Muğla'nın Milas ilçesindeki Beçin Antik Kenti'nde Kale Çeşmesi etrafında süren arkeoloji kazılarında bu sene Arkaik döneme tarihlendirilen (M.Ö 650 - M.Ö 480 yılları arası) merdvenli bir kuyu bulundu. Merdivenle inilen kuyunun anakaya ile sonlanması ve içinde bazı heykelcikler çıkarılması dikkat çekti.
Prof. Dr. Kadir Pektaş: Ana Kaya ile sonlanan bir kuyu ile karşılaştık.
Beçin Arkeoloji Kazıları Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş "Önce merdivenleri bulduk. Merdivenlerin ardından yaklaşık 19 metre derine inen ve ana kaya ile sonlanan Helenistik döneme tarihlenen bir kuyu ile karşılaştık. Kuyunun iç kısmındaki boşaltma çalışmalarımızda ve merdivendeki kazılarda çıkan toprağın elenmesi sonucunda, özellikle Milas tarihi için çok önemli verilere ulaşıldı. Bunların içinde Helenistik ve öncesi dönemden heykel parçaları, figüranlar, tüm seramik kaplar, elimize geçti. Merdivenin boşaltılması sırasında çıkan eserler arasında özellikle Miken dönemi seramikleri Karya tarihi için çok değerli bulgular arasında. Bu eserlerin çıkması bölgenin Miken döneminde de önemli bir yerleşim alanı olduğunu göstermekte."
Çevrede yürütülen yüzey araştırmalarında da bunların verilerine ulaşılacağını vurgulayan Pektaş, Helenistik dönemde yoğun olarak kullanıldığını anladıkları kuyunun Türk döneminde bilindiğini, özellikle çeşmenin de bu kuyudan desteklendiğini anladıklarını kaydetti.
Pektaş, alanın ve eserlerin sergilenmesi için proje hazırladıklarına işaret ederek, "Biz bu alanın kazısını yaptık ve kısmi korumasını gerçekleştirdik. Özellikle merdivenlerin çökmemesi için önemli desteklemeler yaptık. 19 metre inilerek yapılan çok zor bir çalışmaydı. Burada biraz maden alanında uygulanan teknikleri ele aldık ve bu konuda uzman bir ekipten de destek aldık. Eserler de kuyunun dip kısmından geldi. Zor bir kazıydı ama yapmamız gerekiyordu." diye konuştu.
Mithridates Kalelerindeki Gizemli Tünelleri andırıyor
M.Ö 120 - M.Ö 63 yıllarında Anadolu'da hüküm süren Mithridates Eupator olarak anılan Pontus Kralı VI. Mithridates döneminde yapılan kalelerde işlevinin ne olduğu henüz kesin olarak anlaşılamayan ama büyük ihtimalle ritüel amaçlı kullanıldığı tahmin edilen benzer şekilde kayalara oyulmuş, merdivenle inilen tek girişli ve çıkışı olmayan çok sayıda tünel bulunmuştu.
arkeolojikhaber.com
Yorumlar