Kültür Sanat

Arapça Kitap ve Kültür Günleri 2 Martta başlıyor

3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri kapılarını 2 Mart’ta açıyor. 11 Mart’a kadar sürecek etkinlik Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek.

Arapça Kitap ve Kültür Günleri 2 Martta başlıyor

3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, Osmanlı coğrafyasında kurulmuş İslâm ülkelerinin ortak miras ve kültür şuurunu tesis etmeyi, karşılıklı olarak yeni nesillerin ortak tarih ve medeniyet algısına katkı sağlamayı amaçlıyor.İslâm dünyasından önemli yayınevi, yazar ve âlimlerin katılacağı kültür günlerinde özel gezilerden sempozyumlara, sergilerden kitap imza günlerine kadar birçok etkinlik yapılacak. Binlerce Arapça kitabı okurlarla buluşturacak etkinliğin en çok dikkat çekecek başlıkları arasında bulunan “I.Uluslararası İslâm ve Ekonomi Sempozyumu” ise ‘İslam Ekonomisi’nde Yeni Arayışlar’ başlığı altında masaya yatırılacak. Bu yılki organizasyon, “Geçmişin ihyası, geleceğin inşası için medreselerimiz” sloganıyla kapılarını açacak.

İslam Alimleri İstanbul’a geliyor

Arapça Kitap ve Kültür Günleri kapsamında İslam dünyasının önde gelen alimleri İstanbul’a geliyor. İslam alimleri arasında, Pakistanlı alim Mahmud Osman Nuaymî, “İslâmî Eğitim Metodunda Alimlerin Rolü” konulu bir konuşma gerçekleştirecek. Nuaymî’nin yanı sıra, Beninli alim İssa Nourukpe Boukari konuşmasında, “Batı Afrika’da İslâm’ın Yayılışı” konusunu Benin örneğiyle anlatacak. Organizasyonun bir diğer dikkat çekici konuşması ise Lübnanlı alim Ali Osman Ceradî’nin Hanefi mezhebinin gelişimini anlatacağı, “Doğuşundan Kanunlaşma Sürecine Hanefi Mezhebi” olacak.

15 Temmuz Fotoğraf Sergisi

Anadolu Ajansı’nın katkılarıyla 15 Temmuz Fotoğraf Sergisi düzenleyecek etkinlik, özellikle İslâm dünyasından gelen yayıncı, ilim adamı ve misafirlere 15 Temmuz’u anlatabilmeyi amaç ediniyor. Bir diğer sergi ise tarih boyunca İslâm dünyasında birer kandil gibi dönemini aydınlatmış medreseleri konu edinen ‘Şehrin Kandilleri Medreseler’ adını taşıyor’’. Son olarak, Arap Baharı sonrası Suriye’den gelen muhacirlerle değil, son iki asırdır dört bir yandan mazlumlara sığınak olan Anadolu’nun fotoğraf ve belgelerle hikâyesi olan ‘Mazlumların Sığınağı Anadolu Coğrafyası’ etkinlikte yer alacak. Ayrıca, Arapçaya çevrilen Dr. Hüseyin Okur’un editörlüğünde 15 Temmuz Destanı adlı eser ile Ozan Bodur’un kaleme aldığı ‘II. Abdülhamid Han’ın Hayatı ve Hizmetleri’ ile ‘Operasyon 1915’ adlı kitaplar Arap dünyasına da dağıtılacak.

Yorumlar