Fetih Kutlamaları dün gece Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Sultanahmet Meydanı'nda "Fetih Konseri" ile başladı.
Konserde; Resul Aydemir "Fetih Marşı", Ömer Karaoğlu "Yol mu Dayanır" ve "Şehit Tahtında", Mustafa Demirci "Yar Muhammed Mustafa'dır" ve "Güllere Vurgunum", Yusuf Goncagül "Selam Sizlere", Hasan Sağındık "İsmailce" ve "Aklıma Düşenler", Alper Kış "Selam Ayasofya" ve "Onlar Öndeler", Grup Genç "Ayasofya" ve "Birlikte", Taner Yüncüoğlu "Gel Yine Geçelim Kızıldeniz'den" ve "Gurbet", Mustafa Cihat "Güller Açmasada" ve "Hamza Yürekliler", Aykut Kuşkaya "İbrahim" ve "Gönüller Yapmaya Geldim", Eşref Ziya Terzi "Söyle İstanbul" ve "Ağlama Karanfil" parçalarını seslendirdi..
Bugün ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde, tarihin akışını değiştiren İstanbul'un fethinin yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.
Ayasofya-i Kebir Camii'nde Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan etkinlikler, Galata Kulesi'nde ışık ve video haritalama (mapping) teknolojisiyle gerçekleştirilen gösteriyle devam etti. Gösteride, İstanbul'u 21 yaşında fethederek çağ açıp çağ kapatan ve Osmanlı'yı dünya imparatorluğuna dönüştüren Fatih Sultan Mehmet Han'ın at üstündeki görseline yer verildi.
Fethe dair bilgilerin de seslendirildiği kutlamada, fethin sembolü Ayasofya'nın semasına Türkiye'de ilk kez uygulanan gökyüzü video haritalama yöntemiyle fetih görselleri yansıtıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 29 Mayıs İstanbul'un Fethi’nin 568’nci yıl dönümü kutlamalarını görsel şölenle kutladı.
Fatih’in İstanbul’a giriş yaptığı Haliç semaları, yüzlerce “drone”un Fethi simgeleyen 10 dakikalık muhteşem multimedya gösterisiyle aydınlandı. Kentin 8 farklı sembolik noktasında eş zamanlı olarak ışık ve ses gösterileri düzenlendi.
Beyoğlu’ndaki Haliç Kongre Merkezi otopark alanında gerçekleştirilen etkinlikte Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u almak için döktürdüğü “şahi” topunun ağzından esinlenerek tasarlanan 37 metrelik sahne üzerinde gerçekleştirildi. Sahne önüne konumlandırılan toplar önünde konumlandırılan özel makyajlı ve kostümlü performans sanatçıları, fetih dönemimin askerlerini canlandırdı.
Kutlama töreninde yapılan konuşmaların ardından, Mustafa Demir Hoca’nın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilaveti sunuldu. İBB Mehteran Takımı’nın gösterisiyle hareketlenen etkinlikteki heyecan; “drone”, “mapping” ve ışık gösterileriyle doruğa çıktı. Özel olarak programlanan yüzlerce “drone”, 10 dakikalık muhteşem bir multimedya gösterisiyle, Haliç üzerinde görsel şölen yaşattı. 8 farklı noktada; Salacak sahili, Pierre Loti, Beşiktaş Yahya Kemal Parkı Fatih Sultan Mehmet Heykeli, Yedikule, Topkapı, Belgrad Kapı, Rumeli Hisarı ve Sarayburnu Atatürk Anıtı’nda da Haliç’teki gösteriyle eş zamanlı olarak ışık ve ses gösterileri düzenlendi. Pandemi nedeniyle etkinliği canlı izleyemeyen İstanbullular, sosyal medya mecraları üzerinden görsel şölene, “sanal” olarak tanıklık etti.
“Drone”ların gösterisine, 2000 metrekarelik alanı kapsayan ve fethin sembolik anlarını anlatan “mapping” film eşlik etti. Görsel şölenin ardından sahne alan 76 kişilik İskender Paydaş Orkestrası, fethe özel bestelenen marşı icra etti.
Yorumlar