu aktardı.

"Şehircilikte Yeni Vizyon" ana temasını gerçekleştirmek için alanında uzman 133 üyenin katılımı ile sürdürülen çalışmalarda sona gelindiğini belirten Özhaseki, sonuçları çok yakında kamuoyuna duyuracaklarını söyledi.

- Tapu'dan Hazine'ye 8 milyar liralık harç geliri

Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi'nin kurulmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özhaseki, bu konuda başarılı çalışmalar yapıldığını anlatarak, milli olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, sunumun son bölümünde Tapu Kadastro ve İLBANK'ın faaliyetlerine ilişkin bilgi vererek, "Tapu ve Kadastro faaliyetleri kapsamında Hazine'ye 2016 yılında 10 milyar, 2017 yılı Ekim ayı itibarıyla da bugün için 8 milyar lira harç geliri sağlanmıştır." ifadesini kullandı.

Tapu Kadastro Bilgi Sistemi'nin (TAKBİS) kurulduğu ve Türkiye'nin tüm mülkiyet bilgilerinin elektronik ortama aktarıldığını anlatan Özhaseki, Mekansal Gayrimenkul Sistemi"nin kurulmasıyla da tapuda yüzde 99,5 oranında sisteme entegrasyonu sağlandığını, Web-tapu sistemine de geçildiğini bildirdi. Özhaseki, şöyle devam etti:

"Yakında inşallah açıklayacağız. Bundan sonra insanlara gidip tapu daireleri kapısında beklemekten ziyade elektronik ortamda müracaatları, neler yapacağı izah edilecek, sonra eğer eksikleri varsa yine o ortamda kendine bildirilecek. Vatandaş geldiğinde en geç 5 dakika içinde tapu işlemi bitirilecek. Bununla ilgili çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunuyor."

İller Bankası'nın çalışma alanına ilişkin bilgi veren Özhaseki, bankanın bu kapsamda bin 398 belediye, 51 il özel idaresi, 2 ilçe özel idaresi, 30 büyükşehir su ve kanalizasyon idaresi olmak üzere toplam bin 481 yerel yönetim birimine hizmet verdiğini dile getirdi.

İLBANK'ın son 5 yıl içerisinde 41 milyar lira kredi kullandırdığına işaret eden Özhaseki, "2003 yılından bugüne kadar 216 milyar lira pay tahakkuk etmiş olup, borçları düşüldükten sonra 189 milyar lira da ilgili belediyelere gönderilmiştir." açıklamasını yaptı. Özhaseki, yine son 15 yıl içerisinde toplam 5 bin 301 işin bitirilerek, yerel yönetimlere teslim edildiğini bildirdi.

SUKAP kapsamında da projenin başlangıcından günümüze kadar bin 243 adet iş için toplam 8 milyar 235 milyon lira kaynak aktarıldığını ifade eden Özhaseki, "İller Bankası A.Ş. tarafından sağlanan kredi ile finanse edilen terörden etkilenen bölgelerin altyapı tesislerinin yapım çalışmalarında da söz konusu bölgelerde 19 adet iş için yaklaşık 690 milyon lira finansman tahsis edilmiştir." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, İller Bankası'nın yabancı kredi kuruluşlarıyla toplam 1 milyar 498 milyon avro tutarında kredi anlaşmaları imzaladığını da kaydetti.

Yorumlar