Yaklaşık 25 cm uzunluğunda, 18 cm genişliğinde ve 3 cm kalınlığında, geometrik ve figüratif motifleri içeren paleolitik taş levha, Angoulême istasyonunun yakınındaki eski av sahasında bulundu.
Fransa'nın Bordeaux kentinin kuzeyinde, Angoulême bölgesindeki tarih öncesi alanda yapılan arkeoloji kazılarında keşfedilen taş plaka, arkeologlar tarafından oldukça istisnai keşfi olarak tanımlandı.
Ulusal Arkeolojik Araştırma Enstitüsü (Inrap), işaretlerin kumtaşının her iki tarafında göründüğünü belirterek, taştaki en göze çarpıcı figürün taş parçasının bir yanında yüzeyin en az yarısını kaplayan başsız bir at olduğunu belirtti.
Inrap, atın bacakların ve toynakların çok gerçekçi olduğuna dikkat çekerek, “daha küçük çizilmiş diğer iki hayvan çiziminin de bazı kısımları eksik.Biraz daha küçük hayvanların toynakları ayrı şekilde. Birinin geyik olabileceğini tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.
Angoulême'de ortaya çıkarılan diğer arkeolojik buluntular arasında çakıltaşlarından inşa edilmiş ilkel şömineler, kemik kalıntıları ve çakmaktaşı büyüklüğünde bir çizim yer aldı. Bölgede bulunan ok uçları ve kesik çakmaklarının, binlerce yıl önce avlanma amaçlı kullanıldığı tahmin ediliyor. Arkeolojik alanın ise avcılarca şölen yeri olarak kullanılmış olabileceği düşünülüyor.
Angoulême'deki arkeolojik keşifler 14-16 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek bir sergi ile halka tanıtılacak.
Tarih öncesi Taş Devri'nin en büyük kısmı olan Paleolitik döneminin Avrupa'da iki milyon yıldan daha önce başlamış ve M.Ö. 8000 civarında sona erdiği düşünülmekte. Anadolu'da ise son keşifler, paleolitik çağın bitişini M.Ö. 10 binlerden önceye çekti.
Arkeolojikhaber.com
Yorumlar