Ekonomi

Türkiye'de en çok Ar-Ge merkezi olan 5 il

Ar-Ge Merkezi Belgesi sahibi sektörler, makine ve teçhizat imalatı, otomotiv yan sanayi, yazılım, kimya, bilişim, bilgi ve iletişim teknolojileri, elektrik-elektronik, tekstil, gıda, ilaç ve savunma sanayi şeklinde sıralanıyor.

Türkiyede en çok Ar-Ge merkezi olan 5 il

 Türkiye'de Kasım ayı itibarıyla Ar-Ge Merkezi belgesi alan firma sayısı 692'ye ulaştı. Merkezlerin illere göre dağılımında ise ilk beş sırayı İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir aldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'de Ar-Ge çalışmaları ve buna yönelik merkezler hakkında bilgi verdi.

Ar-Ge ve tasarım merkezi destekleri vasıtasıyla firmaların desteklendiğini belirten Özlü, Ar-Ge faaliyeti yürüten ve nitelikli istihdam sağlayan firmalara kurumlar vergisi indirimi, gelir vergisi stopaj desteği, gümrük vergisi istisnası, temel bilimler mezunu personel için hibe desteği gibi ciddi vergi muafiyetleri sağlandığını hatırlattı.

Özlü, 9 Kasım 2017 tarihi itibarıyla Ar-Ge Merkezi belgesi alan firma sayısının 692'ye ulaştığını ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Ar-Ge Merkezlerinin illere göre dağılımı incelendiğinde; ilk beş sırada 240 merkez ile İstanbul, 76 merkez ile Kocaeli, 74 merkez ile Bursa, 65 merkez ile Ankara, 60 merkez ile İzmir illerimizin olduğu görülmektedir. Tekirdağ (28), Manisa (21), Konya (16), Eskişehir (12) ve Antalya (12) ise Ar-Ge Merkezi sayısı 10'un üzerinde olan diğer illerdir. Öte yandan bu sayı Kayseri'de 8, Denizli ve Gaziantep'te 6, Adana'da 4'tür. Toplam 38 ilden 11 tanesi birer merkeze sahiptir."

-"109 firmaya tasarım merkezi belgesi"

Tasarım merkezi belgesi almaya hak kazanan firma sayısının aynı tarih itibarıyla 109 olduğuna işaret eden Özlü, tasarım merkezi sayısında ilk üç sırayı ise İstanbul, Denizli ve İzmir illerinin aldığını bu şehirleri Ankara, Bursa, Kocaeli, Adana, Kütahya, Tekirdağ ve Aydın'ın izlediğini aktardı.

Ar-Ge Merkezi Belgesi sahibi olma konusunda sektörel dağılıma da değinen Özlü, ilk 10 sıranın makine ve teçhizat imalatı, otomotiv yan sanayi, yazılım, kimya, bilişim, bilgi ve iletişim teknolojileri, elektrik-elektronik, tekstil, gıda, ilaç ve savunma sanayi şeklinde oluştuğunu bildirdi.

-"Teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısı; 69"

Özlü, 2017 yılının Ekim ayı itibariyle toplam 69 teknoloji geliştirme bölgesi bulunduğuna dikkati çekti. Bunlardan 55'inin faal durumda olduğunu aktaran Özlü, 14'inin ise altyapı çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Faaliyette olan teknoloji geliştirme bölgelerinden Ankara ve İstanbul'da 6, Kocaeli ve İzmir'de 4, Konya'da ise 2 adet mevcut olduğunu belirten Özlü, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Toplam 33 ilimizde birer adet teknoloji geliştirme bölgesi bulunmaktadır. Teknoloji geliştirme bölgelerine 2016 yılına kadar altyapı, idare binası ve kuluçka merkezi inşaatı için toplam 341 milyon 836 bin 571 TL ve 2017 yılında ise 88 milyon 543 bin TL olmak üzere bugüne kadar toplam 430 milyon 379 bin 571 TL hibe destek sağlanmıştır. Firmalarımıza Ar-Ge ürünlerinin ticarileşmesi ve seri üretim noktasında destek olunması amacıyla yürütülmekte olan bir diğer program ise Teknolojik Ürün Yatırım Destek programıdır. Bu çerçevede 10 milyon TL’ye kadar hibe desteği sağlanmakta olup bugüne kadar 204 adet proje destekten yararlanmaya hak kazanmıştır. 2014 yılında başlatılan program çerçevesinde bugüne kadar toplamda yaklaşık 46 milyon TL ödeme yapılmış ve söz konusu meblağın 43 milyon TL’si 2016-2017 döneminde ödenmiştir."

Bakan Faruk Özlü, bunların dışında TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülmekte olan Ar- Ge destek programlarının da bulunduğunu kaydetti.

Yorumlar