Michigan Üniversitesi tarafından 80 yılı aşkın süredir Galileo Galilei tarafından yazılan mektup olarak sergilenen metin sahte çıktı.
Michigan Üniversitesi’nin kütüphanesindeki koleksiyonda sergilenen mektup, kütüphanenin en değerli parçası olarak anılıyordu.
Bir tarih profesörü tarafından yapılan soruşturma sonucunda mektubun sahte olduğu gün yüzüne çıkartıldı. Profesörün aktardığına göre, belgedeki filigranların tarihi, Galileo Galilei’nin ölümünden çok daha sonraki zamanlara tarihleniyordu.
Sciencealert.com sitesinin haberine göre; Michigan kütüphanelerinin geçici başkanı Donna L. Hayward geçen hafta The New York Times’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Galileo’muzun aslında bir Galileo olmadığını ilk öğrendiğimizde oldukça yürek parçalayıcıydı.”
Galileo Galilei Tarafından Yazıldığı Düşünülen Mektup İtalyan Bir Sahtekâra Ait Çıktı
1564 – 1642 yılları arasında yaşayan İtalyan astronom, fizikçi, mühendis ve filozof Galileo Galilei, bilim alanındaki sayısız çalışmasıyla tanınıyor.
El yazması 1934 yılında bir koleksiyoncu tarafından açık artırmada satın alınmış ve 1938’de iş insanı Tracy McGregor tarafından Michigan Üniversitesi’nin kütüphanesine bağışlanmıştı.
1934 müzayede kataloğundaki bilgilere göre, Pisa Başpiskoposu Kardinal Pietro Maffi (1858-1931), el yazmasının doğruluğunu onaylamıştı.
El yazmasının üst kısmı, Galileo’nun 1609 yılında Venedik başkanına yeni bir teleskopla ilgili bir sunum öncesinde yazdığı bir mektubun kopyası. Alt yarısı ise Galileo’nun aldığı gerçek notlara da dayanan Jüpiter’in uyduları hakkında bir dizi nottan oluşuyor.
Ancak Georgia Eyalet Üniversitesi’nde tarihçi olan Nick Wilding, belgeyi gördüğünde bir şeylerin yolunda gitmediğinden şüphelenmişti.
The New York Times’a verdiği demeçte, mürekkep, el yazısı ve bazı sözcük seçimlerinin 17. yüzyıla ait bir belge için tuhaf göründüğünü açıkladı.
Wilding, Mayıs 2022’de Michigan Üniversitesi Kütüphanesi küratörü Pablo Alvarez’e endişeleriyle ilgili bir e-posta gönderdi. Ardından üniversite söylenenleri araştırmak üzere bir iç soruşturma başlattı.
Mektuptaki Filigran Gerçeklerin Gün Yüzüne Çıkmasını Sağladı
Üç ay sonra tamamlanan soruşturmada Wilding’in haklı olduğu ortaya çıktı. Belge Galileo tarafından kaleme alınmamıştı. Mektubun büyük ihtimalle 1920 ya da 1930’larda faaliyet gösteren İtalyan sahtekâr Tobia Nicotra tarafından yazıldığı düşünülüyor.
Bulguyu kesinleştiren detay ise kâğıt üzerinde yer alan filigran oldu. Michigan Üniversitesi, kâğıdın üzerindeki filigrandan kâğıdın üreticisini ve üretim yerini tespit etmeyi başardı. Belgedeki filigran ilk olarak 1770’te, Galileo’nun ölümünden 128 yıl sonra kullanılmaya başlanmıştı.
Eda Aydın - kayiprihtim.com
Yorumlar