"Mikrokapsül Teknolojisi", "Kurak Bölgelerde Suya Ulaşım ve Arıtma Teknolojisi", " IoT Uygulamaları", “Yapay Zeka İle Tahminleme Modelleri” ve “Uzay Teknolojileri ve Uzayda Yaşam” gibi konularda dünya sorunlarına inovatif çözümler arayan Fujifilm İnovasyon Yarışması'nda takım seçimleri Karga Karga uygulamasının geliştirdiği özgelecek algoritmasıyla ile belirlendi.
İstanbul Üniversitesi Davranış Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güven Ordun danışmanlığında geliştirilen özgelecek algoritması, yarışmacılar arasında birlikte en iyi çalışabilecek kişileri bir araya getirerek takımları oluşturdu. 25 alt faktörden oluşan rapor doğrultusunda oluşan takımlar üçer kişilik olarak gruplandırıldı.
Fujifilm İnovasyon Yarışması’nda Dereceye Giren Projeler
İyi ve sağlıklı yaşam için geliştirilmiş üstün yapay zeka teknolojisi ile donatılmış kan analizi ve geleceğe dönük tahminler ve uyarılar yapan tıbbi cihaz ve yazılımı Kan Analizi Projesi (KAP) ile Salih Yalçın, Osman Yalçın ve İnanç Çiğdem yarışmanın birincisi olarak 12 bin TL’lik birincilik ödülünün sahibi oldu.
Yatağa bağımlı hastalarda sıklıkla görülen bası yaraları ile ilgili cerrahi müdahale gerektirmeyen tedavi yöntemi sunan SAM Projesiyle de Meltem Nil Sangar, Serhat Can Uluğtürken ve Alperen Köse ikincilik ödülünü aldı. Projede, mikrokapsül teknolojisinin sunmuş olduğu sıvı salınımı ve ısı depolama özelliklerinden yararlanarak bası yarası koruyucu yara örtüsü geliştiriliyor.
Kullanıcıya sorular sorarak kişi bazlı olarak havayı kirletme oranını hesaplayıp temiz bir havaya kavuşmak için önerilerde bulunan Yeşil Ayak İzim Projesi ile de Seher Kaplan, Yiğit Altıntaş ve Yakup Bedirhan Menteşe üçüncü oldu.
Fujifilm Türkiye Ülke Başkanı Michio Kondo, genç nüfusu yarınlara hazırlamak hedefiyle gerçekleştirilen yarışmanın büyük ilgi toplamasından dolayı gurur duyduğunu açıkladı.
Yarışmada başarılı olan ekipler aynı zamanda NASA’da çalışan bilim insanı Dr. Umut Yıldız mentörlüğüyle çalışma fırsatı yakalayacak.
Yorumlar