Gazeteci ve yazar Gülcan Tezcan, "Leyla ile Mecnun", "Ferhat ile Şirin" gibi hikayelerin farklı gözle tekrar okuması gerektiğini belirterek, "Aslında aşkın varoluş sebebimiz olduğunu, ilahi kaynaktan geldiğini, basit ve insani hazlarla açıklanabilecek bir mefhum olmadığını fark edersek, o zaman dengeler değişecektir. Hayatın her anını aşkla yaşamaya başlarız." dedi.
Geleneksel ve modern Türk edebiyatı içerisinde şair ve yazarlar, klasikleşen eserlerinde "aşk" ve "sevgi" temalarını öne çıkarıyor.
"Aşk" kavramını "sihirli" kelimelerle, kafiyelerle, beyitlerle anlatan şairler eserlerinde, daha çok 14 Şubat'la gündeme gelen "aşk"ın, basit tanımlarla ifade edilemeyeceğini gösteriyor.
Uzun süren evlilikleriyle de birçok açıdan topluma örnek olan sanatçı ve yazarların hikayeleri çeşitli kitaplara konu ediliyor.
"Gazilerin Dilinden Çanakkale" ve "Ruşen Eşref, Atatürk ve Çanakkale" kitaplarının yazarı Tezcan da edebiyat, kültür ve sanat tarihine iz bırakan önemli isimlerin yaşam hikayelerini "Sağ Yanımda Aşk" adlı kitabında ele alıyor.
Gülcan Tezcan, Erdem Yayınları etiketiyle çıkan kitapta Gülper-Halit Refiğ, Berat-Cahit Zarifoğlu, İsmet-Mehmet Akif Ersoy, Meşkure-Ahmet Kabaklı, Fevziye-Cemil Meriç, Şirin Pancaroğlu-Utku Dervent ve Hicran-Ergun Göze'nin evlilik ve aile hayatını anlatıyor.
Kitabını "Aşka rağmen aşktan sağ çıkanların hikayesi" ifadesiyle okuyucunun beğenisine sunan Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitapta yer alan isimlerin aile fertleriyle görüşerek, çeşitli röportajlar yaptığını söyledi.
- "Diziler, dergiler ve sinema üzerinden yanlış bir aşk tanımı yapılıyor"
Tezcan, Gülper Refiğ ile Halit Refiğ evliliğinin çok özel bir ilişki olduğunu belirterek, "Aralarında çok güzel bir aşk var. Bugün bile Gülper Hanım eşinden bahsederken hala 'Canım' der. Halit Refiğ de bir röportajında 'Yaşadığım her şey bir yana benim asıl yaşadığım mutluluk Gülper'le' demiştir." şeklinde konuştu.
Gülper ve Halit Refiğ'in çok farklı karakterlere sahip olmasına rağmen mutlu bir evlilik sürdürdüğüne işaret eden Tezcan, şöyle devam etti:
"Gülper Refiğ Almanya'da eğitim almış, piyanist ve popülaritesi olan güçlü bir kadın. Halit bey ise Türk sinemasının usta yönetmeni ve herkesin hayran olduğu bir adam. İkisinin bir araya gelmesi, aynı çatı altında bir şey kurmaları çok zor gibi görünürken mutlu bir evlilik sürdürmüşler. İkisi de hayata o kadar güzel bakıyorlar ki bugün birçok insanın kaybettiği doğru davranışları onlar sergiliyor. Karşılarına çıkan insanları, sadece taşıdıkları değerlerden dolayı karşılıksız seviyorlar."
Tezcan, kitaba konu olan çiftlerin, evliliklerinde aşkı bambaşka bir noktaya taşıdıklarını ve daha kalıcı hale getirdiklerinin altını çizerek, bugün diziler, dergiler, sinema gibi birçok mecra üzerinden topluma sunulan yanlış bir aşk tanımının olduğunu anlattı.
- "Aşk tutkudan ibaret değil"
Son dönemde boşanma oranlarının arttığını aktaran yazar, "Bu kadar muhafazakar, bu kadar dini değerleri kuvvetli olan bir toplumda boşanmalar bu kadar artıyorsa demek ki ciddi bir sıkıntı var." ifadesini kullandı.
Aşkın tutkudan ibaret olmadığına, vefa, sadakat, sabır boyutlarının da var olduğuna dikkati çeken Tezcan, şunları kaydetti:
"Kitapta yazdığım hikayelerin hepsinde bunlar var. 'Sağ Yanında Aşk' aslında karşındakine hayatın her döneminde güç vermek, motive etmek, birbirinin dayanağı olmaktır. Bugün herkes kendisi için yaşıyor. Biri için fedakarlık yapmak, biri için kendinden vazgeçmek kolay değildir fakat Cemil Meriç'in eşi Fevziye Hanım, eşi artık gözlerini kaybettikten sonra hayattan da vazgeçecek hale geliyor."
Tezcan, bugün evliliklerin egolar yüzünden bir savaşa dönüştüğü yorumunda bulunarak, "Kitapta yer alan çiftlerin hepsi de sanat camiası içerisinde. Biri yazar, biri yönetmen, biri müzisyen ve kendilerine ait egoları var ama hiçbiri evliliklerinde birbirini gölgelemiyor, ezmiyor, ego bir savaşa dönüşmüyor." dedi.
Toplumsal kalkınmanın öncelikle aileden başlayacağını söyleyen Tezcan, şöyle konuştu:
"Mesela Cahit Zarifoğlu ortalama bir Türk ailesine sahip, 4 tane çocuğu var ve ev ortamında çocuklarıyla çok güzel vakit geçirerek, bir yandan günün bütün yorgunluğunu taşıyıp onlara yansıtmadan birçok eser, makale yazmış. Bu çok değerli bir şey. Bugün insanlar o kadar benciller ki evlerine döndüklerinde her şeyden sıyrılıp steril bir hayat istiyorlar. Aile içerisinde herkes kendi dünyasına kapanıyor. Bir çatı altındayız ama herkes ayrı dünyalarda."
- "Maddi, manevi besleneceğimiz tek yer aile"
Gülcan Tezcan, her konuda temelin aile olduğuna dikkati çekerek, "Bugün en çok gözardı ettiğimiz mesele aile. Kurtuluşumuz aile kavramından geçiyor. Maddeci bir dünya üzerimize çok fazla şey yığıyor, ruhumuzu köreltiyor ama maddi, manevi besleneceğimiz tek yer aile. İnsanlar ancak ailesiz, vatansız kaldığında bu değerlerin önemini hatırlıyor. Mesela 15 Temmuz'da vatansız kalmanın ne olduğunu hissettik bir gece ve direndik. Aile konusunda da bir 15 Temmuz yaşamadan bir an önce toparlanmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Aile değerleri noktasında sağlam durarak, göz önündeki insanlar üzerinden yeniden aile kavramını hatırlamak gerektiğinin altını çizen Tezcan, şunları anlattı:
"Mesela kaçımız Mehmet Akif Ersoy'un astım hastası olan eşine yıllarca baktığını biliyor? Bugün erkekler de kadınlar da konforlarına çok düşkün. Kaçımız Ersoy gibi eşine destek olma konusunda sağlam durabilir. Bizim kendi aşk hikayelerimizi, Leyla ile Mecnun'u, Ferhat ile Şirin'i daha farklı gözle tekrar okumamız lazım. Aslında aşkın varoluş sebebimiz olduğunu, ilahi kaynaktan geldiğini, basit ve insani hazlarla açıklanabilecek bir mefhum olmadığını fark edersek, o zaman dengeler değişecektir. Hayatın her anını aşkla yaşamaya başlarız."
Yorumlar