Ekonomi

Trakya'da ayçiçeği hem yağ oranı hem verimi arttı

Tarım Kredi Kooperatifleri Tekirdağ Bölge Birliği Müdürü Ergin Çubukçu, " Trakya'da bu yıl 51 bin ton ayçiçeği alımı yaptık." dedi.

Trakyada ayçiçeği hem yağ oranı hem verimi arttı

Tarım Kredi Kooperatifleri Tekirdağ Bölge Birliği Müdürü Ergin Çubukçu, bu yıl ayçiçeği veriminin de yağ oranının da çok iyi olduğunu, Trakya bölgesinde yaklaşık 750 bin ton ayçiçeği hasadının yapıldığını söyledi.

Bu yıl çiftçi için çok verimli bir yıl olduğunu, ayçiçeğinin üreticiyi sevindirdiğini ifade eden Çubukçu, "Trakya'da bu yıl 51 ton ayçiçek alımı yaptık. Tarım Kredi Kooperatifi olarak kendi imkanlarımızla Trakya'da 50 bin ton ayçiçeği almayı hedeflerken bu yıl 51 bin ton alımı şimdiden gerçekleştirdik. Bu sene 40 yağ oranı olan ayçiçeğinin fiyatı 1,72 lira olarak belirlendi. Bu fiyat da üreticimiz için büyük bir memnuniyet oluşturdu." diye konuştu.

Çubukçu, Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Trakya'da, 2016 yılına göre ayçiçeğinin hem yağ oranının hem de veriminin bu yıl daha yüksek olduğunu vurguladı.

- "Üreticilerimizin maliyetlerini düşürüyoruz"

Çiftcilerin ürünlerini piyasa fiyatlarının olabildiğince üzerinde alarak piyasa fiyatlarının belirlenmesine katkı sağladıklarını belirten Çubukçu, şunları kaydetti:

"Tarım Kredi Kooperatifleri olarak çiftçimizin kaliteli ve güvenli ürün almasına katkı sağlıyoruz. Üreticilerimiz gübre başlamak üzere yem, motorin, tarım aleti gibi ihtiyaçlarını kooperatifimizden karşılayabiliyor. Bunlar hem kaliteli hem de piyasa fiyatlarının altında oluyor. Bu anlamda üreticilerimizin maliyetlerini düşürüyoruz. Biz sadece üreticimizin girdi maliyetlerini düşürmekle kalmıyor, kredi kullanmak isteyen çiftcilerimize kredi de kullandırıyoruz."

- "Bu yıl toplamda 70 bin ton ürün alımı yapmış olacağız"

Çucukçu, Trakya'da yoğun olarak yetiştirilen ayçiçeği, arpa ve mısırın yanında bölgede alternatif olarak üretilmeye başlanan ve "astronot yiyeceği" olarak bilinen kinoa alımı da yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bölgemizde yoğun olarak ayçiçeği ve buğday üretiliyor. Buğdayı Toprak Mahsulleri Ofisi alıyor. Biz yoğun olarak ayçiçeği aldık ama bunun dışında mısır, arpa ve yeni başladığımız tane mısır alımı ile birlikte 2017 yılında toplamda 70 bin ton ürün alımı yapmış olacağız. Kinoa bölgemizde alternetif olarak üretilmeye başlandı. Birkaç yıldır da bölgemizde üretilerek yaygınlaşıyor. Biz de Tarım Kredi Kooperatifleri olarak üreticilerimizi cesaretlendirmek adına bu yıl sözleşmeli üretim modeli ile yaklaşık 35 bin ton ürün aldık. Önümüzdeki yıl bunu biraz daha yaygınlaştırmayı düşünüyoruz."

Yorumlar