Queensland Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, berber salonlarından çıkan artık saçları kullanarak OLED ekran yapmayı başardı. Normalde berberlerde kesilen saçlar, çöpe gidiyor. İşte araştırmacılar bu çöpe giden saçların elektronik cihazlarda kullanılabileceğini gösterdi.
Saç telleri karbon ve azot açısından çok iyi bir kaynak olduğundan, ışık parçacıklar üretmekte oldukça kullanışlıdır. Saç önce işleniyor ve sonra 240 °C’de yakılıyor. Arta kalan materyale ise karbon ve azot tutunuyor. Araştırmacılar sonra bu malzemeyi 10 nm’den küçük karbon nanodotlara çeviriyor.
Bu nanodotlar sonrasında polimere dağıtılıyor, sonrasında bunlar kümeler halinde toplanarak, nano adalar oluşturuyor. İşte bu adalar OLED cihazlardaki aktif tabaka gibi kullanılabiliyor.
Küçük bir voltaj uygulandığında bu nanodotlar mavi ışık yayıyor. Bu çok parlak olmasa da, küçük ölçekli giyilebilir cihazlarda kullanılabiliyor.
“İnsan saçından üretilen karbon nanodot tabanlı organik ışık yayan cihazlar, akıllı paketleme gibi kapalı alan uygulamalarında kullanılabilir. Ayrıca bu küçük ışık kaynakları non-toksik özelliklerinden dolayı akıllı bantlar ya da medikal cihazlarda kullanılabilir”,diyor araştırmanın yazarı Prashant Sonar
Araştırmacılar veteriner kliniklerden ya da koyun kırkılmasıyla oluşan hayvan tüylerinin de gelecekte benzer cihazlar üretmede kullanılabileceğini düşünüyor.
Araştırma Advanced Materials dergisinde yayınlandı. Aşağıdaki video işleyişi görebilirsiniz.
Çeviri: www.gercekbilim.com
Kaynak : https://newatlas.com/electronics/human-hair-carbon-dot-oled/?
Yorumlar