Bilim insanları, bugüne dek kayıtlara geçen en eski hayvan fosilini Rusya'nın kuzeybatısında, Rusya ile Finlandiya arasındaki Beyazdeniz kıyılarında keşfetti.
Avustralya Ulusal Üniversitesinden (ANU) araştırmacıları Ediakara dönemine ait 558 milyon yıllık Dickinsonia soyağacına mensup çok hücreli canlının fosilinde yağ molekülleri tespit etti.
Bilim insanları bunun canlının hayvan türü olarak sınıflandırılması için yeterli kanıt sağladığını belirtti.
Görünüş olarak kaburga benzeri ayrımlara sahip dev bir deniz anasını andıran 1,4 metre uzunluğundaki fosil kayıtlara geçen en eski hayvan fosili oldu.
Bilim insanları, yeryüzününde ilk çok hücreli kompleks organizmaların ortaya çıktığı Ediakara dönemine ait canlıları karakterize etmekte zorlanıyor. Bugüne dek farklı araştırmacılar, bu canlıları amip, yosun, mantar veya parazit olarak sınıflandırırken, bunların bitkiler ile hayvanlar arasında bir geçiş formu olduğu ileri sürüldü.
Ediakara dönemine ait bir fosilde yağ molekülleri bulunmasıyla paleontolojinin en büyük gizemlerinden biri çözülmüş oldu.
AVUSTURALYA'DAKİ 70 YILLIK TARTIŞMA DA BÖYLECE BİTTİ
Fosilin bir benzeri 70 yıl önce Avustralya’dabulunmuş ama ne olduğu tespit edilememişti.
Avustralya’da bulunan ve Dickinsonia adı verilen 550 milyon yıllık fosilin ne olduğu 70 yıldır tartışılıyordu. Gizemli Dickinsonia'nın hayvan mı, bitki mi yoksa başka bir şey mi olduğuna dair son araştırma geçen yıl 4 ayrı üniversitenin ekiplerince gerçekleştirilmişti.
1947 yılında Avustralya’nın güneyinde jeolojist Red Sprigg tarafından keşfedilen ve Dickinsonia adı verilen 550 milyon yıl önce yaşadığı tespit edilen canlı fosilinin, ilk başta denizanası benzeri bir organizma olduğu düşünülüyordu. O zamandan beri, garip vücut planı bir solucan, plakozoan, bilateral ve çeşitli mantar, liken ve hatta tamamen nesli tükenmiş çeşitli hayvanlardan olduğu savunuldu ama hiç bir iddia kanıtlanamadı. Son olarak onun nesli tükenmiş bir hayvan fosili olduğu iddia edildi.
Kayıtlardaki en eski hayvan fosilleri Kambriyen dönemine aitti
Keşif ile Kambriyen patlamayı önceleyen bu döneme ait canlılarının bazılarının hayvan türleri içinde sınıflandırılması gerektiği ortaya çıktı.
Bugün bilinen hayvan türleri, 540 milyon önce başlayan ve "Kambriyen Patlama" olarak adlandırılan biyolojik canlanma döneminde ortaya çıkmıştı. Kayıtlardaki en eski hayvan fosilleri bu döneme aitti.
Ediakara dönemine ait bir fosilde yağ molekülleri bulunmasıyla paleontolojinin en büyük gizemlerinden biri çözülmüş oldu. Kambriyen patlamayı önceleyen bu döneme ait canlılarının bazılarının hayvan türleri içinde sınıflandırılması gerektiği ortaya çıktı.
Araştırmanın sonuçları "Science" dergisinde yayımlandı.
arkeolojikhaber - AA
Yorumlar