Ülkelerindeki çatışmalar ve güvenlik sorunları nedeniyle Avrupa'ya kaçmak isteyen çok sayıda Afrikalı göçmen Libya'dan geçiyor.
CNN International geçen hafta, Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı iddia edilen görüntüler yayınladı.
Amerikan CNN kanalında 15 Kasım’da yayımlanan haberin videosunda, Libya'da adı verilmeyen bir bölgede Afrikalı göçmenlerin açık artırma ile satılması görüntüleri yer aldı
Haberde açık artırmada satılan insanlar görülüyor. Pazarda satılan insanların fiyatları 400 dolardan başlıyor. Kölelerden birinin Nijeryalı olduğu duyuluyor. "Çiftlik işleri için iri yarı büyük erkek" sözleriyle satılan genç adam kendisine alıcı arıyor.
Libya'nın Trablus kentinde kaydedilen görüntülerde CNN ekibi gizlice köle pazarına girerek açık artırmayı gizli kamerayla kaydetti. En yüksek parayı veren kişi köleyi satın alıyor. Daha önce satılan iki köleyle buluşan CNN muhabiri, büyük bir travma yaşayan ikilinin çok korktuğunu ve herkesten şüphelendiğini aktarıyor. Köle pazarında satılan göçmenlerin çoğu Nijerya, Mali, Gana, Nijer gibi ülkelerden.
Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya'da Afrikalı göçmenlerin köle olarak satıldığı iddialarına ilişkin yayınlanan videoların "dehşet verici" olduğunu söyledi.
Guterres, BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Libyalı yetkililere, "dehşete düşüren" bu iddialara ilişkin soruşturma başlatması çağrısı yaptı.
Suçluların derhal bulunarak adalete teslim edilmesi gerektiğini vurgulayan Guterres, "Köleliğin dünyamızda yeri yok ve bu korkunç insan hakları iddiaları insanlığa karşı suç teşkil ediyor." dedi.
Mali, Libya'da Afrikalı göçmenlerin köle olarak satıldığı iddialarına ilişkin sosyal medyada yayınlanan videoların ardından, Tripoli'deki büyükelçisini geri çağırma kararı aldı.
ABD'li haber televizyonu CNN International geçen hafta, Libya'nın başkenti Tripoli'de Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı iddia edilen görüntüler yayınladı.
Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, "Libya'da yaygınlaşan insan ticaretini kınıyorum. İnsanlık vicdanını körelten bu barbarlık karşısında şaşkınım. Libya yetkilileri bu barbarlığı bir an önce durdurmalı." ifadesini kullandı.
Keita, olayın aydınlatılması için uluslararası bir soruşturma açılması gerektiğini de vurguladı.
Mali hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, konuya ilişkin detaylı bilgi almak amacıyla Libya'nın Bamako büyükelçisiyle görüşüldüğü ve devlet başkanının talebi üzerine Mali'nin Tripoli'deki büyükelçisinin geri çağrıldığı aktarıldı. Açıklamada, bu insanlık dışı eylemlerin Afrika'nın kara ve acı tarihini hatırlattığına da dikkati çekildi.
- Bir çok Afrika ülkesinde kınama gösterileri planlanıyor
Nijer Dışişleri Bakanı İbrahim Yakubu, Twitter'de yaptığı açıklamada, olayı kınayarak konuyla ilgili bilgi almak amacıyla Libya'nın Nijer büyükelçisiyle görüştüğünü ve kendisinden sorumluluların derhal bulunması talebinde bulunduğunu bildirdi.
Burundi Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza da sosyal paylaşım sitesi Twitter'de yaptığı açıklamada, köle pazarını sert bir şekilde kınayarak bu tür olayların batılı güçlerin Libya'ya askeri müdahalede bulunmasından dolayı yaşandığını belirtti.
Olaya tepki göstermek amacıyla bir çok Afrika ülkesinde bugün gösterilerin düzenlenmesi planlanıyor.
Fransızca Konuşan Ülkeler Örgütü (OIF) Genel Sekreteri Michaelle Jean, Libya'da Afrikalı göçmenlerin köle olarak satılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.
Jean yazılı açıklamasında, Afrikalı göçmenlerin Libya'da insanlık dışı muamele görmesini kınayarak bu uygulamalarla karşı karşıya kalan kişilerin onuruna kastedildiğini vurguladı.
İnsan haklarının ağır bir şekilde ihlal edildiği bu durumun incelenmesi için kapsamlı ve güvenilir soruşturma başlatılması gerektiğine işaret eden Jean, Libya'da yaşananların kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Jean, göçmen haklarının korunması amacıyla uluslararası topluma gereğinin yapılması çağrısında bulundu.
Nijer Devlet Başkanı Mahamadu İssufu, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satılması olayıyla ilgilenmesi gerektiğini ifade etti.
İssufu, düzenlediği basın toplantısında, köleliğin insanlığa karşı bir suç olduğunu belirterek, UCM'yi, Libya'da yaşananları yakından takip etmeye çağırdı.
Nijer'de görev yapan Libyalı diplomat Abdullah Ali Beşir ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satılmasına ilişkin görüntüler karşısında şaşkına döndüğünü söyledi.
Resmi olarak başlatılan soruşturma sayesinde bu olaydan sorumlu olanların en kısa zamanda bulunacağını dile getiren Beşir, "Libya'da yaşananları biliyorsunuz. Topraklarımızın tamamında güvenliği sağlama konusunda sıkıntılar yaşıyoruz." ifadesini kullandı.
Beşir, Libya'da yaşanan sıkıntıları fırsat bilen terör örgütlerinin para kazanmak amacıyla göçmen ve uyuşturucu ticaretine girdiğine dikkati çekti.
- Libya'da Fildişi Sahili uyruklu göçmenler, ülkelerine iade edildi
Öte yandan, Afrika'nın Entegrasyonu ve Yurtdışındaki Fildişi Sahilliler Bakanlığında görev yapan İssiaka Konate, AA muhabirine açıklamasında, Libya'ya yasa dışı yollarla ulaşan çoğu çocuk ve kadın Fildişi Sahili uyruklu 155 göçmenin Uluslararası Göç Örgütünün (IOM) uçağıyla ülkeye iade edildiğini kaydetti.
Konate, ileriki günlerde yaklaşık 300 kişilik bir göçmen grubunun daha Fildişi Sahili'ne gönderileceğini belirtti.
Ülkelerinde yaşanan çatışmalar ve güvenlik sorunları nedeniyle Avrupa'ya kaçmak isteyen çok sayıda Afrikalı göçmen Libya'dan geçiyor.
Burkina Faso ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddialarını görüşmek amacıyla Trablus'taki büyükelçilerini geri çağırma kararı aldı.
Burkina Faso Dışişleri Bakanı Alpha Barry, düzenlediği basın toplantısında, "İzlediğimiz sahneler karşısında şaşkına döndük. Burkina Faso olarak bu yaşananları sert bir şekilde kınıyoruz." ifadesini kullandı.
Barry, konuya ilişkin detaylı bilgi almak amacıyla Libya'nın Vagadugu Büyükelçiliği yetkilileriyle görüştüklerini ve Burkina Faso'nun Trablus büyükelçisini geri çağırdıklarını söyledi.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti de aynı gerekçelerle Trablus'taki büyükelçisini geri çağırma kararı aldı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Libyalı yetkililerin soruşturma açmasının önemine vurgu yapılarak detayları müzakere etmek için Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin Trablus'taki büyükelçisinin geri çağrıldığı ifade edildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddialarına ilişkin, bunun insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyledi.
Macron ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde, Elysee Sarayı'ndaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Fransa’nın Gine’ye desteğinin devam edeceğini belirten Macron, başkent Paris’te 12 Aralık’ta düzenlenecek İklim Zirvesi'ne Gine ve Afrikalı ülkelerinin desteğinin örnek teşkil ettiğini, zirvenin amacının iklim konusunda yapılması gerekenlerin belirlemek olduğunu vurguladı.
Macron, Gine ile Fransa arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu ve ilişkileri daha iyi hale getireceklerini söyledi.
Macron, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddialarına ilişkin, "Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur." ifadesini kullandı. Macron, bu göçmen trafiğinin şebekelere ve kısmen teröristlere finansal destek sağladığını belirtti.
Macron, bu durumun 2,5 milyon insanı etkilediğini, kurbanlarının kadın ve çocuklar olduğunu ifade etti, Macron, trafik şebekelerini çökertmek için daha fazla çaba sarf etmeleri ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Fransa’nın Libya’daki sığınmacıların sorununu çözmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bünyesinde inisiyatif aldığını ifade eden Macron, bu konuya çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.
Conde ise Fransa'nın Gine'ye olan desteğinden dolayı Macron'a teşekkür etti.
Libya'da sığınmacı sorununa ilişkin Afrikalı ülkelerin lideriyle görüştüğünü ve bu soruna çözüm bulmak için çaba sarf ettiklerini belirten Conde, "Sığınmacıların satılması ve Libya'daki durumları kabul edilemez." dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddialarına ilişkin, Libya adaletinin prosedürleri tamamlamaması halinde Libya'ya karşı uluslararası yaptırım prosedürünü başlatmaları gerekeceğini söyledi.
Le Drian, Ulusal Meclis'te yaptığı konuşmada bir milletvekilinin sorusu üzerine Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Fransa'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Libya'daki sığınmacıların sorununa ilişkin bu sabah acil toplantı talep etme kararı aldığını belirten Le Drian, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (UNHCR) de desteğini istediğini ifade etti.
Le Drian, BMGK ve UHNCR'den Libya'daki sığınmacıların gerçek durumu hakkında bilgi vermelerini arzu ettiğini söyledi.
Libya hükümetinin konuyla ilgili araştırma yaptığını ifade eden Le Drian, bunun hızlı şekilde sonuçlanmasını umduğunu belirterek, "Libya adaleti prosedürleri tamamlayamazsa Libya'ya karşı uluslararası bir yaptırım prosedürünü başlatmamız gerekecek." dedi.
Macron, Gine Devlet Başkanı Alpha Conde ile Elysee Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, konuya ilişkin, "Bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur." ifadesini kullanmıştı.
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Birleşmiş Milletlerin (BM), Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlatmasını istedi.
Freeland, Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle pazarında satıldığına dair CNN International’da geçen hafta yayımlanan görüntüler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
Kanada yönetiminin, Afrikalı mülteci ve göçmenlerin Libya'da köle olarak satılmasından derin endişe duyduğunu vurgulayan Bakan Freeland, ''Bu konuda BM'nin iddialara ilişkin soruşturma başlatması talebimizi yineledik." ifadesini kullandı.
Libya'nın Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından yürütülen çabaları desteklediklerini aktaran Freeland, ayrıca faillerin adalete teslim edilmesi için ilgili makamları göreve çağırdıklarını belirtti.
Chrystia Freeland, şunları kaydetti:
"Uluslararası toplumu göçmen köleliği ve kaçakçılığıyla mücadelede birleşmeye ve ortak sorumluluğunu bilen tüm ülkeleri, BM Kaçakçılığı Önleme, Azaltma ve Cezalandırma Protokolü'ne katılmaya, onaylamaya, etkili bir şekilde uygulamaya koymaya ve bunlara saygı göstermeye çağırıyoruz. Bölgedeki göçmen trafiği ve insan kaçakçılığından endişe duyuyor ve her türlü köleliği kınıyoruz."
- Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyince, "Libya'nın yasa dışı göçün kaynağı değil kurbanı olduğu" belirtildi.
Başkanlık Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, başkent Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı yönündeki iddialara ilişkin değerlendirmede bulunuldu.
"Libya yasa dışı göçün kaynağı değil kurbanıdır. Bu olguyla ve onun yansımalarıyla mücadele etmek için gerekli olan imkanlara halihazırda sahip değiliz." ifadelerine yer verilen açıklamada, bu sorunun çözümünün istikrar ortamının oluşturulmasından geçtiği vurgulandı.
Açıklamada, uluslararası toplumun, güney sınırında göçmen akışının durdurulması, barınma merkezlerindeki şartların iyileştirilmesi ve bu göçmenlerin geldiği ülkelerde ekonomik kalkınma projelerinin hayata geçirilmesine katkı sağlayabileceği kaydedildi.
"Köleleştirme ve insan ticaretinin insanlık dışı uygulamalar ve insanlığa karşı suç" olduğuna değinilen açıklamada, uluslararası camiadan bu uygulamaları kınamakla yetinmeyip harekete geçmesi istendi.
Söz konusu iddiaların doğruluğunun ispatlanması durumunda suçluların adalete teslim edileceği ve hak ettikleri cezaya çarptırılacağı aktarılan açıklamada, yerel ve uluslararası kurumlara gerçeği ortaya çıkaracak bilgileri paylaşma çağrısı yapıldı.
Yorumlar