Kültür Sanat

Ekstrem spor fotoğrafçılığı için altın öneriler

Ekstrem spor fotoğrafçılığının püf noktaları

Ekstrem spor fotoğrafçılığı için altın öneriler

Net ve kaliteli görüntünün yakalanmasının en zor olduğu alanlardan biri spor fotoğrafçılığı. Günümüzde fotoğrafa gönül veren birçok kişinin dikkatini çeken bu alan son dönemde oldukça popüler. Peki, spor fotoğrafçılığının adrenalin dolu dünyasına girmek isteyen amatörler en güzel kareleri nasıl elde edebiliyor?

Spor fotoğrafçılığına dair tüm merak edilenleri Canon elçisi dünyaca ünlü spor fotoğrafçısı Samo Vidic fotoğraf tutkunları için paylaşıyor. Samo Vidic’e göre 7 adımla mükemmel fotoğrafa ulaşmak için aşağıdaki kuralları uygulamak gerekiyor.

Spor fotoğrafçılığının, hareketli ve dinamik görüntülerin net olarak yakalanmasının en zorlu alanlardan olduğu bugün birçok profesyonel fotoğrafçı tarafından biliniyor. Özellikle, ekstrem sporcuları ve performanslarını etkileyici ve yüksek kalitede fotoğraflamak için bazı püf noktalara hakim olmak gerekiyor.

Canon’un yaz kampanyasında parkur sporunun öncülerinden Storror’un nefes kesen performansının görüntülerini kaydeden ve fotoğraflarını çeken dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Samo Vidic, ekstrem ve dinamik sporcuların şehir içerisinde hareket halindeyken mükemmele yakın karelerine ulaşmak için tavsiyelerde bulunuyor.

Çekim Öncesi İyi Bir Hazırlık Hayat Kurtarır!

Vidic’in tavsiyelerine göre ilk adım, fotoğraf makinesiyle deklanşöre basmadan önce çok iyi bir hazırlık yapmaktan geçiyor. Özellikle, parkur gibi hızlı ve öngörülemeyen spor dallarıyla ilgili bir çekim yapmadan önce sporcularla görüşmek ve lokasyonu incelemek çekim sırasında büyük avantaj sağlıyor. Vidic, en iyi fotoğraf açısının ancak bu hazırlık sayesinde keşfedilebileceğinin altını çiziyor.

En İyi Kareler Doğal Işıkla Yakalanır

Özellikle, şehir içerisinde bir lokasyonda sporcular hünerlerini sergiliyorsa, çekim lokasyonu çok kalabalık olabiliyor ve çekimi tamamlamakta büyük sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu nedenle doğru lens, şarj edilmiş piller ve yedek hafıza kartları gibi ekipmanların öncesinde hazırlanması gerekiyor. Samo Vidic, en iyi karelerini doğal gün ışığında yakalıyor. Yeni başlayanların doğal ışıktan yeteri kadar yararlanabilmesi için de hızlı ve verimli çalışmaları büyük önem taşıyor.

Ekstrem Sporlarda En Önemli Nokta Güvenlik

Amaç ne kadar etkileyici fotoğraf çekmek olursa olsun Samo Vidic, ‘’Sporcuların ve fotoğrafçıların güvenliği en önce gelir’’ diyor. Bu nedenle parkur gibi açık alanda ve şehir içerisinde yapılan sporlarda, hava durumunun önceden kontrol edilmesini öneriyor.

Dayanıklı ve Çok Yönlü Lensler İyi Sonuç Veriyor

Ekstrem sporlarda, fotoğrafçılar birkaç darbe alabildiği için kullandıkları lenslerin de dayanıklı olması gerekiyor. Özellikle parkur gibi dinamik sporlar fotoğraflanırken Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM gibi geniş açılı lensleri tercih etmeleri öneriliyor. Samo Vidic, uzak mesafeden yapılacak çekimler için Canon EF 70-200mm f/2.8L Is II USM, ideal bir seçenek olarak görüyor. Hatta bu tarz lenslerin, fotoğrafın detayına odaklanmayı ve sporcuyu fondan ayrıştırmayı sağladığını belirtiyor.

Dinamik Görüntüleri Net Yakalamanın Sırrı: Yüksek Çekim Hızı

Ekstrem sporcuların hızını yakalamak ve performanslarının tamamını görüntülemek için yüksek enstantane hızıyla çekim yapılması gerekiyor. Vidic, Canon’un son kampanyasında Storror’un fotoğraflarını Canon EOS M50 ile fotoğrafladığını tavsiyeleri arasına bir not olarak düşüyor. Samo Vidic’e göre iyi ve net bir görüntü için gereken minimum hız, 1/1000 sn. veya daha da fazlası.

Kalabalık Yerlerde Fotoğraf Çekmek İçin Derinliğe Dikkat!

Şehir içerisinde ekstrem sporcuları fotoğraflarken konunun ayrıştırılması gerekiyor. Özellikle şehir kalabalığında daha sığ bir alan derinliği elde etmek fotoğraf kalitesi açısından önem taşıyor. Örneğin, 2,8 diyaframlı bir lens tercihi ile sığ bir alan derinliği kolayca yakalanıyor.

Pratik Yaparak Kendi Stilinizi Oluşturun!

Ünlü fotoğrafçı tavsiyelerinde fotoğrafçılığa yeni başlayanların sürekli pratik yapması gerektiğini özellikle vurguluyor. Her türlü ışıklandırma düzeyinde, çeşitli farklı açı ve perspektiflerden fotoğraf çekmelerini öneren Vidic, yeni başlayanlar için de Canon’un en yeni aynasız fotoğraf makinesi EOS M50’yi öneriyor. Hafifliği ile dikkat çeken Canon EOS M50, saniyede 10 kareye kadar çekim yapabiliyor, 4K çözünürlükte detaylar bakımından zengin filmler görüntüler elde ederek onları bulut ortamına veya bir akıllı telefona kolayca aktarabiliyor.

Yorumlar